Forum Psilocybe



Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.



Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  ‹Surowce›  »Sprzęt / Materiały« ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
359
odsłon:
500915

     Ostatnie posty . . .

     ¤ START! HELP PLEASE;)
     ¤ Ciekawy przypadek meksykańca
     ¤ wolno rośnie
     ¤ GK Golden Teacher Początkujący 2ga uprawa
     ¤ Z-strain uprawa na życie
     ¤ Początkujący laborant poszukuje materiałów
     ¤ hasz za printy:)
     ¤ PYTANIA POCZATKUJACEJ
     ¤ Kolonizacja i szary pył
     ¤ Golden Teacher - pierwszy growkit. Wszystko w porządku ?
     ¤ Pierwsze doswiadczenia

<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
Ktokolwiek widział, Ktokolwiek wie... taki szybkowar wydrapał misie
Verter
3411355Marcus:
2018.12.02
22:49:22
Pierwszy szybkowar
wiew
439269Marcus:
2018.10.14
18:29:18
wiew
nowy użytkownik

postów: 5

zarejestrowano: 08.05.2010


Temat: Pierwszy szybkowar
wysłano: 2010.06.20 22:09:14
Na rynku duży wybór szybkowarów (cenowo też). Nie zawsze jakość idzie w parze z ceną.
Niestety trudno znaleźć informację jaką temperaturę (ciśnienie) zapewnia dany sprzęcik.
Jakość sterylizacji zależy od temperatury/ciśnienia wewnątrz.
Stąd, obserwowane w wypowiedziach, rozbieżności co do czasu skutecznej, jednorazowej sterylizacji np. żyta.
Temperaturze 121 stopni C odpowiada ciśnienie pary ca 0.208 MPa (1 atm nadciśnienia).
Który szybkowar zapewnia takie ciśnienie?
0.6 atm nadciśnienia daje już tylko parę o temp. 112 stopni.
Wiecie jakie są parametry szybkowarów o dwóch ustawach zaworów?

Widziałbym w tym wątku zestawienie informacji o szybkowarach przydatne dla tych,
którzy chcą dokonać zakupu.

Wiem, że w najgorszym wypadku zawsze można przeprowadzić tyndalizację z użyciem marnego szybkowara,
tylko po kiego kupować taki bubel?

Szybkowar AMC Secuquick ciśnienie pracy 1.1, zawór bezpieczeństwa otwiera przy 1.4at.
odpowiedzodpowiedz tu
Tomash
metaprapsylocyb

postów: 751

zarejestrowano: 30.09.2004


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.06.20 22:59:47
Prawie zawsze producent podaje ciśnienie robocze na opakowaniu lub na samym szybkowarze. Znakomita większość pracuje przy ciśnieniu = 1atm czyli 121C.
Kąkretne ELO!
odpowiedzodpowiedz tu
kreescher
nowy użytkownik

postów: 6

zarejestrowano: 08.06.2010


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.06.22 10:50:25
Przeriabiałem dogłębnie temat szybkowarów parę dni temu i najczęściej polecane do 200 złotych to np Fagory Mastercooka (ja takiego kupuje, ma 1,6 i 1,1 bar). Dodatkowo są ze stali 18/10, nie aluminium więc spokojnie możesz bigosik zrobić. Polecane też są Hawkinsy, lecz do około 300 złotych nie kupisz stalowego. Na alledrogo znajdziesz szybkowary ze stali już od 100 złotych ale o jakość nie pytaj.

Pamiętaj też spojżeć na głebokość szybkowaru. Wiele jest dosyć niskich i ci słoik nie wejdzie. Trzeba szukać >4 litrowe.

pozdro
odpowiedzodpowiedz tu
PANKUN
prapsylocyb

postów: 294

zarejestrowano: 11.03.2010


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.06.22 11:37:27
Ja polecam Bergnera 9L, cena w allegro ok 130 zł. Sprawdza się doskonale.
odpowiedzodpowiedz tu
div
prapsylocyb

postów: 299

zarejestrowano: 22.10.2009


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.06.22 11:51:02
W tej samej cenie da radę dostać Kitchen Kinga 12L, którego posiadam i również bardzo polecam.
odpowiedzodpowiedz tu
-jgl-
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.06.23 14:49:22
ja mam fagora 8litrow i jest mega nie zawodny : )
odpowiedzodpowiedz tu
joyless
psylorodek

postów: 47

zarejestrowano: 22.04.2010


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2010.06.23 17:17:59
bergner i kitchen king to to samo
pare tygodni temu kupowalem szybkowar i z tego, co zauwazylem wiekszosc tych tanszych urzadzen typu wlasnie kitchen king gotuje pod cisnieniem 10 psi, nie 15 psi.
ostatecznie kupilem hawkinsa big boy 14 litrow i nie zaluje ani jednej zlotowki wydanej na to cudo (nawet jesli przez dziwny sposob mocowania pokrywy wchodzi do niego 5 litrowych sloikow, nie 6)
odpowiedzodpowiedz tu
psylosmok
młodszy psylocyb

postów: 68

zarejestrowano: 25.09.2008


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2011.05.05 18:17:01
Siema dawno mnie tu nie było więc z miejsca sorry za odnowienie tematu.Co sądzicie o 7l HCM ??
Wszystkie zdjęcia i opinie nie są moimi własnymi tylko kolegi z Holandiiii
odpowiedzodpowiedz tu
Psyche
nowy użytkownik

postów: 1

zarejestrowano: 07.11.2011


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2011.11.07 15:34:17
Hej
dopiero zaczynam przygodę z hodowlą. Do rozpoczęcia wszystkie pozostał mi szybkowar - element ostatni a zarazem najdroższy.
Z tego co piszecie wynika, że generalnie nadaje się każdy szybkowar o odpowiedniej wielkości (to oczywiste) oraz działający na 1atm, co spełnia każdy.
Czy można kupić zły szybkowar, taki który by się nie nadawał? Jeżeli tak, to jakie są tego wyznaczniki? Czy dla potrzeb sterylizacji jest rzeczywista różnica pomiędzy szybkowarem za 100zł a takim za 200?
W Krakowie raczej trudno dostać jakiś w przyzwoitej cenie (górna granica to dla mnie 200zł, ale wiadomo - im taniej, tym lepiej, o ile można sobie pozwolić na obniżenie ceny nie tracąc przy tym na jakości), raczej będę zamawiał przez internet. Mam na oku kitchen king - 8l za 77zł. Wydaje się podejrzanie tani, czy nie aby zbyt tani? Co o nim sądzicie? Nada się?
odpowiedzodpowiedz tu
mętlik822
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2011.11.07 17:46:57
Jednym z wyznaczników jest uszczelka. Jeśli jest stara i sparciała to ciśnienie przez nią będzie uciekać. Kupując masz 7 dni na zwrot więc kup i sprawdź gotując wode.
odpowiedzodpowiedz tu
psylosmok
młodszy psylocyb

postów: 68

zarejestrowano: 25.09.2008


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2011.11.07 22:13:54
Napiszę ci tak.Też się motałem co kupić,żeby się przypadkiem nie naciąć na tanią taniochę.I udało mi się kupić 7l hcm sapir za 70 zł + jakieś tam koszty przesyłki na wiesz jakim serwisie.Był to nieudany prezent więc co tam.Szybki doszedł z lekkim wgnieceniem.I co mnie zdziwiło nie miał żadnej uszczelki na łączeniu z pokrywką.Ale co tam,ciśnienie trzyma jak szalony więc i działa jak należy.Na upartego wchodzą tam 4 słoiki 0.5 więc w zupełności wystarczy jak dla mnie.Patrząc na serwis wiesz jaki jest tam taki za 113 zł już z przesyłką więc bez większego zastanawiania bierz go bo będzie służyć długo jeśli będziesz go używał tylko do sterylizacji.W tym co podałeś akurat nie mogę nic powiedzieć na temat mechanizmu zamykania,ale osobiście mi się nie podoba i bym go nie wybrał.Bierz sprawdzone

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego.Pochwal się pod sam koniec co ci tam wyszło ciekawego ;]
Gdzie ja jestem?
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.02.25 11:50:53
Trochę wykop zrobię ale nie będę specjalnie nowego tematu zakładał.

Towarzysze pomóżcie mi znaleść odpowiedni szybkowar, taki żebym go nie musiał przerabiać i miał odpowiednie ciśnienie robocze.
Przeszukałem Allegro to w większości jest zalew jakiegoś tureckiego syfu lub nie maja podanego ile maja Bar, a jak już mają podane to od 0,6 do 0,8 bar.

Szukałem tego co podał kreescher Fagor Mastercook ale go nie ma nigdzie Ceneo, Allegro, Skąpiec, Google.
Znalazłem na Allegro tego Hawkinsa (tylko 6,5L) ale nie ma podanych żadnych informacji co do ciśnienia :/
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
starszy psylocyb

postów: 140

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.02.25 12:34:53
W Polsce będzie trudno znaleźć szybkowar z pożądanym ciśnieniem. Ja mam turecki 0,7/1,1 i jestem zadowolony. Jak bardzo chcesz, to blokujesz zawór roboczy 0,7 i jedziesz na zaworze bezpieczeństwa 1,1. Tylko że różnica w temperaturze pomiędzy tymi dwoma to może z pięć stopni. Moim zdaniem nie ma większego znaczenia czy masz 115 czy 121 C, sterylizuje tak czy siak.

W praktyce bardziej liczy się wielkość. Polecałbym także stalowy, nie aluminiowy, i bez oddzielnej uszczelki. Te tureckie mają metalowe rączki z boku, co na początku mnie niepokoiło, ale okazało się że są tak zrobione że się nie nagrzewają ponad miarę.
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.02.25 12:57:31
Puki co jestem na etapie kompletacji potrzebnych mi rzeczy i szybkowar jest must have.

Czasu jeszcze duzo mam zanim ruszę z pierwsza w pełni samodzielna uprawa i chciałbym jak już kupuje parowar kupić porządny, tak jak należy, bez zbędnego kombinowania przy nim. Najlepszy byłby w przedziale 8-12L cobym mógł w nim czasem i coś do jedzenia przyrządzić, a aluminium z tego co mi wiadomo utlenian się?

Piszesz że w Polsce ciężko o dobry szybkowar, a dla mnie zza granicy to jeszcze lepiej jeśli chodzi Ci o zachód.

Za jakieś propozycje będę niezmiernie wdzięczny

Pozdrawiam!
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.07.22 12:51:08
Poleciłbyś jakiś konkretny model ? Na alegro nie ma podanych ciśnień roboczych.
Dlaczego ?
odpowiedzodpowiedz tu
psylocybinius
z

prapsylocyb

postów: 258

zarejestrowano: 25.12.2011




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.07.24 10:13:51
Zapytaj sprzedawcę. Mój ma 2 opcje. 0,8 i 1,03 .
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.07.25 12:19:21
Do wyboru? To fajnie.
odpowiedzodpowiedz tu
psylocybinius
z

prapsylocyb

postów: 258

zarejestrowano: 25.12.2011




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.07.26 18:35:16
Nie.
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.08 11:37:42
Panowie, jest jakaś różnica między aluminiowym a stalowym szybkowarem poza wagą ?

Idealny który w końcu znalazłem Hawkins BigBoy 14L aluminiowy jest znacznie tańszy od stalowego.
Ogolnie jest już potwierdzone że aluminium szkodzi człowiekowi i nie powinno się w takich garnkach gotować ale jak to się ma do współczesnych wyrobów.
Tj. jakiś specjalny hartowany stop co się nie utlenia ?
Bless ya
Dlaczego ?
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.08 11:52:19
A jak myślisz, dlaczego jest tańszy? Ale słoikom raczej nie zaszkodzi.
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.08 12:23:38
Napewno jest tańszy bo nie dział na indukcję. Sloiką to nie robi raczej różnicy ale co z substratem i później grzybami ?


Bless ya
Dlaczego ?
odpowiedzodpowiedz tu
chejacho
psylorodek

postów: 21

zarejestrowano: 01.08.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.08 14:05:45
ja mam ten turecki model zeszloroczny i napisane ze max 1,1 bar. 15 litrow. calkiem spoko. aluminium niby szkodzi. chujwi. ja bym stalowy bral. alu moze rzeczywiscie jakies kuku robic. ogolnie mam problem z czasem sterylizacji bo wody brakuje po pol godziny.w poradnikach pisza zeby nie nalewac tyle wody zeby dotykala sloikow. czyli kurde malo. ale i tak daje rade. pszenice itp wiekszosc sloikow bylo okej nawet po pol godzinie. czasem po ostygnieciu dodaje znowu wody i od nowa.
a co do alu to uzywalem tez takiego starego alumimiowego model kukta bodajze. sloiki wyciagalem z dziwnym szarym nalotem. nie wiemczy to wina szybkiego czy folii kiepskiej jakosci tej oslonowej. czy nie wiem czego. ale po zaszczepieniu sloiki nie startowaly w wiekszosci. albo to przez ten nalot albo zarodniki zas kiepawe. jak moge lekko poradzic to jak masz wybor to bier stalowego szybkiego. zawsze to jakas minimalizacja niepowodzen moze i przesadna ale zawsze. pozdro
odpowiedzodpowiedz tu
Marcus
prapsylocyb

postów: 497

zarejestrowano: 18.07.2009




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.08 21:24:07
Polecam też zajrzeć do tematu "Jak zmieniłem szybkowar w sterylizator z manometrem - sukces" :

http://www.psilosophy.info/forum/?showtopic=20160323172729&fnd=1#o0

Niedługo się za to wezmę.
Psylo Co?
odpowiedzodpowiedz tu
jury
młodszy psylocyb

postów: 119

zarejestrowano: 27.05.2013


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.09 07:31:41
>> ogolnie mam problem z czasem sterylizacji bo wody brakuje po pol godziny.w poradnikach pisza zeby nie nalewac tyle wody zeby dotykala sloikow. czyli kurde
>> malo. ale i tak daje rade. pszenice itp wiekszosc sloikow bylo okej nawet po pol godzinie. czasem po ostygnieciu dodaje znowu wody i od nowa.

Niepotrzebnie się "bawisz" w ten sposób. Są poradniki w których nie ma nic na temat tego że woda nie może dotykać słoików ( całe szczęście, że ja nie trafiłem na taki w moich początkach, bo też pewnie bym się tak "bawił" po 30 minut ) a wręcz wprost jest informacja, że w przypadku dłuższych sterylizacji wlać więcej wody.
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.09 08:35:47
Marcus przyjacielu wielkie dzieki za ten link. On rozwiązuje wszystkie moje problemy związane z parowarem.
Szukam odpowiedniego juz dobre kilka miesięcy i weź tu znajdź z odpowiednim ciśnieniem roboczym a większości wypadków nie jest wcale w jakich temperaturach lub ciśnieniach pracuje.
Nawet jakbym znalazł taki o temp. 116 stopni to by mi to nie dało spokoju psychicznego że nie ma tych 121C a tak rozwiązałeś wszystkie moje problemy.

Dzięki stary

Bless ya
Dlaczego ?
odpowiedzodpowiedz tu
Marcus
prapsylocyb

postów: 497

zarejestrowano: 18.07.2009




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.09 20:30:11
Sponio Jestem tu żeby pomagać.

Kurczakiii.... Muszę zrobić taki sterylizator, tym bardziej że mam dokładnie taki szybkowar jak w tym poradniku.
Psylo Co?
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.11 18:13:44
Jak już nabędę szybkowar np. taki https://allegro.pl/szybkowar-cisnieniowy-15-l-garnek-na-pare-turecki-i7541130258.html#imglayer .
Czy będzie mi potrzebny do sterylizacji jakiś dodatkowy wkład na którym będą stały słoiki lub coś na dno ? Bo chyba nie mogą stać bezpośrednio na dnie gara.
Po sekundo, dodatkowo nie jest potrzebna jakaś uszczelka jakich wiele sprzedają na alleDrogo ?
Dlaczego ?
odpowiedzodpowiedz tu
hejaho
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.11 18:59:14
tam nie ma uszczelki.ta przykrywka ma ksztal taki powiedzmy jak chipsy te pringelsy o (: taka wygieta. jak cos chcesz z tym manometrem montowac to chyba nie bardzo bo wiercenie w przykrywce moze zaklocic krzywizne takowej i w rezultacie rozszxzelnic. tak cos bys potrzebowal na dno zeby nie bylo bezposredniego kontaktu sloika. cos co sie ni zjara poprostu.mam identycznego goscia. raczej spoko daje rade. cos tam pare razy mi sie ostalo jakies zielone gowno ale to raczej z mojej winy. pozdro
odpowiedzodpowiedz tu
hejaho
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.11 19:25:03
tzn ja podkladam pod sloiki cokolwiek bo gdzie nie czytalem to pisza zeby podkladac. jakies pekanie sloikow czy cos moze sie stac. pewnie jak bulgoce woda to sloiki podskakuja i nakurwiaja o dno. no nie wiem. ale wszedzie pisza ze trza. ja mam z innego starego takie aluminowe z dziurkami. sa tez takie na wyposazeniach kuchni podstawki metalowe pod goracy garnek np. gdzies ktos pisal ze zwiniete w kulke folie aluminiowe podklada. ale wydaje mi sie ze alu folia kopci czy cos i brudzi ogolnie. no ale tez jakies rozwiazanie.
odpowiedzodpowiedz tu
jury
młodszy psylocyb

postów: 119

zarejestrowano: 27.05.2013


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.12 08:31:40
Ja to zwykle daję małą kuchenną szmatkę na dno garnka i na niej stawiam słoiki.
odpowiedzodpowiedz tu
hejaho
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.12 10:36:19
jaka szmatke. taka wiesz ze szczutcznego materialu cos ala vileda czy cos. perforowana taka? rozowa czy czerwona glownie? (: np czytalem ze daja ludzie ale zawsze sie cykalem ze sie przykopci czy cos
odpowiedzodpowiedz tu
psylocybinius
z

prapsylocyb

postów: 258

zarejestrowano: 25.12.2011




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.12 10:36:51
Ja mam taki 11L i jest ok. Z reguły każdy słoik wejdzie.

https://imged.pl/szybkowar-stalowy-9-l-kitchen-king-4174563.html
odpowiedzodpowiedz tu
hejaho
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.12 12:10:30
jaki by nie byl to i tak zawsze moglby byc troche wiekszy (:
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.13 07:07:34
Hejaho - to ten szybkowar nie ma zwykłej okrągłej pokrywami z wybrzuszenie jak każdy garnek ? Tylko coś na kształt chipsa ?

Psylocybiniusz - gdzie kupiłeś swojego szybkiego ? Ja szukam i szukam i nie moge znaleść dla mnie odpowiedniego stalowego. Twój byłby idealny a najlepiej jakby miał z 15-20l.
Ile Ci tam wchodzi słoików ?

Bless ya
Dlaczego ?
odpowiedzodpowiedz tu
chejacho
psylorodek

postów: 21

zarejestrowano: 01.08.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.13 09:55:34
ElGrzybunio. no ta pokrywka pracuje. w sumie na tej aukcji widac ksztalt jej. moze nie ja pringels dokladnie ale pokrywka jest wygieta i zeby zamknac szybkowar to musisz wajcha ta pokrywke "wyprostowac" cos jakby dopasowac poprostu i wtedy juz jest plaska. zupelnie inaczej niz w zwyklych garnkach. a. no i np nie wchodza pietrowo na siebie dwa takie sloiki po np przecierze pomidorowym(: te takie co maja brzuszek na dole i gory. dosyc popularne tu na forum widzialem kilka razyxo nawet ktos sie pytal jak koles wyjal z tego sloika ciastko(: moze skojarzysz po tym. wlozenie tej pokrywki "zabiera" troche miejsca w srodku szybkowaru.ale na chwile bo zaraz sie robi plaska przy zamknieciu. i jest wtedy jak normalna przykrywka od garnka. no i np mozna niechcacy poharatac folie na jakims sloiku podczas wkladania tej pokrywki i pozniej przy zamykaniu. jak chcesz to moge ci zdjecia porobic o co chodzi albo filmik wyslac(:
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.14 00:51:06
Byłoby super jakbyś dał radę nagrać i wysłać film. Wtedy mi to najlepiej zobrazuje czy da radę zamontować manometr czy nie. Ale z tego co piszesz moze byc ciężko.

Bless ya
Dlaczego ?
odpowiedzodpowiedz tu
hejaheja
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.14 09:11:32
no ta przykrywka pracuje. jak zaczniesz wiercic to moze poprostu cos sie zjebac i odksztalcic i lipa sie rozszczelnic moze poprostu a raczej nie doszczelniac(: dzisiaj ci nagram
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.14 10:59:40
Chodzi o to, że ta przykrywka wchodzi do gara od środka (dlatego musi być wygięta, inaczej by się nie zmieściła), i wtedy prostujesz ją przy pomocy dźwigni. Jak jest prosta, czyli normalnie okrągła, nie jak Pringles, to przylega do lekkiego zwężenia ścianek u góry, a ciśnienie dodatkowo ją dociska.

Manometru w takiej raczej nie zamontujesz. Jak chcesz mieć koniecznie wysokie ciśnienie to możesz zablokować zawór roboczy 0,7 tak żeby się nie otwierał, wtedy będzie pracował tylko zawór bezpieczeństwa który otwiera się przy 1,0 czy 1,1.

Wydaje mi się, że do słoików lepszy byłby szybkowar z prostymi ścianami, nie taki wyprofilowany jak na tej aukcji.
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.14 11:05:59
Celuj w taki, żeby wchodziły cztery słoiki obok siebie. Jak je ustawisz na stole to możesz zmierzyć jakiej potrzebujesz średnicy gara.

Na dno podkłada się coś żeby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z gorącym dnem. Może być szmatka, bo jest zanurzona w wodzie, może być specjalna wkładka (tyle że na Allegro kosztuje tyle co szybkowar). Ja kiedyś używałem plastikowej (polipropylen) pokrywki z prostokątnego pojemnika 1L po lodach i też działała.
odpowiedzodpowiedz tu
hejaho
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.14 12:08:31
JK o jojojo dobrze zwiezlej i bardziej zrozumialej opisales obsluge pokrywki oraz dalsze jej losy(: wogle pod katem 45* sie powinno wkladac ja do srodka wiec jest potrzebne troche przestrzeni w srodku. mi lekko wchodzi tam piec sloikow na spod, tych z brzuszkami/kolnierzami jakby. no i polozyc mozna na nich jeszcze poziomo poprostu.
tez ta podkladka w niektorych przypadkach powinna byc dziurkowana tak zeby podczas gotowania wody nie powstal wielki babel pod podstawka i nie wywrocil sterylizowanych przedmiotow.sloiki ze substratem raczej bezpieczne bo ciezkie ale jakies inne drobne rzeczy moga zostac wytracone z rownowagi i sie zdenerwowac skutkiem czego sie wywroca i popekaja lub uszkodza w jakis inny sposob. np oprze sie o scianke szybkowaru i zdeformuje np plastik albo torba z substratem.
odpowiedzodpowiedz tu
ElGrzybunio
młodszy psylocyb

postów: 115

zarejestrowano: 17.02.2018




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.21 22:28:09
Kurczę panowie, ja mam dusze perfekcjonisty i wszystko zawsze staram się żeby było idealne, a przynajmniej na początku. Co mi bardzo nie jedno krotnie komplikowało życie. Przez to jeszcze nie wystartowałem z niczym swoim od odstaw, a mysle o tym od pierwszego kita.
Znalazłem jeden moze nie idealny ale prawie idealny ale kosztuje ponad 600pln :/

Chyba odpuszczę sobie ten manometr, mimo że bardzo bym chciał to zrobić ale dosłownie NIGDZIE nie mogę znaleść odpowiedniego stalowego gara...

Może ktoś rzutem na taśmę zapoda jakimś linkiem nadmiarem na szybkowarów ElDorado.
Jak niet o kupię chyba taki 17L, i zablokuje zawór roboczy tak żeby leciał na bezpieczeństwa.

Chyba żeby dało radę zdemontować zawór roboczy i w jego miejsce w org. dziurę zamontować manometr ?
Choć i ten tani nie jest bo coś koło 300

Dlaczego ?
odpowiedzodpowiedz tu
hejaho
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.09.22 10:29:30
no jakbys ucelowal identyczne fi co zawor roboczy to czemu nie. na wyprostowanej przykrywce wymiana raczej.kurcze drogie manometry. ja zara bede szybkowarzyl z zablokowanym roboczym. debil ze mnie ze wczesniej typa tak nie zrobilem.
odpowiedzodpowiedz tu
gompka
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.10.14 14:41:06
Czy zawór roboczy to ten po lewej, czy po prawej stronie na zdjęciu odwróconej pokrywki?
odpowiedzodpowiedz tu
Marcus
prapsylocyb

postów: 497

zarejestrowano: 18.07.2009




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.10.14 18:29:18
Po prawej.
Psylo Co?
odpowiedz
Jak zmieniłem szybkowar w sterylizator z manometrem - sukces
TytusRomekAtomek
203771syn słońca
frywolnie:
2018.10.13
04:11:21
Szalka Petriego.
Mind94 frywolnie
7793Marcus:
2018.10.04
13:18:01
Warzenie szalek
JanKowalski
6462Psilonauta:
2018.10.03
17:30:18
MICROGARD 2000 zamiast TYVEK'u
psylocybiniusz
1125hejaheja
frywolnie:
2018.08.31
17:05:39
antybiotyki
JK frywolnie
8340JK
frywolnie:
2018.06.04
11:07:33
Zakup wiedzy
pocrack
2236Altego
frywolnie:
2018.05.13
22:15:42
75% etanol zamiast IPA
pina frywolnie
2166mcy
frywolnie:
2018.05.13
19:01:39
Zakurzona torba
pina frywolnie
1104WesołyL:
2018.05.13
17:42:30
Wermikulit stacjonarnie.
Sowa
0195brak
Sterylne pojemiki na mocz - zastosowania
Psynonim
6535vikt OR
frywolnie:
2018.01.17
21:24:16
Folia aluminiowa
Shin
4591SC
frywolnie:
2018.01.17
20:13:50
Jak to się nazywa po polsku i gdzie to dają?
JanKowalski
6788Marcus:
2018.01.17
13:14:44
Szybkowar: Kitchen King czy Hascevher
JanKowalski
4523JanKowalski:
2017.12.01
16:03:10
Uprawa w chłodnym pomieszczeniu
jesiennie
0308brak
Słoiki gdzie kupić?
ernestz13
5738psylocybiusz
: 2017.11.27
23:08:27
Swietne rekawice do gloveboxa.
Coenobitae
0397brak
Tyvek w zakretce a rdza oraz "brak rdzy".
Coenobitae
3572hbr
frywolnie:
2017.05.29
19:03:32
Jaki szybkowar z sitkiem polecacie?
Sexbou frywolnie
3591PSYNONIM....
frywolnie:
2017.04.20
21:11:38
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  

     Ostatnie posty . . .

     ¤ START! HELP PLEASE;)
     ¤ Ciekawy przypadek meksykańca
     ¤ wolno rośnie
     ¤ GK Golden Teacher Początkujący 2ga uprawa
     ¤ Z-strain uprawa na życie
     ¤ Początkujący laborant poszukuje materiałów
     ¤ hasz za printy:)
     ¤ PYTANIA POCZATKUJACEJ
     ¤ Kolonizacja i szary pył
     ¤ Golden Teacher - pierwszy growkit. Wszystko w porządku ?
     ¤ Pierwsze doswiadczenia

Forum› ‹Uprawa›  ‹Surowce›  »Sprzęt / Materiały« ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
359
odsłon:
500915

Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2018