Forum Psilocybe

Tematów na stronę

login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› »Uprawa« ‹Surowce›  ‹Sprzęt›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
550
odsłon:
111701

Ostatnie posty . . .

¤ kościół psychodeliczny
     ¤ Mam ogromna prośbę
     ¤ Wewnetrzny rezerwuar PF-tek - 1 pytanko a nawet 2
     ¤ Myszka komputerowa obok której nie przejdziecie obojętnie:)
     ¤ nawilżacz z nano silwer
     ¤ Mała fotorelacja - inkubator dla minimalistów ;)
     ¤ Generator mgły a CO2
     ¤ podczerwień a grzyby?

Forum› »Uprawa« ‹Surowce›  ‹Sprzęt›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
550
odsłon:
111701
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
gdzie te piny?
ziomislaw frywolnie
9366jo elo
frywolnie:
2010.03.31
20:07:22
Kilka pytań
plejm
0129brak
proszę o radę- inkubuje juz ponad 4 dni i nic!
bartmalow
5289j frywolnie:
2010.03.01
01:36:12
PILNY PROBLEM ZE STRZYKAWĄ !! Za godzinę zaszczepianie!!!
zack
2160zack:
2010.02.26
14:09:24
Doswiadczonych hodowcow prosze o pomoc! terrarium/ustawienia
comol
0150brak
Moj pierwszy pomysl na uprawe
Dyzminiusz
29734div:
2010.02.26
20:30:26
zapach ciastek z mąką żytnią
plejm frywolnie
16707jgl:
2010.04.17
08:49:02
plejm
frywolnie

nienotowany

Temat: zapach ciastek z mąką żytnią
wysłano: 2010.02.16 00:27:16
Zaszczepiłem 3 dni temu kilka pojemników na ciastka zarodnikami cubensis cambodia i argentina. Jako substratu użyłem wermikulitu w gradacji 1-3 oraz mąki żytniej. Pojemniki były sterylizowane szybkowarem.

Do tego pory nie widzę śladów grzybni, ale wiem, że można czekać nawet tydzień i dłużej. Martwi mnie jednak zapach wszystkich pojemników. Nie wiem czy świeże ciastka nie powinny wydzielać żadnego zapachu, ale już po wyjęciu z szybkowaru czuć było dziwny zapach (ugotowanej mąki?). Zapach nadal utrzymuje się w kartonie z ciastkami i jest ciągle taki sam. Najbardziej przypomina mi on zapach kwaśny co niby wskazuje na zakażenie bakteryjne, ale czy był on już od razu po sterylizacji?

Co o tym myślicie?
odpowiedzodpowiedz tu
jgl
prapsylocyb

zarejestrowano: 19.10.2007

ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.02.16 09:17:52
ile sterylizowales ? i czemu ta maka zytnia przeciez nadaje sie ale najlepsza nie jest . zapach bedzie sie utrzymywał taki makaronowo wermikulitowy ale jak cos kwasno pachnie to moze spaprałes zaszczepianie . płomień , lizol czy tam chociaz woda utleniona w glowboxie czy wogule boxie swiezo myty kieliszek , rekawiczki , moze byc maseczka na usta ... czego nie zrobiles ?
ja dlatego nie lubie perlitu i ciastek smierdza ;P i do tego pytania czemu nic nie widac ? bo jest bielsze niz grzybnia : ) i lubi kolonizowac od srodka do zew

odpowiedzodpowiedz tu
plejm
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2010.02.16 10:02:23
1) Strefylizowałęm 1h i 10 minut (10m dla pewności) w bardzo dobrym szybkoważe sporawdzanym z Niemiec - nie jakimś tam za 100zł z supermarketu. Szybkowar ustawiony był na pozycje 2 co w/g shroomery i opisu z instrukcji gara daje 15 PSI.

2) Mąka żytnia, gdyż nie miałem mąki z brązowego ryżu, a skoro efekty piszą na shroomery, że często są nawet lepsze, to zdecydowałem się na taki wybór.

3) Pachnie dziwnie, ani jak mąka (może troche), ani jak zgnilizna/grzyb. W każdym razie pachnie identycznie jak od razu po sterylizacji.

4) Proces zaszepiania był robiony ze strzykawek z wypalonym płomieniem do czerwoności i ostygnięciu, bez dodykania czegokolwiek pomiędzy zaszczepieniami. Całość była w gloveboxie prowizorycznym z szybkami z folli śniadaniowych. Nie używałem nic na twarz, bo pojemniki i strzykawka nie były na otwartej przestrzeni w kontakcie ze mną.

5) Ciacho jest z wermikulitu, mąki przennej i wody demineralizowanej. A co do białości - widać, że nie robiłeś, chyba że chodziło ci o perlit. Żadna mąka nie zabarwi wermikulitu do białości.

Dzięki za dodatkowe info.
odpowiedzodpowiedz tu
nautic ala
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2010.02.16 13:21:36
Sam niedawno zacząłem hodowle, też miałem masę wątpliwości i najważniejsze co to cierpliwość.
Moje "ciacha" też miały dziwny zapach zaraz po sterylizacji i jako "świeżak" przyjąłem, że taki ma być.

Moja rada - czekać!
Prędzej czy później wyjdzie wizualnie co w słoiku siedzi.
odpowiedzodpowiedz tu
j frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2010.02.16 23:34:21
tak chodziło mi o perlit
odpowiedzodpowiedz tu
plejm
psylorodek

zarejestrowano: 16.02.2010

dół
wysłano: 2010.02.18 20:37:54
Ok. Czyli ku informacji innym - ciastka śmierdzą (przynajmniej te z mąką żytnią) na kwaśno, ale nie ma się co obawiać. Od 2 dni mi zaczęły ładnie kolonizować w miejscach nakłuć.

Przy okazji. Zaszczepiłem 9 kubeczków i jeden 1 większy pojemnik propylenowy. 3 kubeczki mi się nie zmieściły do szybkowaru więc zaszczepiłem minimalną ilością bez dezynfekcji (dla doświadczenia). Zanim pojawiła się grzybnia w tych wygotowanych to w pozostałych 3 widać było już dość mocno rozwiniętą pleśń pajęczynowatą - na początku myślałem, że to grzybnia.
odpowiedzodpowiedz tu
j frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2010.02.19 20:12:47
plesn do grzybni podobna hmmm no czasami tak jest jak bardzo chcieli bysmy cos zobaczyc : ) ale niema co sie zrazac tylko dzialac dzialac dzialac !
odpowiedzodpowiedz tu
plejm
psylorodek

dół
wysłano: 2010.02.20 13:17:36
No dokładnie. Takie losy początkującego...
odpowiedzodpowiedz tu
plejm
psylorodek

dół
wysłano: 2010.02.24 20:00:12

Tak wygląda grzybnia po 10 dniach.

A to plecha. Nie wiem co to są te czerwone kropki, jakieś ścierwo bakteryjne?
odpowiedzodpowiedz tu
azureus
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2010.04.13 10:46:39
Tak, wywal to. Nie pamiętam jak się to nazywa, ale nie będziesz tego jadł.
odpowiedzodpowiedz tu
plejm
psylorodek

dół
wysłano: 2010.04.14 22:52:07
Już dawno wywaliłem. Chciałem tylko pokazać jak to wygląda. W ogóle w tym momencie już jestem przy 4 rzucie i namaczam do piątego. Wszystko na mące pszennej i wermie.

odpowiedzodpowiedz tu
*THC*
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2010.04.14 23:16:26
Nie jestem super doświadczonym hodowcą ale według mnie nie ma co paprać się z ciastkami ponieważ to strata czasu i energii... Moja pierwsza uprawa to były ciastka które długo kolonizowały (ponad miecha) , pozatym nie są zbyt wydajne. Zabierz się za kukurydze. Jeszcze nie zebrałem plonów a już widzę plus choćby w czasie kolonizacji która w porównaniu do ciastek jest 2 razy krótsza. Zobacze jak wydajność ale z tego co czytałem jest również wydajniejsza. Pozatym popcorn dostaniesz łatwiej niż mąke. Ja osobiście już się zajarałem popcornem. Muszę jeszcze porównać kukurydze do żyta ale na to jeszcze będzie czas. Jak skończysz ciastka zmień substrat. To tyle odemnie. Wiem że to żadna nowość ale jak bym wiedział od początku że jest tak jak napisałem to nie babrałbym sie z ciastkami.
Powodzenia

PS. Sorry że trochę nie na temat ale lepiej uświadamiać wcześniej. Peace
odpowiedzodpowiedz tu
dubman
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2010.04.15 15:59:50
A nie zrobił się z tej mąki glut?
odpowiedzodpowiedz tu
plejm
psylorodek

dół
wysłano: 2010.04.15 22:51:09
@dubman

Po pierwsze to przepraszam, bo użyłem mąki żytniej, a nie pszennej. Po drugie glut się nie zrobił. Tu na stronie w FAQ proponowane jest najpierw dobre namoczenie wermikulitu, później dodanie mąki. Tak też zrobiłem i wyszło ekstra.

@*THC*

Zdaje sobie z tego sprawę. Niektórzy mówią, żeby zacząć od ciastek, niektórzy, że od tacek z okrywą. Ja zacząłem od dwóch jednocześnie! Do tacek niestety użyłem okrywy z samego wermikulitu.

Jak na razie to ciastka mimo wszystko wydają bardzo dobre plony, poszły już 4 rzuty. Są już trochę brudne od zarodników, ale żadne ścierwo mi nie wchodzi. Nie wiedziałem czy tacki też można namaczać , więc napełniłem ją po brzegi wodą i też dostałem drugi rzut (jak na razie).

Tutaj kawałek 4 rzutu plus pierwszy z tacki. Nie zwracajcie uwagi na zarodniki, za późno zajrzałem.

odpowiedzodpowiedz tu
jgl
prapsylocyb

dół
wysłano: 2010.04.16 08:23:24
czy nie zauwazyles ze grzyby po lewej stronie maja juz dawno proces wzrostu za soba ? teraz pompuja w siebie wode
a syf wlasnie masz z tego powodu ze zwlekales z dekapitacja , koś je na printy bo cos napewno jeszcze spadnie/sypnie
jakis czas temu wspominalem ze folia aluminiowa jest spoko jako arkusz ale zgnieciona juz ciezko , na next time opracuj inny sposob niz ztawianie na folie alumioniowa , polecal bym celofan dostepny w kwiaciarniach

ten werm w tacce na dole wyglada jak perlit : ) tym razem lej wode i koś te wielkie bo narobia syfu i nie bedzie z pod zarodnikow widac abortow

a w tym kubku z dwoma czerwonymi plamkami cos wyroslo

odpowiedzodpowiedz tu
plejm
psylorodek

dół
wysłano: 2010.04.16 20:47:05
cytat: plejm frywolnie czy nie zauwazyles ze grzyby po lewej stronie maja juz dawno proces wzrostu za soba ?

Zauważyłem, ale niestety wyjechałem na weekend i musiałem zostawić je samym sobie. Jak zapewne wiesz, w 3 dni mogą stać się cuda.

cytat: plejm frywolnie teraz pompuja w siebie wode a syf wlasnie masz z tego powodu ze zwlekales z dekapitacja ,

Nie mam syfu. Ciastka są brudne od zarodników, natomiast nie ma na nich plechy itp. Po rzutach generalnie robię czyszczenie, chyba że generalnie chodzi ci o te zarodniki.

cytat: plejm frywolnie koś je na printy bo cos napewno jeszcze spadnie/sypnie
jakis czas temu wspominalem ze folia aluminiowa jest spoko jako arkusz ale zgnieciona juz ciezko , na next time opracuj inny sposob niz ztawianie na folie alumioniowa , polecal bym celofan dostepny w kwiaciarniach

Odcisków mam już wystarczająco dużo, nawet wydzieliłem serię do fsre. Czemu folia aluminiowa jest zła na podkład i co mają do tego zagniecenia?

cytat: plejm frywolnie ten werm w tacce na dole wyglada jak perlit : ) tym razem lej wode i koś te wielkie bo narobia syfu i nie bedzie z pod zarodnikow widac abortow

Pewnie dlatego, że cały jest przerośnięty grzybnią.

cytat: plejm frywolnie a w tym kubku z dwoma czerwonymi plamkami cos wyroslo

No co ty. Od razu wiedziałem, że to jakiś syf i wysłałem priorytetem do kosza. Zaszczepiłem minimalną ilością bez sterylizacji, bo mi się do gara nie zmieściły wszystkie pojeminiki.

P.S. Pytanie za +1 szacunku. Kto rozpozna strain(y) ze zdjęcia? Jeśli ktoś widzi dwa stainy, to który jest który.
odpowiedzodpowiedz tu
jgl
prapsylocyb

dół
wysłano: 2010.04.17 08:49:02
z tym wyjazdem wiem jak jest , w 3 dni to cuda cudow sie potrafia dziac , co do syfu to jak juz kiedys mowilem poprostu jak jest gruba warstwa zarodnikow na powierzchni to nie widac czarnych malych abortow , predzej odnosi sie to do tacki niz ciastka .
folia jest poprostu toksyczna

a co do dwoch gatunkow to widze 2 rodzaje kapeluszy tylko
jeden wydaje mi sie znajomy z dolnej tacki i wyglada na to samo co w ciastku ale sugeruje sie chyba tym jednydnym abortujacym grzybkiem po srodku tacy
gulf coast no a juz w maxie maxow na moj pierwszy gatunek grzybka z ktorym mi wyszlo Orissa
jezeli to ten ostatni to az mi sie lezka w oku zakreci

to cos w pojemniku po prawej u gory rzeczywiscie ma taki kolor czy pryskales woda je przed zdjeciem troche nie rowno
i absolutnie mi nic do glowy z tym nie przychodzi a niechce zgadywac

odpowiedz
Pytanie (zostawić czy dolać wody?)
EcstaticYogi frywolnie
27750E-Yogi
frywolnie:
2010.04.09
20:10:01
Jakos dziwnie rosna
Pan Kropek... frywolnie
16513Pan
Kropek...
frywolnie:
2010.02.25
15:54:22
Brak Owoców czego ?
seba915
2198div:
2010.02.19
17:23:23
Uprawa za miedzą ciag dalszy
seba915
16723jgl:
2010.03.04
23:16:14
Wpływ antybiotyku na grzyby
Yggrasil frywolnie
11432darkside.
frywolnie:
2010.03.27
12:22:19
PC Mazatapec w monotube - modyfikacja
zack
7393zack:
2010.06.04
13:57:46
2 * werm
qq frywolnie
9470jgl:
2010.02.19
20:22:50
Problem z kolonizacja żyta
comol
4274jgl:
2010.01.28
10:31:02
Oświetlenie fungarium
Pan Kropek... frywolnie
5344Pan
Kropek....
frywolnie:
2010.02.06
18:37:41
zbudowałem swój pierwszy growbox i potrzebuję kilku rad
tehacy
301367pieniek
frywolnie:
2010.02.11
14:19:51
Grzybnia do konca nie chce skolonizowac ciacha, co zrobic?
reniferex
1224rdzawy
frywolnie:
2010.01.21
20:07:52
emce grow log (rez)
emce
11432j frywolnie:
2010.01.27
13:23:26
Pierwsze piny??
reniferex
5226=jgl
frywolnie:
2010.01.19
05:47:25
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  >>   >>>  
550
odsłon:
111701

Ostatnie posty . . .

¤ kościół psychodeliczny
     ¤ Mam ogromna prośbę
     ¤ Wewnetrzny rezerwuar PF-tek - 1 pytanko a nawet 2
     ¤ Myszka komputerowa obok której nie przejdziecie obojętnie:)
     ¤ nawilżacz z nano silwer
     ¤ Mała fotorelacja - inkubator dla minimalistów ;)
     ¤ Generator mgły a CO2
     ¤ podczerwień a grzyby?

550
odsłon:
111701

Tematów na stronę

login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ Trip&Trick ]   [ Goście piszĄ ]   [ DarwiN ]   [ PsiloBoinC ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]

© psilosophy 2001-2010