Witam Was Grzybowi Koledzy

Mam kilka pytań, na które nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi do tych konkretnych przypadków, a mianowicie:
1. Jak to jest z tą tolerancją? Mówi się że jeśli będzie się przyjmować grzyby w krótkich odstępach czasu to tolerancja wzrasta i żeby osiągnąć stan jak na początku trzeba za każdym razem zwiększać dawkę. Mój kolega jednak na początku swojego maratonu (to nie jego pierwszy trip w życiu) zażył 7g suszonych Cubsów i efekt był dla niego zadowalający natomiast tydzień później zjadł 4,5g i twierdzi że trip był o wiele mocniejszy niż ten poprzedni. Po kolejnym tygodniu znowu zjadł 4,5g i co prawda mocniej już nie było ale mówi że trip był taki jak ten drugi. I to właśnie dla mnie jest niejasne, bo przecież tolerancja wzrasta więc każdy następny trip przy takich dawkach powinien być coraz słabszy. Nie rozumiem także dlaczego po 7g efekt był słabszy niż po 4,5g tym bardziej że jadł je tydzień po większej dawce? Czy możliwe że różnica zawartości psylocybiny w pojedyńczym grzybie była tak duża że 7g zadziałało słabiej niz 4,5g ? Dodam że kiedy robię porcje wrzucam do niej trochę dużych i trochę małych grzybów.
2. Druga sprawa dotyczy skutków ubocznych. Otóż mój drugi kolega wybiera się na tripa raz na pół roku zażywając wtedy 4,5g suszu i za każdym razem wymiotuje po kilka razy, ostatnio to chyba wymiotował z 10 razy praktycznie raz po razie. Nikt inny nie miał takich skutków ubocznych, wiadomo trochę pokręci w żołądku no ale nie wymiotuje a już na pewno nie tyle razy co on. Dlaczego tak się dzieje i co można zrobić żeby temu zapobiec ?
3. Kolejna sprawa dotyczy uprawy, a dokładniej czy technika i jej sposób ma wpływ na moc grzybów? Czy jeżeli z grzybni wyrastają piękne dorodne grzyby to zrobiłem już wszystko co mogłem i ich moc będzie już tylko zależeć od ich genów? Jestem dość doświadczonym hodowcą, ale mam wrażenie że owoce mojej pierwszej uprawy nie miały takiego kopa jak kolejne. Czy może różnica tkwi w odmianie? Mówimy tu tylko o odmianach z rodziny Cubensis
Mam nadzieję że opisałem to w miarę jasno

Bardzo proszę o wyjaśnienia