Tyndalizacja - metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska Irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla. Mechanizm działania:
pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych; po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną
po drugiej pasteryzacji;
trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.
Tyndalizację kiedyś testowaliśmy. Prawidłowo przeprowadzona, dawała 100% skuteczność (żyto). Cztery, litrowe słoje, garnek z wodą, gotowane przez trzy razy przez godzinę w odstępach 24h. Nic się nie rozgotowało, nie wysuszyło. Zakażeń nie odnotowano.
Jak komuś nie żal gazu to można sobie poradzić bez szybkiego. Piekarnik i mikrofalówka odpada. Piekarnik wysuszy Ci zawartość słoika. Mikrofale wnikają dość płytko, przy ściankach słoika będziesz miał rozgotowane a środek będzie zimny.
Zwykły gar z wodą, na dno kawałek ścierki i wstawiamy słoiki .