Forum Psilocybe



Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.



Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  ‹Surowce›  ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  »Konserwacja« ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
60
odsłon:
87554

     Ostatnie posty . . .

     ¤ Grzybki mi opadają - co robić?
     ¤ Szukam printów
     ¤ Prezentacja ciastka ryżowego i ocena tacki - czy to pleśń czy grzybnia?
     ¤ Początek 12.07
     ¤ Mushroom Growkit Colombian 13 dzień- pleśń
     ¤ Kukurydza popękana
     ¤ Kubeczki 200 ml? Doradzcie proszę
     ¤ Ciastka bez zmielonego ryżu
     ¤ Problemy z inkubacją, śluz na życie
     ¤ Print poszukiwany
     ¤ Parę pytań do znawców tematu

<<<   <<  1 2 3  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
Jak to jest z utlenianiem sie psylocyny?
Morelia
172630jury:
2017.08.18
12:17:08
Kapsułki
m@zatapec
122439Marcus:
2017.03.30
09:21:26
suszenie suszarką do grzybów
m@zatapec
178554magicmeg
frywolnie:
2017.01.26
13:28:30
suszenie na ryżu
krycha
1144Marcus:
2016.09.14
02:22:52
moty . pleśń, hermetyczny pojemnik
psychofisz
3211Psynonim.
frywolnie:
2016.06.10
11:44:03
suszenie na ryżu
krycha
1224:
Cristal of goods- kryształy psylocybinowe
psychonauta777
151891papaman
frywolnie:
2015.09.15
16:14:35
Suszone grzyby - nalot
debek
51114fastnick1oo:
2015.09.14
23:38:00
Odciski i namaczanie
Pawel frywolnie
91025nn3x:
2014.11.29
21:44:26
Zarodniki z substratu z plesnia
Pearl Jam frywolnie
3546Adek:
2014.11.27
22:28:56
Zabójcze pleśnie
grzybek_siekiera
31669Pearl Jam
frywolnie:
2014.11.23
12:19:01
problem z suszeniem chlorkiem wapnia
skrabbyl
4633skrabbyl:
2014.05.26
14:42:49
Pytanie odnośnie suszenia
patryk0806 frywolnie
71151SpaceInvader
frywolnie:
2014.03.20
22:02:40
Jak długo mogę przechowywać grzybki?
qwertyu frywolnie
0561brak
Problemik - Suszone grzyby "namokły"
American Retro Blend frywolnie
4934wqweqeq
frywolnie:
2014.03.19
18:32:01
Problemy z suszeniem i konserwacją
fgh frywolnie
72613Tomash:
2014.01.12
22:49:26
Jak przechować świeże grzyby.
sasquatch
249067Czerna:
2013.07.19
21:54:41
sasquatch
starszy psylocyb

postów: 167

zarejestrowano: 15.10.2007


Temat: Jak przechować świeże grzyby.
wysłano: 2008.04.25 18:11:31
Witam.
Wiele tu widze porad na temat przechowywania grzybów ususzonych, jednak podczas suszenia psylocyna się traci co odczuwalnie wpływa na jakosć podróży, a przy odmianach egoztycznych, które zawierają o wiele więcej psylocyny niż biny to już w ogóle.
Tak więc w jaki sposób przechowywac świerze grzyby? Albo jak suszyć, żeby utrata psylocyny była jak najmniejsza?

Jak do tej pory suszyłem na kaloryferze, albo gazecie i jednak dało się odczuć różnice pomiędzy świerzym grzybem a ususzonym.
odpowiedzodpowiedz tu
Psycho
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.25 18:19:10
Zaopatrz sie w pochlaniacz wilgoci. W tej roli doskonale sprawdza sie tzw. zel silica jaki np. dostajesz w papierowych torebeczkach przy zakupie nowych butow, lub rozne higroskopijne sole. Gdzie je kupic? Chcialbym Ci na to pytanie odpowiedziec, ale nie wiem do konca sam . Mysle, ze cjuhu bedzie wiedzial . Metoda jest wtedy taka, ze bierzesz kubeczek, czy jakies wieksze naczynko - sloik, ktory mozesz zamknac szczelnie i mniejsze naczynko - bez zamkniecia, ktore mozesz wrzucic do tego wiekszego. Najpierw do duzego naczynka sypiesz pochlaniacz, potem wkladasz swieze grzyby w mniejszym pojemniku i zamykasz to szczelnie. Do tego mozesz je w ten sposob suszyc nawet w niskich temperaturach, a ta metoda jest najlepsza jaka znam.
odpowiedzodpowiedz tu
cjuchu
metaprapsylocyb

postów: 913

zarejestrowano: 11.11.2002


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.25 18:53:43
Odnośnie dosłowności tematu nie da się przechować świeżych grzybów, trzeba je niestety jakoś zakonserwować.
Z psylocyną sprawa może być o tyle trudna, że łatwo się utlenia. Tak więc aby jej nie utracić trzeba by suszyć w próżni lub przynajmniej w szczelnym zamknięciu.
O ile próżnię trudniej stworzyć i podtrzymać w warunkach domowych, co do szczelnego zamknięcia sprawa wygląda prościej. Zamknięte grzyby muszą oddawać wilgoć, więc potrzeba odwilżacza (np. żel krzemionkowy - silikażel - silica gel), który ją pochłonie.
Na alegro jest teraz jedna oferta na żel krzemionkowy o nazwie "oranżel", ale 1 kg kosztuje 76 zł.
Wykonanie suszenia w pojemnikach tak jak napisał Psychonaut.
Jeśli nie dostaniemy typowego żelu, można od biedy zakupić jakiś wkład do odwilżaczy.
Silica gel znajduje się również w żwirkach dla kotów, tyle że trzeba wtedy kupić żwirki silica gel oczywiście
Szukać na gogle w sklepach zoologicznych.
Fakt żwirków nie stosowaliśmy, ale skoro to silica i chłoną płyny to wilgoć również powinny.
Bardziej profesjonalne byłoby suszenie sublimacyjne (liofilizacja) (ang. freeze drying), gdyż wtedy suszenie odbywa się w próżni i w bardzo niskiej temperaturze. Potrzeba do tego pompy do wytworzenia i utrzymania próżni oraz ciekłego azotu, lub czegoś co wytworzy temperaturę około -80°C. Może być także suchy lód, który jako, że odbiera z otoczenia wilgoć powoduje wysychanie materiału. Wrzuca się suchy lód do pojemnika, wkłada taką samą ilość grzybów, pojemnik przykrywa się pokrywką z otworami, w taki sposób by lód "parował" przez grzyby i wydostawał się przez dziury zabierając ze sobą wilgoć. Pojemnik wstawiamy do zamrażalnika by suchy lód parował jak najwolniej.
Po suszeniu materiał należałoby oczywiście zapakować próżniowo, by spowolnić utlenianie psylocyny.
odpowiedzodpowiedz tu
Achtung
starszy psylocyb

postów: 139

zarejestrowano: 28.03.2008


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.25 19:53:38
nie musicie się posuwać aż do takich środków jak 70 parę zł/kg wystarczy saletra amonowa wyprażona w piekarniku, jest ohydnie higroskopijna, poza tym jest naprawdę wiele soli które łatwo dostać a odwadniają ślicznie. weźmy np. siarczan VI miedzi II. niezbyt toksyczny, bezzapachowy oczywiście, a każda jego cząsteczka potrafi przyjąć 6 cząsteczek wody (CuSO4x6H2O)po osuszeniu za jego pomocą pakujemy do piekarnika by się odwodnił (staje się białym bezpostaciowym proszkiem) nadają się również azotan wapnia, chlorki wapnia czy miedzi. bardzo agresywnie odwadnia kwas siarkowy VI ale chyba nikt z niego przy suszeniu nie skorzysta. tak więc podsumowując NH4NO3 (azotan V amonu, saletra amonowa) nadaje się świetnie do suszenia a jak się znudzi zawsze można zalać ropą w to włożyć jakąś malutką spłonkę czy detonatorek<- najlepszy sposób na utylizację
odpowiedzodpowiedz tu
kaktus
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.26 12:49:54
Saletra amonowa jest wybuchowa - wiem bo sam kiedyś w tym siedziałem. Ta nawozowa zawiera z reguły spowalniacze i generalnie nie detonuje tak łatwo, ale wierz mi, prażenie jej w piekarniku to szczyt głupoty i nieodpowiedzialności.

Siarczan miedzi może być, ale do dosuszania z niewielkiej ilości wilgoci, do większego suszenia jest mało wydajny.

Z sensownych środków najlepszy jest jednak żel krzemionkowy i chlorek wapnia.

Chlorek wapnia po nałapaniu wilgoci zaczyna się rozpływać - trzeba mieć to na uwadze.

Żelu krzemionkowego nie można natomiast suszyć w temperaturze powyżej 120-150 stopni. Jeżeli przekracza się tę temperaturę, to żel z czasem zacznie zmieniać swą strukturę krystaliczną i zamieni się w... zwykły piasek.

Wydajność żelu jest bardzo dobra - ok. 0,5kg wystarcza na wysuszenie 500g świeżych, lekko podsuszonych na gazecie grzybów, w dwa dni (bez dosuszania żelu).
odpowiedzodpowiedz tu
sasquatch
starszy psylocyb

postów: 167

zarejestrowano: 15.10.2007


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.26 14:27:37
Żel krzemiankowy wydaje się być najlepszą opcją. Ma wysoką cene, ale z tego co wyczytałem raz kupiony słuzy wiele lat, bo można go osuszać w piekarniku, czy tak?
odpowiedzodpowiedz tu
Psychonaut
młodszy psylocyb

postów: 58

zarejestrowano: 21.09.2007


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.26 14:42:10
W poniedzialek skocze po odwilzacz i powiem Ci co to dokladnie jest. Sam tego potrzebuje . Z tego co sie dowiedzialem, cena jest bardzo niska i faktycznie suszy sie to w piekarniku. To jedna z higroskopijnych, a do tego malotoksycznych soli. U mnie dostepna w sklepach z kosmetykami . Akurat forum, na ktorym dowiedzialem sie tego, wisi od juz chyba 2 tygodni, takze nie moge tam zajrzec i Ci powiedziec, no ale jak mowie... w poniedzialek powinienem sam sie zaopatrzyc, bo pamietam o jaki sklep chodzi.
odpowiedzodpowiedz tu
kaktus
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.26 16:01:40
No tak jak pisałem, żel krzemionkowy można suszyć w piekarniku tylko nie powinno się przekraczać temperatury 150 stopni, bo inaczej żel zacznie się rozsypywać na drobne kryształki i spadnie jego wydajność, a w końcu zamieni się w zwykły piasek.

U mnie działa rewelacyjnie, ale grzyby warto przed suszeniem w eksykatorze (w pojemniku z żelem) rozłożyć na gazecie na 1-2 dni, żeby same podeschły.

Poza tym taka mała uwaga - czasem dodaje się do ż. k. indykatora w postaci chlorku kobaltu. Taki żel można poznać po tym, że suchy jest niebieski a wilgotny różowy. Chlorek kobaltu jest rakotwórczy i względnie trujący po przyjęciu doustnym - dlatego trzeba uważać, żeby pył z żelu nie padał na grzyby. Najprościej owinąć je dodatkowo w cieńki arkusz bibuły.

Do kupienia w każdym sklepie z odczynnikami za ok 60zł/kg (wersja z indykatorem, bez powinien być tańszy).
odpowiedzodpowiedz tu
sasquatch
starszy psylocyb

postów: 167

zarejestrowano: 15.10.2007


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.26 19:59:54
A jaki kolor przywdziewa żel jeżeli nie zawiera rako stwórczego chlorku kobaltu?
odpowiedzodpowiedz tu
kaktus
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.26 21:11:30
Bezbarwny (inaczej przezroczysty). Albo inne kolory z wyjątkiem różowego i niebieskiego - jeżeli użyto innego wskaźnika wilgotności.
odpowiedzodpowiedz tu
Achtung
starszy psylocyb

postów: 139

zarejestrowano: 28.03.2008


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.27 13:21:00
co nieodpowiedzialnego jest w suszeniu NH4NO3 w piekarniku? tak pytam z ciekawości bo parę ładnych lat siedziałem w pirotechnice, zawsze ją tak suszyłem. saletra pięknie suszy się w piekarniku, a jeśli przesadzimy z temperaturą powstaje nam N2O i H2O. jakby ktoś był ciekaw mojej pirotechnicznej twórczości pierwszy wynik tagu pirotechnika na youtube jest mój. zobaczcie też inne. i się zaczęło offtopowanie
odpowiedzodpowiedz tu
kaktus
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.27 13:42:32
Hehe... Rozumiem... No ja się kiedyś bardzo interesowałem chemią ogólnie (pirotechniką poniekąd też), nawet parę olimpiad przeszedłem i miałem takie małe laboratorium w piwnicy... Historię pirotechnicznych zainteresowań to może przemilczę, chociaż z prawnego punktu widzenia, już mi się przedawniło. Chociaż amonówka z naftą i dwuchromianem potasu...

Kiedyś miałem taką sytuację, że w kolbie okrągłodennej podgrzewałem saletrę amonową (już nie pamiętam nawet po co) - tak centralnie, palnikiem Bunsena. W pewnym momencie zawartość kolby zwyczajnie wybuchła - miałem spore szczęście, że mnie nawet nie poharatało - może dlatego, że tej saletry było względnie mało.

Były takie przypadki, że dochodziło do samozapłonu saletry i wybuchów całych magazynów nawozów sztucznych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotan_amonu

Kończąc OT: żel krzemionkowy jest wprawdzie drogi, ale może być skutecznie używany nawet przez kilka lat, pod warunkiem, że będzie właściwie suszony - co kompensuje początkowe koszty.
odpowiedzodpowiedz tu
Psycho
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2008.04.28 12:30:25
Chlopaki, chlorek wapnia, czyli CaCl2 to najtansza i najlepsza metoda na osuszanie szrumkow. Wlasnie kupilem w bardzo drogim z zasady kraju 2kg tej soli za 16zl. Powinno starczyc na dlugo :]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorek_wapnia
odpowiedzodpowiedz tu
Ż frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.09.14 13:56:20
A jaka jest różnica między zwykłym chlorkiem wapna a sześciowodnym? Widzę i taki i taki na Allegro. Który lepszy?

Jakie są proporcje tego chlorka do ilości suszonych grzybów?
odpowiedzodpowiedz tu
Nikt
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.09.14 17:01:06
CaCl2 x 6 H2O jak sama nazwa wskazuje zawiera w swojej strukturze wodę, przy czym jest to jego najbardziej uwodniony hydrat więc samoczynnie więcej wody w swojej strukturze nie zwiąże. Do suszenia najodpowiedniejszy byłby całkowicie bezwodny CaCl2, najlepiej jeszcze wyprażony dla pewności, np. w piekarniku.
Stosunek stechiometryczny najbardziej uwodnionego chlorku(I) wapnia(II) wygląda następująco:
1mol CaCl2 i 6moli H2O
Stosunek wagowy takiego hydratu
1x 111g/mol i 6x 18g/mol
Czyli 1 mol chlorku wapnia (111g) zwiąże maksymalnie 108g wody.
Nie jestem natomiast pewien czy w warunkach pokojowych ten chlorek uwodni się, aż do heksahydratu. Im cieplej tym szybciej woda paruje i jednocześnie obniżają się właściwości higroskopijne osuszaczy. Więc lodówka to raczej minimum przy tego typu osuszaniu. A i wtedy nie wiem czy na pewno chlorek zwiąże tyle wody. Oszacowanie ile wody do wchłonięcia z grzybków dokładnie mamy, też jest nieco kłopotliwe gdyż mogą nam wyrosnąć bardziej mięsiste z gęstszą tkanką grzybki jak i takie niemal puste w środku i obfite w wodę.
Więc myślę, że bezpieczniej było by przyjąć umownie, że 10g CaCl2 wchłonie ~5-8g wody.
Peace.
odpowiedzodpowiedz tu
Nikt
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.09.14 17:06:34
PS: A ile wody wychodzi ci z twoich grzybków z twojej techniki uprawy~, to najlepiej sprawdź sam na osobnej porcji wyhodowanej w ten sam sposób na tym samym sprzęcie co reszta do suszenia. Zwykle jest to 80-90% zawartości wody.
odpowiedzodpowiedz tu
Ż frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.09.14 21:46:56
Do tej pory suszyłem bez żadnych odwilżaczy i generalnie zawartość wody była zawsze w okolicy 90%.
odpowiedzodpowiedz tu
Ż frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.09.17 09:26:07
Nikt - oczywiście dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Nie wiem gdzie zostawiłem swoje maniery pisząc ostatni post
odpowiedzodpowiedz tu
Nikt
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.09.17 19:15:31
Niezamaco. Nie oceniam ludzi po ich manierach tylko po ich podejściu do innych ludzi i własnym sposobie myślenia. Choć oczywiście maniery wprowadzają przyjemną atmosferę.
Pozdrawiam i powodzenia.
odpowiedzodpowiedz tu
bubu
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2012.01.04 10:01:09
www.chmes.pl tu można kupić żel dobrej jakości w przystępnej cenie. Ja suszyłam nim ziółka
odpowiedzodpowiedz tu
cienki
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2012.09.18 19:50:32
Ja się dołączę do tematu i zapytam: Czy świeże grzyby można po prostu zamrozić? Czy nic im się nie stanie i najważniejsze czy nie stracą po tym mocy?
odpowiedzodpowiedz tu
Czerna
starszy psylocyb

postów: 227

zarejestrowano: 13.02.2012


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2012.09.19 16:14:14
Spokojnie możesz mrozić w zamrażalniku, nie tracą na mocy.
odpowiedzodpowiedz tu
noithai
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2012.09.19 23:38:56
Tak, mozna mrozic, ale nie wiecznie.
odpowiedzodpowiedz tu
patryk0806
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2013.07.19 13:58:33
Pytanie - jak zamrożę świeżaki (godzinę po zebraniu) i skonsumuję je po 2-3 tygodniach to coś może się stać? Wali mnie konsystencja grzyba czy jego smak, chodzi o efekty i zagrożenia.
odpowiedzodpowiedz tu
Czerna
starszy psylocyb

postów: 227

zarejestrowano: 13.02.2012


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2013.07.19 21:54:41
Nie, oprócz pierdolnięcia psychoaktywnego to nic nie powinno się stać. Mrożone grzyby nie tracą na mocy tylko ich konsystencja jest troche do dupy, najlepiej nie rozmrażać tylko jest jeszcze zamrożone bo nie czuć przez niektórych nielubianego smaku surowego grzyba no i nie czernieja co sie dzieje po rozmrożeniu.
odpowiedz
Psylocyb strain-z-wilgotnosc-klimat
grzybek_siekiera
21229grzybek_siek
iera:
2013.07.14
02:57:14
Wracajäc do psylocyba strain-z i jego mocy
grzybek_siekiera
0545brak
Grzybki w zalewie.
Gabrys
1591Agnus
frywolnie:
2013.04.08
20:51:16
<<<   <<  1 2 3  >>   >>>  

     Ostatnie posty . . .

     ¤ Grzybki mi opadają - co robić?
     ¤ Szukam printów
     ¤ Prezentacja ciastka ryżowego i ocena tacki - czy to pleśń czy grzybnia?
     ¤ Początek 12.07
     ¤ Mushroom Growkit Colombian 13 dzień- pleśń
     ¤ Kukurydza popękana
     ¤ Kubeczki 200 ml? Doradzcie proszę
     ¤ Ciastka bez zmielonego ryżu
     ¤ Problemy z inkubacją, śluz na życie
     ¤ Print poszukiwany
     ¤ Parę pytań do znawców tematu

Forum› ‹Uprawa›  ‹Surowce›  ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  »Konserwacja« ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
60
odsłon:
87554

Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2017