<<< << 8 9 10 11 12 13 >> >>> |
۞ | Temat | Autor | Odpowiedzi | Odsłon | Ostatnia odpowiedź |
 | pełnoziarnisty ryż | Prorok | 10 | 4856 | Kebab: 2004.01.26 20:27:34 |
| | Prorok psylorodek

 postów: 33
zarejestrowano: 2003.11.08
|
Temat: pełnoziarnisty ryż wysłano: 2004.01.25 22:04:15 | z archiwum listy psilocybe(@)hyperreal.infoWczoraj musialem wyrzucic sloiki z zytem, okazalo sie ze nieszczelny szybkowar nie sterylizuje zbyt dokladnie  dlatego tez zainteresowala mnie metoda pelnoziarnistego ryzu - czy plony sa porownywalen z zytem? byleby byly wieksze od ciastek ryzowcyh... poza urzytym ziarnem postepowac dokladnie tak jak z zytem, tzn. ziemia (sterylizowana w mikrofali chyba w zwiazku z zainstialym brakiem gara szybko) itd? Czas kolonizacji bedzie podobny? No i ten tego ten, czy sloiki wystarczy ze beda wygotowane wrzatkiem, cyz tez powinny byc zszybkowarowane? |  |  |
|
| | cjuchu metaprapsylocyb
    
 postów: 916
zarejestrowano: 2002.11.11
 |
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2004.01.26 00:07:06 | nieszczelny ? nie mówisz oczywiście o wylocie pary przez zawór ?  jeśli myślisz o białym ryżu, o czym była niedawno mowa to odpada, fireinthesky pisał o b.małym plonie. Poradnik o całym brązowym ryżu jest dopiero w drodze, prawda ? To że zmienisz rodzaj ziarna nie oznacza, że można go słabiej sterylizować, bo tu chodzi o zabicie zarazy, która przeważnie jest taka sama. Temperaturę wrzenia przeżywają endospory bacillusa, więc albo szybkowar, albo tyndalizacja z kiełkowaniem endosporów. Po jednorazowym wrzątku możesz się rozczarować. Swoją drogą lepiej obczaj sterylizację żytka, bo to dobry nośnik, a skoro nie udało Ci się go wysterylizować to dlaczego ma się udać sterylizacja ryżu ? |  |  |
|
| | Prorok psylorodek

 postów: 33
zarejestrowano: 2003.11.08
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2004.01.26 13:55:19 | nie, mowie o wylatywaniu pary przez szczeline miedzy garem a pokrywka  mowie o brazowym ryzu  hmmm... sam ryz w ciastkach PF tek jest sterylizowany w temperaturze wrzenia wody i o zadnym bacillusie mowy nie ma. Samo ziarno bede zaraz gotowal, wrzuce je do sloikow wyparzonych wrzatkiem (chodizlo mi o sterylizacje ew. samego szkla, nie ziarna) i zobaczymy co z tego wyjdzie. najwzyej bede 4zl w plecy  Ale mam nadzieje ze sie uda, bo w zasadzie czemu mialoby sie nie udac, jak PF Tek sie udaje. |  |  |
|
| | Prorok psylorodek

 postów: 33
zarejestrowano: 2003.11.08
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2004.01.26 14:39:48 | glupi jestem glupi jestem glupi jestem. nie zauwazylem tego zdania o sterylizacji w szybkowarze  ale zobacze co z tego bedzie, w koncu robilem już na ryzu bez sterylizacji i bylo ok. |  |  |
|
| | Tomm psylorodek

 postów: 44
zarejestrowano: 2004.01.08
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2004.01.26 17:36:37 | Bacillus ginie w temperaturze 120 st. celsiusza. Tak więc samo gotowanie nie wystarczy - no chyba że 20-godzinne, lub metodą Tyndalla. Dzieje się tak
Tutaj nieco bardziej szczegółowe opracowanie - wyniki badań nad sterylizacją jednego z powszechnych gat. bacillus (znalezione na necie). W skrócie, poniżej tekstu:
"Celem podjętych badań była próba ustalenia, w jakim stopniu środowiska zawierające substancje węglowodanowe lub białkowe wpływają na ciepłooporność przetrwalników Bacillus stearothermophilus. Przeżywalność przetrwalników badano w wodnych roztworach glukozy, sacharozy, skrobi, a także w roztworze kazeiny i peptonu oraz melasy i proszku mlecznego. Stwierdzono, że w zakresie badanych temperatur 115-125°C, krzywe przeżycia przetrwalników Bacillus stearothermophilus składały się z dwóch części fazy aktywacji i fazy destrukcji. Jednocześnie stwierdzono, że etap destrukcji przebiegał zgodnie z kinetyką reakcji I rzędu w badanym zakresie temperatury i czasu ogrzewania. Obecność substancji węglowodanowych i białek w środowisku powoduje wzrost stopnia aktywacji przetrwalników (N/N0) ok. 1,5 - 2,5 - krotnie, w porównaniu z przetrwalnikami ogrzewanymi w wodzie. Najwyższy efekt aktywacji uzyskano dla przetrwalników ogrzewanych w temperaturze 120°C. Węglowodany i proszek mleka działały ochronnie na przetrwalniki ogrzewane w temperaturze 120 i 125°C. Największy stopień przeżywalności spor uzyskano dla przetrwalników ogrzewanych w środowiskach zawierających hydrolizat kazeiny (pepton) lub melasę. Czasy dziesięciokrotnej redukcji (D) w temperaturze 115-125°C były od 3 do 4 - krotnie dłuższe niż uzyskane dla przetrwalników ogrzewanych w tych samych warunkach w wodzie. Wyznaczone wartości czasu dziesięciokrotnej redukcji (D) przetrwalników Bacillus stearothermophilus ogrzewanych, w temperaturze 115-125°C, w różnych mediach świadczą, że badane substancje wpływają ochronnie na przeżywalność przetrwalników wydłużając czas niezbędny do skutecznej sterylizacji." http://bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/102000/sn102174.htm
W skrócie: Sterylizacja składników odżywczych powinna przebiegać 3-4 razy dłużej, ze względu na dostępność substancji odżywczych, którymi bakterie mogą się poratować.
Przeciętny czas sterylizacji jednak, stosowany w labolatoriach to 15 min w temperaturze 121 st. - w przypadku substancji organicznych - pożywek, podłoży itepe.
No właśnie: czy szybkowary wyciągają 121 st. ? |  |  |
|
|
|
|
| | Prorok psylorodek

 postów: 33
zarejestrowano: 2003.11.08
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2004.01.26 19:03:30 | wiem wiem, czytalem, ale i tak przy pierwszym podejciu do ciastek pokrywki byly zupelnie niedopasowane i sie udalo. no ale zgadzam sie ze lepiej pracowac w jak najbardziej dogodnych warunkach  Tak tak, wszystko wiem, tylko nadal pozostaje pytanie, czemu wygotowanie na parze wystarczy w przypadku ryzu, a zyta nie? Zreszta teraz już jest po ptakach, sloiki zasczepione stoja przy grejniku, zobaczymy co z tego bedzie. |  |  |
|
|
| | Kebab starszy psylocyb
  
 postów: 153
zarejestrowano: 2003.05.10
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2004.01.26 20:27:34 | Ciastka PF-tek sa bardziej porowate i sa lepiej penetrowane przez pare. Do tego ryz jest drobno zmielony. W szybkowarze sterylizowalem je po 20min, ze skutecznoscia 100%. Zyto walniesz na 1.5h w SZCZELNYM  szybkowarze i bedzie ok (u mnie bylo - skutecznosc jw.). |  | |
|
 | Pszenica zamiast żyta | teom | 2 | 2594 | teom: 2003.12.31 15:07:42 |
 | trawa i woda | teom | 1 | 1610 | teom: 2003.12.11 22:36:42 |
 | skorupki jajek zamiast muszelek | SLiCK | 1 | 1324 | cjuchu: 2003.09.01 16:16:44 |
 | Jak pasteryzować ziemię ? | SLiCK | 1 | 1858 | cjuchu: 2003.08.22 14:59:28 |
 | wyciskanie maximum z ciastek ryżowych, sterylizacja perlitu | prophet | 26 | 12332 | noithai frywolnie: 2009.07.02 10:07:34 |
 | Gdzie kupić agar ? | liteonit | 10 | 12200 | sempervivum: 2010.05.22 15:55:50 |
 | Pszenica lub owies zamiast żyta. | kapelutek | 18 | 9634 | prophet: 2003.05.27 22:21:05 |
 | AgroHydroGel | elmo | 2 | 2133 | elmo: 2003.04.15 14:47:48 |
 | Cena perlitu | Black Panther | 3 | 2334 | maciek: 2003.02.08 15:40:02 |
 | uprawa na ryżu | Black Panther | 0 | 1283 | brak |
 | Goblinoid wita o substraty pyta | Goblinoid | 2 | 198 | Goblinoid: 2003.01.24 18:50:07 |
 | Ciastka czy żyto? | prophet | 11 | 421 | gwoździu_sza dejko: 2002.12.31 00:02:48 |