Staram sie poprostu coś zrozumiec dziekuje. Lecz mimo wszystko grzybnia będzie sobie dalej kolonizowała te ciastko w terrarium? lecz wolniej ze względu na min. niższą temperaturę?
Kolonizacja może wręcz przyśpieszyć. Lepsza wymiana gazowa, brak ograniczeń przy kolonizacji "przestrzeni przy-szklanych" XD
No ale większe ryzyko pojawienia się intruzów. Gdybyś zauważył że coś się dzieje złego z tym fragmentem. Odetnij go sterylnym nożem, albo wyskrob sterylnym np. widelcem.
A co do nawilżania dałem na dno terrarium ze 3 cm wermikulitu namoczonego wodą i nato 1cm suchego. Czy wermikulit sie równie dobrze sprawdza jeżeli chodzi o nawilżanie powietrza w terrarium jak i perlit?
Czytałem że jak się tak zrobi z perlitem to przez kilka tygodni wręcz nie trzeba nawilżać już metodą z butelka.
Nie ma dużej różnicy wermikulit, perlit czy keramzyt jeśli chodzi o rolę nawilżającą. Jedynie cena, bardziej opłaca się do tego celu kupić perlit. Jeśli wilgotność jest wysoka, woda skrapla się na ściankach boxa, nie trzeba jakoś specjalnie spryskiwać, może raz na dzień lub dwa dla zasady. Z tego co obserwuję, to grzybnie różnych gatunków także mają różne preferencje co do wilgoci.
Warto kontrolować wodę skraplającą się na powierzchni tacki. Jeśli widzimy skroploną rosę która nie odparowuje, powinno się ją zebrać chusteczką higieniczną. Wtedy też staramy się nie pryskać przez dzień lub dwa.
Krople rosy mi się gromadzą na górnej pokrywie terrarium którą zrobiłem ze zwykłej folii, widzę jak dyndają sobie oby nie spadły na ciastko 3 dni to stoi nic nie pryskałem póki co.