<<< << 1 2 3 4 5 6 >> >>> |
۞ | Temat | Autor | Odpowiedzi | Odsłon | Ostatnia odpowiedź |
| ile to polezy? | br0nsiu frywolnie | 7 | 3937 | nodrugsnofun : 2008.10.25 09:35:23 |
| Spadek mocy GT :/ | sempervivum | 1 | 1941 | Muchomur: 2008.09.15 20:59:37 |
| suszenie suszarką do grzybów | m@zatapec | 17 | 21082 | magicmeg frywolnie: 2017.01.26 13:28:30 |
| michowe suszenie silica gel | m@zatapec | 8 | 8506 | Kurwik: 2008.09.16 15:36:51 |
| Kapsułki | m@zatapec | 12 | 5783 | Marcus: 2017.03.30 09:21:26 |
| Grzybnia w sloiku a trasa | Borsuk | 2 | 2079 | Borsuk: 2008.07.23 19:04:52 |
| suszenie karbidem | grzybożarł frywolnie | 5 | 5078 | frs frywolnie: 2008.11.15 11:59:23 |
| Lodówka czy zamrażalnik | sasquatch | 9 | 5900 | CHEEROCKE: 2008.09.03 14:57:14 |
| Jak przechować świeże grzyby. | sasquatch | 24 | 16983 | Czerna: 2013.07.19 21:54:41 |
| Dubassy | Dimmy Dubasy frywolnie | 2 | 1509 | dimka frywolnie: 2008.03.21 18:57:01 |
| Suszenie - wyblakłe kapelusze | Acid | 2 | 2094 | Acid: 2008.03.07 02:09:54 |
| Jak długo? | sasquatch1988 | 8 | 4969 | sasquatch198 8: 2008.02.19 20:13:21 |
| Przechowywanie grzybków | Grof frywolnie | 8 | 14347 | z frywolnie: 2012.06.06 22:36:24 |
| Muchomor czerwony suszenie | sickboy | 0 | 7754 | brak |
| Suszenie w samochodzie + grzyby w absynt | Nicos | 6 | 4371 | cjuchu: 2006.07.11 10:51:44 |
| Suszenie na gazecie | Nicos | 1 | 2924 | Tomash: 2006.07.05 10:07:23 |
| suszenie grzybów | saya | 6 | 10837 | Tomash: 2005.10.10 21:39:28 |
| konserwacja grzybów | Chucki | 14 | 9858 | Achtung: 2008.03.28 19:04:24 |
| | Chucki psylorodek
postów: 12
zarejestrowano: 2004.09.14
|
Temat: konserwacja grzybów wysłano: 2005.09.23 23:27:31 | z archiwum listy psilocybe(@)hyperreal.info
Jakimi sposobami konserwowac a żeby grzybki nie stracily mocy a mogly lezec nawet z Pol roku do roku ? | | |
|
| | spike nowy użytkownik
postów: 4
zarejestrowano: 2004.10.06
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2005.09.23 23:45:56 | słyszałem o miodzie, poprotu zalewasz albo wrzucasz określoną ilość do określonej ilości miodu, tylko niewiem jak to jest w praktyce bo miód przecie krzepnie, ale wżuca to się raczej do ciekłego jeszcze i do tego lodówka! w chłodzie napewno dłużej wytrzymają. wiec miód+lodowka, patent polega na tym aby odgraniczyć jak najdokładniej i jak najbezpieczniej je od powietrza tak aby psyloskładniki nie mogły się utleniać, plus chłód w ogóle chroni tam przed bakteriami, pleśnia i ogólnie do takich spożywczych rzeczy służy, ale dobrego sposobu to nieznam, jadłem kiedyś grzyby które miały pół roku, moze więcj, były maksymalnie skruszone, nie do poznania ze to grzyby ale działały, może ciut słabo ale były | | |
|
|
| | Wojtek nowy użytkownik
postów: 6
zarejestrowano: 2005.09.20
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2005.09.24 13:33:57 | ale ten miód ma szczelnie otaczać grzybki - tworząc zwartą warstwę - tak, żeby odgrodzić od powietrza, czy jak? przecież jak skrzepnie, to się pokruszy, albo coś... jaka gruba powinna być ta warstwa? są jakieś zdjęcia? | | |
|
|
| | adriahu psylorodek
postów: 12
zarejestrowano: 2003.06.12
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2005.09.24 14:44:18 | Grzyby muszą być suche, kruszy się je i miesza z miodem według uznania, potem powstaje taka brązowa ciapka, którą się je. | | |
|
| | Machabeus psylorodek
postów: 14
zarejestrowano: 2003.04.13
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2005.09.24 15:26:48 | sie je... i smaczne jest ale ponoc najlepiej to pokruszyc je najdrobniej jak sie da, nastepnie zapakowac szczelnie w sloik, ugniesc i zamknac, zeby nie bylo dostepu powietrza i zeby bylo jak najmniej powietrza w nim, poniewaz psylocybina rozklada sie w obecnosci tlenu...tak zapakowane po 5 latach nie traca nic ze swojej mocy | | |
|
| | Tomm psylorodek
postów: 44
zarejestrowano: 2004.01.08
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2005.09.24 15:27:19 | Hmm - sposób z miodem jest bardzo spoko. W w swojej praktyce jeśli chodzi o składowanie je przez rok wystarczy b. dobrze je wysuszyć (0 wilgoci - to woda hydrolizuje psychoaktywy) i zamknąć w worku o jak najmniejszej ilości powietrza z substancją odwilżającą (taką jak w butach jest czy w orzeszkach ). | | |
|
| | avatar nowy użytkownik
postów: 5
zarejestrowano: 2005.09.25
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2005.09.25 18:56:48 | Njalepsza jest wódka czysta. Z tym ze substancje przejda w wiekszosci do roztworu | | |
|
| | Artur psylorodek
postów: 52
zarejestrowano: 2003.04.29
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2005.09.27 18:09:09 | mozna zmielic w mlynku, ale recznie, elektryczne zbyt mocno sie rozgrzewaja, co do trwalosci, troche bym polemizowal, wydaje mi sie, ze suszone grzyby w miodzie w porownaniu do swierzych traca czesc swojej mocy, świeże zas zalane miodem raz sfermentowaly i po ponad pol roku wogole nie dzialaly | | |
|
|
| | nieważny psylorodek
postów: 36
zarejestrowano: 2004.09.28
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2005.09.28 07:59:10 | ja jednak wole wysuszone/świeże dobrze pomietolic, zwinac w kulke i dobrze pogryzc a potem polknac, 80 grzybow to jakies 3 takie kule, bardzo szybko i ladnie...tyle ze jestem już przywyczajony do ich smaku. a tak wogole to witaj Machabeus, dawno Cie nie czytalem | | |
|
|
|
| | Achtung starszy psylocyb
postów: 139
zarejestrowano: 2008.03.28
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2008.03.28 19:04:24 | hehe strasznie się rozpędzam z postami ale cóż, 1.suszone do zamrażalnika, 2.suszone zmielone w czekoladę a co do tych którzy nie lubią smaku grzybów to powiem tak, jak ktoś nie lubi niech nie je, i odda mi | | |
|
| marynowanie grzybków | closet | 3 | 2414 | Artur: 2005.07.11 11:42:09 |
| jak ususzyć grzyby ? | kukumbers | 3 | 3728 | kukumbers: 2005.04.23 15:40:59 |