<<< << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >> >>> |
۞ | Temat | Autor | Odpowiedzi | Odsłon | Ostatnia odpowiedź |
 | Stare szybkowary | FRSE frywolnie | 0 | 108 | brak |
 | KOMORA NADMUCHOWA Z FILTREM HEPA13 | psajstyl | 0 | 85 | brak |
 | Grzybnia na agarze | ErMK frywolnie | 4 | 111 | T frywolnie: 2022.03.27 20:25:56 |
 | Jak przykleić filtr hepa do nakrętki słoika | pazmat | 2 | 84 | tadam frywolnie: 2022.03.26 18:57:29 |
 | Płynna kultura, skład | tadam frywolnie | 2 | 121 | tadam frywolnie: 2022.03.22 11:55:06 |
 | Płynna kultura jakie słoiki | ErMK frywolnie | 2 | 148 | ;) frywolnie: 2022.03.13 07:10:21 |
 | Auto Fruiting Chamber ze sterowaniem z plikacji w telefonie | Nayaran | 10 | 976 | gugu: 2022.02.22 19:13:51 |
 | Jakie powinno byc podloze agarowe dla grzybni | bozia_da | 1 | 125 | :) frywolnie: 2022.02.07 22:13:45 |
 | Oddychające słoiki :D | PsiloPony | 11 | 929 | majster frywolnie: 2022.01.30 00:23:46 |
 | Ciśnienie w szybkowarze | Szybko frywolnie | 3 | 199 | ;) frywolnie: 2022.01.29 20:40:35 |
 | młynek | Yo! frywolnie | 2 | 203 | Yo! frywolnie: 2021.12.30 18:43:41 |
 | Sterylizacja strzykawki w szybkowarze. | royuA frywolnie | 2 | 262 | PsiloPony: 2021.11.05 10:07:46 |
 | Hawkins 122 stopnie | wujekfericze | 2 | 336 | PsiloPony: 2021.11.05 10:05:59 |
 | sprawdzony szybkowar | wujekfericze | 5 | 584 | PsiloPony: 2021.11.05 10:04:13 |
 | Jak zmieniłem szybkowar w sterylizator z manometrem - sukces | TytusRomekAtomek | 32 | 10989 | Lotshe: 2021.09.16 09:49:42 |
| | TytusRomekAto mek nowy użytkownik
 postów: 5
zarejestrowano: 2016.03.23
|
Temat: Jak zmieniłem szybkowar w sterylizator z manometrem - sukces wysłano: 2016.03.23 17:27:30 | Mam szybkowar Tefal 5l, oraz Berghoff 20l. Oba zmierzyłem (temperaturowo) i gotują z „Europejskimi” ciśnieniami, tj. ok. 0,6 Bar i 112C. To dużo za mało do sterylizacji. Denerwowało mnie, że się napracuję, a potem i tak jakiś słoik z wekami się zepsuje i nie wiadomo dlaczego. Mając szybkowar który sterylizuje przy 15 PSI/121C, pracy jest tyle samo, a efekt jest dużo lepszy – 100% pewności, że sterylne, pod warunkiem zachowania odpowiedniego czasu sterylizacji. Jeśli coś się zepsuje, to przynajmniej wiadomo, że to nie wina garnka. Poniżej chcę się podzielić co wyszukałem w necie i jak zmodyfikowałem swój szybkowar Berghoff. Szybkowary gotują pod zwiększonym ciśnieniem. W Ameryce są dwa standardy: niskie ciśnienie 12 PSI (ok 0,85 bar), normalne ciśnienie 15PSI (1,03 bar) Ciśnienie o którym mówimy to ciśnienie powyżej atmosferycznego, czyli: ciśnienie bezwzględne jakiemu poddana jest woda w garnku = ciśnienie garnka + ciśnienie atmosferyczne. Jaka to różnica? A no między ciśnieniem atmosferycznym 960 hPa a 1010hPa jest różnica 1,4 C w temperaturze wrzenia wody. W zależności od ciśnienia zmienia się temperatura i przy 15 PSI mamy 121C, czyli temperaturę w której przeprowadza się sterylizację parową. W tej temperaturze giną zarówno drobnoustroje jak i ich przetrwalniki. 0 PSI (0 kPa) = 100C 5 PSI (34 kPa) = 104C 10 PSI (69 kPa) = 113C 11.6 PSI (80 kPa) = 116C 15 PSI (103 kPa) = 121C W kwestii ciśnienia z jakim pracuje szybkowar to ciężko znaleźć informacje. Spróbuj znaleźć sklep z szybkowarem 15 PSI. Albo nawet 12 PSI. Odnośnie Tefala w całych internetach nie znalazłem informacji z jakim ciśnieniem pracuje; przepraszam jest informacja, że pracuje z dwoma ciśnieniami, do warzyw i do mięsa ;-) Ale ile to PSI? Natomiast na dnie Berghoffa jest oznaczenie, ze pracuje z 0,6 bara, a maksymalnie 1,0. 1,0 to już bardzo blisko do 1,03, więc postanowiłem spróbować modyfikacji zachęcony krótkim opisem na tym forum. Etap 1: Dodałem manometr i dorzuciłem 120g do ciężarka. Efekt: 0,85 bar i 117C. Lepiej, ale wciąż nie jest to sterylizacja. Etap 2: Dorzuciłem ciężarków do 200g i przy ok. 0,95 bar zaczął się otwierać zawór bezpieczeństwa. Dałem małą podkładkę pod sprężynkę zaworu bezpieczeństwa i voila – pracuje przy 1,05 atm/122C. Materiały manometr 1/4” z małą skalą najlepiej do 1,6 bar - 12-15zł redukcja 1/2” - 1/4” - 3 zł taśma teflonowa do uszczelniania gwintów - 2 zł silikon wysokotemperaturowy ATLAS RED – 26 zł wiertło do metalu 11,8mm – 50 zł (zakładam, że masz wiertarkę) gwintownik rurowy (hydrauliczny) 1/4” - 50 zł podkładka pod śrubę 12 mm – 0,02 zł ciężarki Wykonanie 1. wiercimy otwór w pokrywce 2. gwintujemy 3. wkręcamy manometr 4. od wewnętrznej strony pokrywki nakręcamy na wystający gwint manometru redukcję posmarowaną silikonem na brzegach 5. czekamy aż silikon stwardnieje 6. wykręcamy manometr, owijamy gwint taśmą teflonową, i wkręcamy ponownie 7. w zaworze bezpieczeństwa wkładamy podkładkę pod sprężynkę 8. dociążamy standardowy ciężarek o ok. 200g Jeśli masz więcej kasy można się pokusić o termomanometr za ok. 70 zł. Ponieważ mam już sprzęt to gdyby ktoś chciał mogę mu przerobić szybkowar Berghoff/Kalkhoff o wybranej pojemności, cena i szczegóły do dogadania. Na Allegro są takie jak mój 20L garnki za 170 zł, po modyfikacji jw. stają się pełnoprawnym sterylizatorem. 
|
|
akniluh nowy użytkownik
 postów: 1
zarejestrowano: 27.08.2021
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.08.27 15:44:42 | Dzięki za super post. Mam identyczny szybkowar z tym, że 35l manometr już zamontowałem. Zauważyłem jedną rzecz i nie wiem gdzie jest problem. Mianowicie jeśli wierzyć manometrowi ciśnienie robocze bez modyfikacji to jakieś niecałe 6 PSI przy 1/3 stanu wody w szybkowarze. A przy równo 10 PSI wyskakuje zawór bezpieczeństwa. Masz jakiś pomysł? 
|  |  |
|
|
| | TytusRomekAto mek nowy użytkownik
 postów: 5
zarejestrowano: 2016.03.23
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2016.03.31 14:07:24 | W zasadzie po wszystkim, to proste. Ale... mogłem zginąć na początku kupiłem klej termo i wodoodporny Dragon (nie polecam!), który jednak rozpuszczał się po pewnym czasie we wrzątku. (a na zdjęciu opakowania od kleju: rury, kaloryfer, co oni myślą że u nas zimna woda jest w C.O.?) Dobrze, że mi manometr nie wystrzelił w oko. I nie chodziło o ciśnienie, później dla sprawdzenia, po utwardzeniu gotowałem go w zwykłym garnku i też się rozpuszczał. No i gwinty. Jest ich trochę, a ja się nie znam. Jaki gwintownik, ile zwojów, jakie wiertło? Tu też nie obyło się bez pomyłek, 2 wiertła kupione niepotrzebnie. Zdolności manualnych specjalnie nie posiadam. Po co to piszę? Ano, dla zachęty. I dla kasy. Głównie dla kasy. Zrobiłem to bo chcę mieć w końcu pracę którą lubię. Albo jakąkolwiek. ;-) Jak się zastanawiasz czy dasz radę, to dasz, tylko żeby ci się chciało. Jak Ci się nie chce, to możesz mi zlecić zakup i przerobienie garnka Wyjdzie Ci taniej niż zakup garnka, wiertła, gwintownika, kleju. Biorąc pod uwagę, że sam bym zlecił taką przeróbkę, liczę, że może kilka osób mi zleci, potem otworzę sklep na Allegro, i w końcu zostanę znanym w PL producentem garnków z manometrem  Kupię kawałek ziemi, zbuduję mały dom. Będziemy razem z żoną pić w sobotę rano kawę na werandzie... A sterylizacja uważam jest MEGA. Jak ktoś pisze że mniejsze ciśnienie, albo w ogóle gotowanie jak Babcia weki daje prawie taki sam efekt, to polecam, spróbuj kilka razy wysterylizować i zobacz różnicę. Także śmiało, przerabiajcie zamawiajcie. Ps. 1-2-123-567-8 frywolnie Twój post też jest dobry i mega |  |  |
|
|
| | sempervivum prapsylocyb
   
 postów: 472
zarejestrowano: 2007.08.30
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2016.04.01 08:55:58 | Dzień dobry, też kiedyś myślałem o takowym wynalazku, lecz w założeniu nie było z tym tylu kombinacji  Czy nie lepszym rozwiązaniem było by wywiercić/rozwiercić otwór i manometr zabezpieczyć od dołu nakrętką? Dorzucić jakiś oring co by to szczelne było i po sprawie? | "The mind, once expanded to the dimensions of new ideas....never returns to it's original size" O.W.Holmes |  |  |
|
| | TytusRomekAto mek nowy użytkownik
 postów: 5
zarejestrowano: 2016.03.23
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2016.04.10 11:49:07 | Nie wiem, spróbuj i napisz  Tu uważam kombinacji nie było specjalnie, 10 minut pracy i po wszystkim. Tyle że trzeba poczekać dzień-dwa aż silikon się utwardzi i voila. A nakrętka od spodu jest. Jeśli ktoś gwintował już kiedyś, to w ogóle będzie bajka, ja robiłem pierwszy raz. |  |  |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | chejacho psylorodek

 postów: 26
zarejestrowano: 2018.08.01
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2018.09.13 10:00:38 | moze jakims silikonem przykleic cos? nakretke jakas probowac nakrecic w ten plastik? albo jakims cudem jakas nasadka bedzie akurat takie fi pasowac i akurat tyle wazyc.. |  |  |
|
|
|
|
|
| | syn słońca frywolnie

nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2018.10.13 04:11:21 | Przerabiałeś już? Ja myślę, że gwintownik powinien być 1/2" pod wiertło otwór 19mm i wtedy nakręcić redukcję i pod to dać niską nakrętkę ze stali nierdzewnej. Inaczej to trochę nie ma sensu. I ten ciężar 200g to jakiś nonsens. Myślę, że 20 gram wystarczy, ale będę sprawdzał. |  |  |
|
| | helllik frywolnie

nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2019.01.16 20:46:55 | jestem w trakcie przerabiania szybkowaru takiego jak Tytusa, póki co dociążyłem zawór roboczy 90 gram ( czyli łącznie 160 gram) i zawór bezpieczenstwa sie otwarł przy 0,9 bara jakies 3 PSI mi brakuje do 15  póki co dałem 0,5mm podkładk pod zawór bezpieczeństwa... ale to za mało... jutro będą dalsze próby. |  |  |
|
|
|
| | Lotshe nowy użytkownik
 postów: 7
zarejestrowano: 15.06.2021
 |
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.09.06 08:18:15 | Szanowni koledzy, dołączam również moją (DIY) przeróbkę starego ruskiego szybkowaru na "autoklaw" z kontrolą ciśnienia. Zaletą niewątpliwie jest cena. Za wszystkie potrzebne elementy łącznie z przesyłka zapłaciłem 23 zł. Manometr zamontowany jest w pokrywce w otworze z gwintem 1/4" i zabezpieczony nakrętką wykonaną z redukcji 1/4"x1/2"(redukcja rozcięta na dwie części bo bardzo trudno kupić samą nakrętkę z gwintem wewnętrznym 1/4"). Po zamontowaniu manometru trzeba tylko skalibrować wagę zaworu roboczego (u mnie idealna wagowo była porcelanowa oprawka od żarówki) tak żeby ustawić go na 15 PSI oraz ustawić zawór bezpieczeństwa na około 18 PSI (u mnie początkowo szybkowar pracował na 10PSI- zawór roboczy i 12 PSI zawór bezpieczeństwa). UWAGA!! nie należy robić takiej modyfikacji zaworów bez podłączonego sprawnego manometru, i sprawdzenia do jakiego ciśnieni zaprojektowany jest wasz szybkowar (w instrukcji mojego napisano, że wytrzymuje 3bar więc 18 PSI nie powinno zrobić mu krzywdy). GROZI WYBUCHEM! 
| Drzwi do nowej percepcji |  |  |
|
|
|
| | Lotshe nowy użytkownik
 postów: 7
zarejestrowano: 15.06.2021
 |
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.09.06 14:20:45 | @psajstyl, w tych ruskich szybkowarach zawór bezpieczeństwa jest umieszczony centralnie w pokrywce pod pokrętłem dociskowym (widać go dokładnie na jednym ze zdjęć). W środku ma metalowy grzybek, który dociska sprężynka. Przy wzroście ciśnienia grzybek napiera na sprężynkę, która się ściska i upuszcza nadmiar ciśnienia. Moja regulacja polegała na delikatnym rozciągnięciu sprężynki tak żeby zwiększyć siłę docisku i tym samym zwiększyć ciśnienie otwierające. Trzeba tylko uważać żeby za bardzo nie rozciągnąć sprężynki bo zawór się nie otworzy (ale to już trzeba zrobić przy zamontowanym manometrze metodą prób i błędów do uzyskania żądanego ciśnienia.  | Drzwi do nowej percepcji |  |  |
|
|
|
| | psajstyl prapsylocyb
   
 postów: 256
zarejestrowano: 08.01.2020
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.09.15 23:40:52 | Do wszystkich użytkowników MISOLI i szybkowarów z podobnym zamykaniem. Gdy zauważycie, że pałąk się odkształcił/wygiął nie polecam używać go dalej. Przerobiłem już 4 takie szybkowary z których przetrwał tylko 1, a raczej jedna pokrywka, w 2 naczyniach wybuliło dno- do gotowania zboża przed sterylizacja jeszcze się nadadzą (mam aż4)  Producent w specyfikacji podaje: ciśnienie robocze robocze to 0,8bara (80kpa) 11,6psi Ciśnienie dopuszczalne faza I: 1,1-1,5bar (110kpa - 150kpa) 15,9-21,7psi Ciśnienie dopuszczalne faza II: 1,7-3bar (170kpa - 300kpa) 24,6-43,5psi W rzeczywistości ciśnienie robocze 0,5bara (50kpa) zawór bezpieczeństwa otwiera się przy 0,8bara Co widziałem na żywo: -przy 17psi szybkowar poodskakuje na kuchence, pokrywka sama spada a uszczelka zostaje wydmuchana -15psi (wygięty pałąk mocujący)uszczelka zostaje wydmuchana -pokrywka wbita w sufit, po drodze wyrywa okap z kołków, nie mam pojęcia jakie ciśnienie- na szczęście nie było mnie w kuchni -agar leci na odległość 7 metrów- nie mam pojęcia jakie ciśnienie- na szczęście nie było mnie w kuchni W oczekiwaniu na nowy sprzęt wróciłem do mojego starego zeptera- mniejszy ale bezpieczny i nie wybuchnie, a bynajmniej pokrywka nie poleci w górę, gdyż trzymana jest 4 klamrami do garnka 


|  |  |
|
| | Lotshe nowy użytkownik
 postów: 7
zarejestrowano: 15.06.2021
 |
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.09.16 09:49:42 | @psajstyl dzięki za ostrzeżenie aczkolwiek ja używam starego rosyjskiego szybkowaru, który ma jeszcze wbite "zdziełano w CCCP". Może nie jest duży ale ma bardzo grube ścianki i solidną pokrywę wraz z dociskiem. Maksymalnie testowałem go na 22 PSI i nic nadzwyczajnego się z nim nie działo. Do moich hobbystycznych zainteresowań w zupełności wystarcza. Takie zdjęcia dziury w suficie są bardzo potrzebne na forum bo niektórzy z użytkowników nie do końca zdają sobie sprawę z niebezpieczeństwa niewłaściwego użytkowania szybkowarów. | Drzwi do nowej percepcji |  | |
|
 | Czy wszystko wygląda w porządku ? | Początkujący grzybiarz frywolnie | 1 | 306 | ;) frywolnie: 2021.07.22 20:30:17 |
 | Słoik 350ml/lub zamiennik (substrat) | Alum89 | 11 | 726 | Alum89: 2021.05.06 09:33:48 |
 | pojemnik polipropylenowy na substrat zamiast słoików? | Wloczega | 1 | 363 | lancetowata: 2021.04.24 19:44:35 |
 | Piec KP do sterylizacji substratu | Ypsi frywolnie | 2 | 396 | Ypsi: 2021.03.20 23:42:31 |
 | Monotube full automat | pixtix | 5 | 608 | pixtix: 2021.01.19 12:27:29 |