Forum Psilocybe



Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.



Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  ‹Surowce›  ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  »Konserwacja« ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
104
odsłon:
366092

     Ostatnie posty . . .

     ¤ piny z boku boxa
     ¤ 10/12 słoików zakażone. Co poszło nie tak?
     ¤ Co zrobić z odciskami
     ¤ Wermikulit opcja czy niezbędnik?
     ¤ HELP już drugi rzut grzybków zatrzymuje się w miejscu.
     ¤ Problem z rejestracją
     ¤ Problem z wysychaniem ciastka - substratu
     ¤ Jak tworzy się mieszańce Cubensis (?)
     ¤ Zjadłem i nic
     ¤ Problem z kolejnym boksem Golden Teacher. Wilgotność? Jakiego producenta wybierać?
     ¤ Szukam rady

<<<   <<  1 2 3 4 5 6  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
ile to polezy?
br0nsiu frywolnie
73937nodrugsnofun
: 2008.10.25
09:35:23
Spadek mocy GT :/
sempervivum
11941Muchomur:
2008.09.15
20:59:37
suszenie suszarką do grzybów
m@zatapec
1721082magicmeg
frywolnie:
2017.01.26
13:28:30
michowe suszenie silica gel
m@zatapec
88506Kurwik:
2008.09.16
15:36:51
Kapsułki
m@zatapec
125783Marcus:
2017.03.30
09:21:26
Grzybnia w sloiku a trasa
Borsuk
22079Borsuk:
2008.07.23
19:04:52
suszenie karbidem
grzybożarł frywolnie
55078frs
frywolnie:
2008.11.15
11:59:23
Lodówka czy zamrażalnik
sasquatch
95900CHEEROCKE:
2008.09.03
14:57:14
Jak przechować świeże grzyby.
sasquatch
2416983Czerna:
2013.07.19
21:54:41
Dubassy
Dimmy Dubasy frywolnie
21509dimka
frywolnie:
2008.03.21
18:57:01
Suszenie - wyblakłe kapelusze
Acid
22094Acid:
2008.03.07
02:09:54
Jak długo?
sasquatch1988
84969sasquatch198
8:
2008.02.19
20:13:21
Przechowywanie grzybków
Grof frywolnie
814347z frywolnie:
2012.06.06
22:36:24
Muchomor czerwony suszenie
sickboy
07754brak
Suszenie w samochodzie + grzyby w absynt
Nicos
64371cjuchu:
2006.07.11
10:51:44
Suszenie na gazecie
Nicos
12924Tomash:
2006.07.05
10:07:23
suszenie grzybów
saya
610837Tomash:
2005.10.10
21:39:28
konserwacja grzybów
Chucki
149858Achtung:
2008.03.28
19:04:24
Chucki
psylorodek

postów: 12

zarejestrowano: 2004.09.14


Temat: konserwacja grzybów
wysłano: 2005.09.23 23:27:31
z archiwum listy psilocybe(@)hyperreal.info

Jakimi sposobami konserwowac a żeby grzybki nie stracily mocy a mogly lezec nawet z Pol roku do roku ?
odpowiedzodpowiedz tu
spike
nowy użytkownik

postów: 4

zarejestrowano: 2004.10.06


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.23 23:45:56
słyszałem o miodzie, poprotu zalewasz albo wrzucasz określoną ilość do określonej ilości miodu, tylko niewiem jak to jest w praktyce bo miód przecie krzepnie, ale wżuca to się raczej do ciekłego jeszcze i do tego lodówka! w chłodzie napewno dłużej wytrzymają. wiec miód+lodowka, patent polega na tym aby odgraniczyć jak najdokładniej i jak najbezpieczniej je od powietrza tak aby psyloskładniki nie mogły się utleniać, plus chłód w ogóle chroni tam przed bakteriami, pleśnia i ogólnie do takich spożywczych rzeczy służy, ale dobrego sposobu to nieznam, jadłem kiedyś grzyby które miały pół roku, moze więcj, były maksymalnie skruszone, nie do poznania ze to grzyby ale działały, może ciut słabo ale były
odpowiedzodpowiedz tu
adriahu
psylorodek

postów: 12

zarejestrowano: 2003.06.12


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.24 09:46:47
W miodzie To nie żart
odpowiedzodpowiedz tu
Wojtek
nowy użytkownik

postów: 6

zarejestrowano: 2005.09.20


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.24 13:33:57
ale ten miód ma szczelnie otaczać grzybki - tworząc zwartą warstwę - tak, żeby odgrodzić od powietrza, czy jak?
przecież jak skrzepnie, to się pokruszy, albo coś... jaka gruba powinna być ta warstwa?
są jakieś zdjęcia?
odpowiedzodpowiedz tu
Tomash
metaprapsylocyb

postów: 816

zarejestrowano: 2004.09.30


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.24 13:54:47
Możesz pakować w sterylne woreczki w atmoswerze z dwutlenku węgla lub lepiej helu, ja robie w CO2... szkoda że mało kto ma taki sprzęt ale butle co2 dostaniesz bez problemu a potem tylko duży karton i świeczka która zgaśnie jak sie karton napełni. W tej samej atmoswerze robię strzykawy i odciski co by uniknąć zakażenia, ale pomieszczenie wypełniam CO2 kilkadziesiąt godzin wcześniej (bakterie tlenowe nie przeżyją a beztlenowe giną w sterylizacji)
Ogólnie wole pakowanie w CO2 niż miód. Grzybów z miodu nie dam raczej na n.p. zapiekankę
odpowiedzodpowiedz tu
adriahu
psylorodek

postów: 12

zarejestrowano: 2003.06.12


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.24 14:44:18
cytat: Wojtekale ten miód ma szczelnie otaczać grzybki - tworząc zwartą warstwę - tak, żeby odgrodzić od powietrza, czy jak?
Grzyby muszą być suche, kruszy się je i miesza z miodem według uznania, potem powstaje taka brązowa ciapka, którą się je.
odpowiedzodpowiedz tu
Machabeus
psylorodek

postów: 14

zarejestrowano: 2003.04.13


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.24 15:26:48
sie je... i smaczne jest

ale ponoc najlepiej to pokruszyc je najdrobniej jak sie da, nastepnie zapakowac szczelnie w sloik, ugniesc i zamknac, zeby nie bylo dostepu powietrza i zeby bylo jak najmniej powietrza w nim, poniewaz psylocybina rozklada sie w obecnosci tlenu...tak zapakowane po 5 latach nie traca nic ze swojej mocy
odpowiedzodpowiedz tu
Tomm
psylorodek

postów: 44

zarejestrowano: 2004.01.08


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.24 15:27:19
Hmm - sposób z miodem jest bardzo spoko. W w swojej praktyce jeśli chodzi o składowanie je przez rok wystarczy b. dobrze je wysuszyć (0 wilgoci - to woda hydrolizuje psychoaktywy) i zamknąć w worku o jak najmniejszej ilości powietrza z substancją odwilżającą (taką jak w butach jest czy w orzeszkach ).
odpowiedzodpowiedz tu
avatar
nowy użytkownik

postów: 5

zarejestrowano: 2005.09.25


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.25 18:56:48
Njalepsza jest wódka czysta. Z tym ze substancje przejda w wiekszosci do roztworu
odpowiedzodpowiedz tu
Artur
psylorodek

postów: 52

zarejestrowano: 2003.04.29


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.27 18:09:09
cytat: adriahuGrzyby muszą być suche, kruszy się je i miesza z miodem
mozna zmielic w mlynku, ale recznie, elektryczne zbyt mocno sie rozgrzewaja, co do trwalosci, troche bym polemizowal, wydaje mi sie, ze suszone grzyby w miodzie w porownaniu do swierzych traca czesc swojej mocy, świeże zas zalane miodem raz sfermentowaly i po ponad pol roku wogole nie dzialaly
odpowiedzodpowiedz tu
Machabeus
psylorodek

postów: 14

zarejestrowano: 2003.04.13


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.27 20:55:20
ja pisze o samych grzybach, bez miodu...aczkolwiek miod jest calkiem pozytywny
a co do spozycia to polecam ugotowac na ognisku gorzka czekolade (badz nasiona, ale trudniej toto dostepne) z odrobina wody, a nastepnie sproszkowane grzyby dodac...wypijac powoli, delektowac sie
odpowiedzodpowiedz tu
nieważny
psylorodek

postów: 36

zarejestrowano: 2004.09.28


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.28 07:59:10
ja jednak wole wysuszone/świeże dobrze pomietolic, zwinac w kulke i dobrze pogryzc a potem polknac, 80 grzybow to jakies 3 takie kule, bardzo szybko i ladnie...tyle ze jestem już przywyczajony do ich smaku.

a tak wogole to witaj Machabeus, dawno Cie nie czytalem
odpowiedzodpowiedz tu
Machabeus
psylorodek

postów: 14

zarejestrowano: 2003.04.13


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.28 10:49:46
cytat: nieważnyzwinac w kulke i dobrze pogryzc a potem polknac, 80 grzybow to jakies 3 takie kule
heh, cyberczasy, tableteczki, kuleczki
cytat: nieważnya tak wogole to witaj Machabeus, dawno Cie nie czytalem
odpowiedzodpowiedz tu
Tomash
metaprapsylocyb

postów: 816

zarejestrowano: 2004.09.30


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2005.09.28 18:32:48
Ja jem suszone majac zwykla lemoniade w ustach, doskonale zabija smak - oczywiscie zjadlbym suszone i bez tego ale jednak smak maja nienajlepszy. No i nie przepadam za lysiczkami, wole cubensisy tropikalne.
odpowiedzodpowiedz tu
Achtung
starszy psylocyb

postów: 139

zarejestrowano: 2008.03.28


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.03.28 19:04:24
hehe strasznie się rozpędzam z postami ale cóż,
1.suszone do zamrażalnika,
2.suszone zmielone w czekoladę

a co do tych którzy nie lubią smaku grzybów to powiem tak, jak ktoś nie lubi niech nie je, i odda mi
odpowiedz
marynowanie grzybków
closet
32414Artur:
2005.07.11
11:42:09
jak ususzyć grzyby ?
kukumbers
33728kukumbers:
2005.04.23
15:40:59
<<<   <<  1 2 3 4 5 6  >>   >>>  

     Ostatnie posty . . .

     ¤ piny z boku boxa
     ¤ 10/12 słoików zakażone. Co poszło nie tak?
     ¤ Co zrobić z odciskami
     ¤ Wermikulit opcja czy niezbędnik?
     ¤ HELP już drugi rzut grzybków zatrzymuje się w miejscu.
     ¤ Problem z rejestracją
     ¤ Problem z wysychaniem ciastka - substratu
     ¤ Jak tworzy się mieszańce Cubensis (?)
     ¤ Zjadłem i nic
     ¤ Problem z kolejnym boksem Golden Teacher. Wilgotność? Jakiego producenta wybierać?
     ¤ Szukam rady

Forum› ‹Uprawa›  ‹Surowce›  ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  »Konserwacja« ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
104
odsłon:
366092

Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2024