Forum Psilocybe



Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.



Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
243
odsłon:
432829

     Ostatnie posty . . .

     ¤ PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;)
     ¤ Słoma/Rez/Monotube
     ¤ Pierwsze Golden Teachery - Niczego nie zepsułem?
     ¤ Pomocy! Sprzed chwili, ciemny nalot.
     ¤ Problem początkującego - prośba o radę
     ¤ glowbox z wanny
     ¤ Amanita Muscaria i Cantharellus Cibarius uprawa outdoor (/indoor?)
     ¤ Płynna kultura podstawy - pytania
     ¤ Łysiczka sezon 2020 -pzemyślenia pana Henia
     ¤ Pierwsze eksperymenty nowicjusza
     ¤ 15 dniowe GT czy wszystko z nimi ok?

<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
Torf odkwaszony - czy muszę jeszcze dodawać wapień
alch
31599Marcus:
2016.10.21
15:02:06
pytanie co do starego substratu
Kaiser frywolnie
41506Kaiser
frywolnie:
2015.02.10
01:14:45
Słoma i suszony obronik
winterIsComing
42390nikt00:
2015.01.22
11:57:20
Krazki kokosowe
kokos frywolnie
0787brak
sclerotia jako materiał do posiewu na agarze
Psychonauta
61835Psychonauta:
2014.11.25
09:04:19
popekana kukurydza
Tyx
212590YpsiloN:
2020.10.04
16:27:40
Tyx
młodszy psylocyb

postów: 105

zarejestrowano: 2014.05.21


Temat: popekana kukurydza
wysłano: 2014.09.25 15:10:17
Nastawiam sie na jopy bo pewnie temat juz byl walkowany, ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi bo jestem w trakcie .....
W trakcie gotowania popekala mi kukurydza, ktora wczesniej namaczalem 12 godzin.
Czy zaszczepilibyscie popekana kukrydze?
Zaszczepic czy isc po nowa?
odpowiedzodpowiedz tu
Echinokaktus
prapsylocyb

postów: 350

zarejestrowano: 2012.11.26




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2014.09.25 15:52:40
Zależy jak bardzo popękała, i jak dużo poprzyklejało się do ścianek słoików. Jeśli pęknięcia to tylko szczeliny w ziarnach, i skrobia nie wydostaje się na zewnątrz, to możesz zaszczepiać. Jeśli zaś zawartość słoika dąży w kierunku breji, to niestety mam złą wiadomość...
"Czy ogród sam w sobie nie jest wystarczająco piękny, byśmy musieli w nim jeszcze umieszczać wróżki?" - Douglas Adams
odpowiedzodpowiedz tu
Tyx
młodszy psylocyb

postów: 105

zarejestrowano: 2014.05.21


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2014.09.25 16:07:35
Nie, nie, nie. Ona popekala w trakcie gotowania w garnku a nie w trakcie sterylizacji sloikow z kukurydza. Po prostu ja za dlugo gotowalem. Nie wiem jak obiektywnie rozpoznac, ze skrobia wyszla na zenatrz, ale mowiac pekniecia mam na mysli to, ze ziarna popekaly na tyle, ze powstala w nich gleboka rozszelniona, rozwarta szczelina, ale nie na tyle, zeby byly rozpolowione. Nadal sa razem tak, jakby lekko uchylone drzwi. Poza tym nie widze na nich bialej skrobi. Nadal sa zolte. Do tego nie rozgotowaly sie. W smaku sa takie lekko - twarde.


odpowiedzodpowiedz tu
Echinokaktus
prapsylocyb

postów: 350

zarejestrowano: 2012.11.26




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2014.09.25 18:07:10
Czyli będziesz jeszcze je sterylizować? Jeśli tak, to w trakcie sterylizacji ziarna mogą rozwalić się jeszcze bardziej. Wprawdzie nie próbowałem z kukurydzą, ale może spróbuj inną metodą, na przykład na życie, czy ciastkach?

Jeśli jednak zdecydujesz się zaszczepiać, to upewnij się że na wypadek porażki będziesz miał jeszcze trochę zarodników
"Czy ogród sam w sobie nie jest wystarczająco piękny, byśmy musieli w nim jeszcze umieszczać wróżki?" - Douglas Adams
odpowiedzodpowiedz tu
Tyx
młodszy psylocyb

postów: 105

zarejestrowano: 2014.05.21


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2014.09.25 19:41:24
Dzieki za pomoc Echinokaktus. Kupilem nowa kukurydze. Namoczylem ja i daje sobie dwa dni wolnego. Ide do lasu sie wyluzowac. Nie wiem czy dzisiaj wszyscy tak mieli, ze czuli sie poirytowani, spieci, rozgotowali ryz, kukurydze i wszystko ich draznilo, ale ja tak mialem. W decydujacym momencie zasugerowalem sie innym postem na temat kukurydzy w sloiku i w kulminacyjnym momemencie zamiast sie skoncentrowac na poradniku to pomyslalem, ze ta moja kukurydza musi byc tak samo miekka, jak ta namaczana ze sloika czy puszki.
Mam zaszczepione ciastka, zyto i zrobilem zarodniki na miodzie=meduze. Zabezpieczylem sie Jesli przez przypadek zarazilem ciacho to bede mial zyto a jak zyto da ciala to zostanie mi jeszcze meduza. Swoja droga to nie samowite, jak substraty dzialaja. Zaszczepilem 1ml Peru zyto i 6 dzien i ani sladu bialego pucho-meszka z kolei drugi sloik zyta zaszczepilem Thai, ale doslownie taka resztka, ktora mi zostala bo nie wcisnalem do strzkwaki lubrykatu i szkoda mi jej bylo i prosze... na zycie po 2 dniach, jak na koloniach. Bialy puch w calym miescie. Nie widziales tego jeszcze .O popatrz....
odpowiedzodpowiedz tu
Echinokaktus
prapsylocyb

postów: 350

zarejestrowano: 2012.11.26




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2014.09.25 19:43:42
Dzisiaj chyba było coś nie tak z pogoda, u mnie wszystkich łącznie ze mną bolała głowa, więc nie jesteś jedyny
"Czy ogród sam w sobie nie jest wystarczająco piękny, byśmy musieli w nim jeszcze umieszczać wróżki?" - Douglas Adams
odpowiedzodpowiedz tu
Tyx
młodszy psylocyb

postów: 105

zarejestrowano: 2014.05.21


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2014.09.26 23:19:10
Nowa kukurydze namaczalem przez 18 godzin. Po gotowaniu przez 45 minut spora czesc ziaren ma lekko nadpeknieta blonke. Sloiki wysterlizowalem na wszelki wypadek, ale jeszcze ich nie zaszczepilem.
Czy takie lekko nadpekniete ziarna mozna zaszczepic?
odpowiedzodpowiedz tu
Echinokaktus
prapsylocyb

postów: 350

zarejestrowano: 2012.11.26




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2014.09.27 21:04:59
Nie miałem do czynienia z qqrydzą, ale wydaje mi się że możesz zaszczepiać.
"Czy ogród sam w sobie nie jest wystarczająco piękny, byśmy musieli w nim jeszcze umieszczać wróżki?" - Douglas Adams
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

postów: 482

zarejestrowano: 11.07.2020




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.08.17 17:22:39
Siemanko. Pozwolę sobię odświeżyć wątek po tych kilku latach

Jakiś czas temu przeżuciłem się na qqryrydzę. Głównie ze względu, iż żyto w moich okolicach jest na maksa do niczego. Może i w związku z tym (a może przez moje błędy) ciągle zmagałem się z zakażeniami. Razu pewnego bacillus tak mi się rozpanoszył, że pogrzebałem z bólem serca ogromną kolonię. To właśnie wtedy zainteresowałem się popcornem.

I muszę przyznać, ze efekty są bardzo zadowalające Fakt, że też nie mogę trafić na produkt wysokiej jakości (a jeśli już, to jest nieoplacalnie drogi), aczkolwiek obywa się bez zakażeń. Niemalże 100% przeżywalności słoików.

Ja to robię tak:


1. Namaczam qq 18-20h w zimnej wodzie.

2. Odlewam wodę po namaczaniu.

3. Wrzucam namoczoną qq do dużego garnka i zalewam świeżą wodą tak, aby przykryła ziarna plus jeszcze z 5-6cm. To zależy od ilości qq oraz rozmiarów garnka. Ważne jest, żeby qq miała w naczyniu dużo luzu. Wtedy będzie można porządnie wymieszać ziarna i dojdą w miarę równo do idealnego stanu. Ten zabieg zdecydowanie zmniejsza ilość zbrejonych/popękanych.

4. Ustawiam duży ogień i trzymam pod przykryciem. Redukuję go o ponad połowę, chwilę przed tym zanim woda zacznie wrzeć. Ściągam pokrywkę od garnka i porządnie mieszam ziarna.

5. Od tej pory zaglądam do naczynia co 8-12 minut i sprawdzam konsystencję przyszłego substratu. Po przeprowadzeniu kontroli dokładnie mieszam.

6. Gaz zakręcam w momencie, gdy po kolejnej kontroli stwierdzam, że ziarna są gotowe, tj. nie są rozgotowane, a na tyle miękkie, że pękają pod naciskiem między 2 palcami.

6. Odcedzam je na sitkach i czekam aż odejdzie z nich nadmiar wilgoci. IMO najlepsze są takie, które po wrzuceniu na papierowy ręcznik nie zostawiają mokrych śladów.

7. Voilá! Idealnie miękki, dobrze uwilgotniony i bogaty w skrobię substrat gotowy! Bon apetit! : )


To naprawdę zacny sposób. By the way - jeśli masz naprawde mizernej jakości zboże, to polecam przejzeć ziarna z grubsza zaraz po odcedzeniu ich. Przesypuj z sitka po trochu i jak trafisz na "pureé" to po prostu wyrzuć. Mi taka dodatkowa selekcja zajmuje ok 10-20min (przy respawnie, gotując farsz na 8-10 litrowych słoików i przy stanie ziaren lekko poniżej poziomu krytyki:] )

Substrat po takiej obrobce jest idealnie sypki i nawet jesli trafi sie pękniete ziarno, dwa czy 50 na słoik, to szansa na zakażenie jest minimalna. Osobiście podczas selekcji wybieram i usuwam tylko papkę (a i tak nie klei się do rąk czy innych nasion) oraz ew. ciała obce.

Pozdro!
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

postów: 482

zarejestrowano: 11.07.2020




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.08.17 17:30:03
Przy odpowiednim wykonaniu i selekcji (z grubsza, po ugotowaniu) możesz mieć piękny substrat z takiego gniotu

A tutaj po obróbce, chwilę przed zapakowaniem do sterylizacji.

odpowiedzodpowiedz tu
Sterylizator
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.08.21 18:48:36
YpsiloN przez jaki czas sterylizujesz?
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

postów: 482

zarejestrowano: 11.07.2020




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.08.21 23:19:12
50-60 minut. A ty?
Zrobisz tak - wezmisz czarno kure...
odpowiedzodpowiedz tu
Sterylizator
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.01 15:12:33
60 minut, ale po kolejnym podejściu dałem sobie spokój. Straszna kaszana z tego wychodziła, mocno popękane, ogólnie dramat.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

postów: 482

zarejestrowano: 11.07.2020




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.01 21:30:02
Cóż, zatem powodzenia z innymi ziarnami!
Zrobisz tak - wezmisz czarno kure...
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

postów: 482

zarejestrowano: 11.07.2020




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.04 01:02:22
Tak sobie pomyslałem:
A jakbyś tak zagotował wodę, wrzucił qqrydzę do wrzątku i gotował pod przykryciem na pełnej? Tylko wtedy łatwiej o rozgotowanie, więc częściej zaglądać i mieszać.

Namaczałeś ją 24h przed gotowaniem?
Zrobisz tak - wezmisz czarno kure...
odpowiedzodpowiedz tu
Sterylizator
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.04 09:30:17
Tak, moczyłem. Później chwilę na ogniu, do słoików i do szybkowaru. Ogólnie już na etapie garnka bardzo dużo pękało. Po wyjęciu z szybkowaru oczywiście jeszcze gorzej.

Tak czy siak znalazłem o wiele wygodniejsze zborze - proso białe
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

postów: 482

zarejestrowano: 11.07.2020




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.04 10:33:52
To jeszcze może być kwestia samej qqrydzy. Jak uprawiałem na takiej paszowej (tej ze zdjęć), to miałem zdecydowanie więcej trudu przy obróbce. Fakt, była prawie za darmo, ale niewiele więcej dopłacam za paczkowany popcorn z markietu. Przy czym różnica jest dia, albo nawet triametralna. Nie dosyć, że banalny w obrabianiu, to i grzybnia wcina ze smakiem (kolonizując o połowę szybciej).

Proso... Słyszę już któryś raz dobre opinie na jego temat. Kiedyś spróbuję. Z moich obserwacji wynika, iż zboża bezglutenowe są mniej podatne na zakażenia pałeczką Bacillus. A ten bydlak swojego czasu tak mi dokuczał, że mało nie osiwiałem
Zrobisz tak - wezmisz czarno kure...
odpowiedzodpowiedz tu
Sterylizator
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.04 11:05:19
Ja miałem kukurydzę z marketu. Pewnie to był powód problemu z pękaniem - ziarna są mega wysuszone. Tak czy siak przeszedłem przez kukurydzę, zborze (żyto) i finalnie wybrałem proso białe. Wsypuję odpowiednią ilość do garnka, zalewam wodą, mieszam, wylewam wodę i ponawiam taki proces kilka razy, aż woda będzie (zadowalająco) czysta. Zostawiam na ok. 24h, mieszam, wylewam wodę, robię tak jeszcze z jeden, maks dwa razy. Wylewam wodę, biorę słoiki i małym sitkiem zbieram proso. Czekam aż woda wypłynie, kapią tylko małe krople, wsypuję do słoika i pobieram kolejną porcję aż zapełnię słoiki miej więcej do połowy, lekko ponad. Później słoiki trafiają do szybkowaru na godzinę (oczywiście od momentu gdy zawory zaczynają pracować). Wyłączam gaz, zostawiam na jakiś czas do ostygnięcia. Otwieram szybkowar, wstrząsam słoikami żeby proso się wymieszało - na dole jest o wiele bardziej wilgotne. Zostawiam słoiki na noc do ostygnięcia i rano szczepię (w moim przypadku płynna kultura - boczniak różowy). Zero problemów z zakażeniem, grzybnia szybko się rozrasta.

Odnośnie Bacillus, to czy zakażenie charakteryzuje się takim specyficznym smrodem? Lekko słodki, delikatnie kwaśny, nieprzyjemny? Do tego widać, że nasiona są wilgotne? Pytam, bo właśnie z takim zakażeniem borykam się raz na jakiś czas. Przed chwilą wywaliłem jeden 2litrowy worek prosa, bo niestety wdało się takie zakażenie. Z tego co zauważyłem, to przyczyną są zbyt mokre ziarna, rozgotowane. Popełniłem błąd podczas sterylizacji prosa w workach. Zostawiłem je na noc w szybkowarze i rano po otworzeniu okazało się, że proso będące pod poziomem wody jest rozgotowane i mocno wilgotne - nie pomyślałem... Wymieszanie niewiele pomogło, bo z dwóch takich worków tylko jeden przetrwał i zarasta grzybnią.

Swoją drogą własnie na pierwszej kostce pojawiły się różowe piny boczniaka Radość mega, ale niestety kostka nie jest w pełni przerośnięta, więc obawiam się, że będzie ciężko. No ale walczę dalej
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

postów: 482

zarejestrowano: 11.07.2020




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.04 11:20:56
Powiem tak - jest to specyficzny smród. Czy słodki i kwaśny to bym nie powiedział, ale możemy mieć inne deskryptory do opisu doświadczeń węchowych. W każdym razie nie ma koloru sam w sobie, może ewentualnie zmienić kolor zboża, które zakaża. I tak - robi się wilgotne, zaczyna gnić. Zdecydowanie nie należy to do przyjemnych zapachów. W dotyku substrat też robi się oślizgły. Ot typowy "parch"

Wkleisz jakąś fotę tych boczniaków? Ciekaw jestem. I trzymam kciuki. Szczepić! Wpieprzać! Kolonizować!
Zrobisz tak - wezmisz czarno kure...
odpowiedzodpowiedz tu
Sterylizator
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.04 15:22:12
Tak, w zasadzie ciężko opisać ten smród, dość specyficzny. Tak czy siak dzięki za potwierdzenie

Jeżeli chodzi o zdjęcia z uprawy boczniaków, to wrzucę, ale na oko w przyszły weekend, jak już wszystko będzie we właściwym pojemniku i zacznie się coś konkretniejszego dziać. Także luzik - na 100% się pochwalę
odpowiedzodpowiedz tu
haooh2
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.04 15:24:00
Dajcie spokój z kuku. Kupcie owies taki z łupinami tj niełuskany. Jak na pasze, poplon itd. Cena ok 1zł za kilo. Zalewacie go wrzątkiem w garnku, przykrywacie i czekacie 45 minut. Potem na cedzak, durszlak itd. Czekacie jakieś 10 minut, ładujecie do słoików i można szybkowarzyć.

Najlepsza i najtańsza opcja. Nigdy nie widziałem tak świetnego ziarna i metody. A dzięki łupinom nie pęka, nie skleja się. Żadnego namaczania ani czekania.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

postów: 482

zarejestrowano: 11.07.2020




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.04 16:27:40
@haooh2 niestety tu gdzie jestem zboże jest mizernej jakości, w dodatku drogie. A qqrydza z marketu z importu jest tania i dobrze daje rade. Aczkolwiek dzięki za podpowiedź. Przy następnej wizycie w ziemii ojczystej zamierzam sprowadzić nieco zboża. A z owsa to i słód idzie zrobić i uwarzyć jakiś zajebisty RIS
Zrobisz tak - wezmisz czarno kure...
odpowiedz
Wermikulit - czym zastąpić
atace666
95425semilanceata
frywolnie:
2014.09.09
19:46:27
Zakażenia pszenicy.
frywolnie frywolnie
41641kolorowy
frywolnie:
2014.05.27
20:49:27
Świerze końskie łajno
largo_krak
11078nikt00:
2014.05.25
18:17:56
zyto - czy poprawnie nawodnione i wysterylizowane ??
skrabbyl
41684kihjk
frywolnie:
2014.04.16
18:55:25
ile żyta do wora? :D
skrabbyl
51344Zuzenek
frywolnie:
2014.04.15
06:52:58
ile żyta na 2 pojemniki 60x40 cm ?
skrabbyl
41243skrabbyl:
2014.04.11
18:49:05
Eksperyment. Dodatki do żyta.
XYZ frywolnie
1875XYZ
frywolnie:
2014.03.13
22:26:23
Żyto z wyką
moi
1908psylocybiniu
sz:
2014.03.06
20:40:35
Uprawa na oborniku.
Mariusz7844
52106nikt00:
2014.04.09
09:56:42
syfek w miodku
zenek frywolnie
1828trav:
2014.02.01
03:58:44
Ilość wapna do słomy oraz ziarna
wwxbb
0661brak
włókno kokosowe zamiast wermu
kombinator;D frywolnie
52877kombinator
frywolnie:
2014.03.04
15:11:00
Plyn do rozwoju grzybni
trav
62267676 676
frywolnie:
2014.04.11
18:32:20
Regeneracja Silica Gel
hagar frywolnie
56845Tomash:
2013.12.19
22:56:45
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  

     Ostatnie posty . . .

     ¤ PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;)
     ¤ Słoma/Rez/Monotube
     ¤ Pierwsze Golden Teachery - Niczego nie zepsułem?
     ¤ Pomocy! Sprzed chwili, ciemny nalot.
     ¤ Problem początkującego - prośba o radę
     ¤ glowbox z wanny
     ¤ Amanita Muscaria i Cantharellus Cibarius uprawa outdoor (/indoor?)
     ¤ Płynna kultura podstawy - pytania
     ¤ Łysiczka sezon 2020 -pzemyślenia pana Henia
     ¤ Pierwsze eksperymenty nowicjusza
     ¤ 15 dniowe GT czy wszystko z nimi ok?

Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
243
odsłon:
432829

Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2020