Przechowywanie skolonizowanego substratu na później.
Heisenberg
1
109
Mojerto: 2016.07.17 12:52:05
Heisenberg młodszy psylocyb
zarejestrowano: 2014.01.24
Temat: Przechowywanie skolonizowanego substratu na później.
wysłano: 2016.07.16 12:41:58
Siemanko dawno mnie tutaj nie było a w tym roku ruszam z Cubensis Golden Teacher i Peru i chciałem zostawić po słoiku z każdej odmiany na kolejną uprawę. Mam jednak parę pytań wiem że tych tematów jest dość sporo ale w żadnym nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytania dlatego proszę o pomoc. Rozumiem że jak słoik będzie skolonizowany to mogę odstawić go Sobie na później i wykorzystać do zaszczepienia kolejnych. Rozumiem też że taki słoik przechowuję w lodówce tylko pytanie czy to jest tak jak z zarodnikami że nie mogą przebywać w temp. poniżej 5 stopni czy generalnie chodzi o to żeby było zimno i mogę go wrzucić nawet do zamrażarki? Kolejne pytanie to ile mogę taki słoik przechowywać żeby się nadawał do użytku i czy ma to znaczenie że przed włożeniem go do lodówki skruszę substrat czy mogę go wrzucić tak jak skolonizuje ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- You're got damn right
Ja od ok. roku trzymam w lodówce ( 5 st. C) grzybnię (zaszczepione żyto) Shiitake i ma się ona całkiem dobrze. Nie ryzykowałbym jednak używania tak przechowywanego materiału jako jedyny składnik substratu, ale jako zaszczepiacz powinno być jak najbardziej OK. Nie wiem czy dotyczy to również psilocybów, ale jak chcesz mieć pewność to oprócz zaszczepiacza zrób także kultury agarowe (te można chyba nawet trzymać w zamrażarce) oraz konwencjonalne odciski. Któreś z nich zawsze przeżyje.