Forum Psilocybe



Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.



Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
222
odsłon:
234677

     Ostatnie posty . . .

     ¤ Koh Samui-ocena/pomoc-tacka
     ¤ Woda w sloikach
     ¤ Jak to się nazywa po polsku i gdzie to dają?
     ¤ Czy to jest zakażenie??..d
     ¤ Global Drug Survey 2018
     ¤ Mazatapec - coś niepokojącego
     ¤ Skolonizowane żyto, REZ, słoma i kilka innych pytań
     ¤ Jakiej muzyki słuchacie na tripowaniu?
     ¤ Holiday in Cambodia czyli panki na kupie
     ¤ Przechowanie tacek po 1 rzucie
     ¤ Ciastko jako zaszczepiacz

<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
Żyto po uwarzeniu - pytanie
JanKowalski
1490JanKowalski:
2017.12.11
13:34:58
JanKowalski
młodszy psylocyb

postów: 84

zarejestrowano: 30.09.2017


Temat: Żyto po uwarzeniu - pytanie
wysłano: 2017.12.06 15:57:55
Żyto Melvit. Mega brudne, płukałem z 10 razy. Namoczone około 18 godzin, bez gipsu, bo nie mam. Gotowane 10 minut. Odcedzone, zostawione około godziny do oschnięcia. Po tym wszystkim lepkie, dużo ziaren popękanych. Warzone godzinę, zostawione do ostygnięcia. Pozbijało się w bloki, ale do roztrzęsienia.

Pytanie jest takie, czy z tymi białymi popękanymi nadaje się do spożycia, czy do wywalenia?

cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
ze2525
psylorodek

postów: 28

zarejestrowano: 16.10.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.06 16:36:37
A nie mówiłem Nie wiem jak inni poradzą, swoje zaszczepiłem i jak na razie jest git. Zrobiłem drugą partię żyta, co chwila przyglądałem jak się namacza i po 4 godzinach wystarczyło, potem maks 3 minuty gotowania (od razu wrzuciłem do wrzącej wody) i wygląda trochę lepiej. Dziwne to żytko, czas poszukać karmy dla ptasiorów
odpowiedzodpowiedz tu
bugadii
młodszy psylocyb

postów: 69

zarejestrowano: 30.05.2011


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.06 18:04:22
Zmień dilera żyta,bo to tylko czeka na bakcyla
UFO
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
młodszy psylocyb

postów: 84

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.06 18:55:29
Dobrze mówiłeś ze. Chyba to nasze polskie jest bardziej miękkie od amerykańskiego. 18h moczenia to ewidentnie za długo, zaczęło już fermentować i wypuszczać kiełki. A po co właściwie się gotuje przed warzeniem? Może wystarczy sparzyć.

P.S. Jak bym teraz zakładał konto to bym się nazwał Bacillus
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
FilmArcher
starszy psylocyb

postów: 159

zarejestrowano: 02.10.2017




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.07 14:30:11
Ostatnio jak też robiłem to żyto, to po półtora godzinie moczenia we wrzątku z gipsem i później gotowaniu 5 min + sterylizacja godzinę - zrobiło się mniej popękane od Twojego, ale też zrobiła się klucha z tego. 1 na 12 słoików się przyjął i tylko jeden z dwóch, do których wrzuciłem, dłużej przeleżane żyto (ok. 36h). Wydaje mi się, że wystarczy to żyto namoczyć w letniej wodzie przez 4-6h, pogotować z gipsem 5-10min i wrzucić do sterylizacji (oczywiście po wcześniejszym przeschnięciu ok. 24h) - Z tym żytem, trzeba ostrożnie postępować. Przy okazji zapytam, czy ktoś próbował produktów obok tego żyta w sklepie, jak owies, pszenica ?
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
młodszy psylocyb

postów: 84

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.08 19:39:38
To żyto to jednak shit. A to z tego powodu, że dużo ziaren jest uszkodzonych, i po namoczeniu wyłazi z nich biały środek. Czyli nie to że ziarna pękają, one od początku są pokruszone lub otarte.

@Archer Nadają się wszystkie zboża itp. które mają okrywę. Na przykład brązowy ryż tak, a biały nie, bo białe w ryżu odpowiada białemu w życie - to środek ziarna który powinien być osłonięty.
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.08 20:00:15
Ja zawsze wybieram te popękane po ugotowaniu. Kopciuszkowa robota ale opłac sie chyba.
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
młodszy psylocyb

postów: 84

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.08 21:06:10
O masz Zależy jeszcze ile ich jest. Ja wywaliłem to w pi*du, namaczam kaszę gryczaną.
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.08 22:30:35
Wez odpal internety. Albo na google.map znajdz najblizsza wioske i zadzwon do jakiegos rolnika albo jakimikolwiek dostepnymi metodami zalatw sobie owies w luskach taki jak sie koniowi wiesza w worku na szyji. Jak to ktos pieknie kiedys ujal w odpowiedzi na pytanie co nowego w uprawianiu grzybow.

OATS IS THE NEW RYE!!!

Podpisuje sie pod tym wszystkimi kończynami.
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
młodszy psylocyb

postów: 84

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.08 23:10:12
Spokojnie, spokojnie, wszystko się załatwi. Owies, proso, żyto, sorgo.

Kaszy nie polecam, bo już widzę że ma tendencję do pękania.
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.08 23:34:07
Ja mam ciągle 1kg prosa ale ciągle jakoś się boję go użyć. Może czas poszukać dobrego TEK'a. A teraz czas odpalić FH i porobić to wszystko co miałem zrobić od poniedziałku tylko ciągle nie miałem czasy. Moja żona na wyjazdach biznesowych, ja mam wiadro kawy, i całą świerzo wymyta łazienkę dla siebie, printów, szalek, słoików z LC i kota .
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
młodszy psylocyb

postów: 84

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.09 14:13:57
Kasza wygląda nawet-nawet, totalnie sypka. Moczyłem tylko dwie godziny w ciepłej wodzie z gipsem bo zaczęła pękać. Trochę popękańców wybrałem, trochę zostało. Zapakowałem od razu do szybkiego na godzinę.

I jeszcze się pochwalę nakrętką:

Za wymianę gazową odpowiadają dwa filtry do mleka. Gramatura 25g, wygodne bo okrągłe w smaku. Czy działają to na razie nie wiem.
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
VViktor
młodszy psylocyb

postów: 85

zarejestrowano: 16.10.2017




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.09 15:54:25
Psynonim,nie bój sie prosa,bardzo ładnie mi obrosło z żytem nie próbowałem,ale za to z karmą dla papug już owszem- skład proso,konopi troche,troche słonecznika..ale głównie proso tam widze. NAJSZYBCIEJ kolonizujący substrat do tej pory,ale to zasługa wstrząsania-podejżewam
tssssssssss
odpowiedzodpowiedz tu
FilmArcher
starszy psylocyb

postów: 159

zarejestrowano: 02.10.2017




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.11 10:37:53
@Janie jak te filtry się sprawują ?
Znalazłem info że te filtry do mleka to są z 30-to gramowej, atestowanej włókniny mlecznej poliestrowo - wiskozowej.
P.S. To są te Twoje pojemniki na mocz ?
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
młodszy psylocyb

postów: 84

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2017.12.11 13:34:58
To są słoiki, tyle że z plastikową nakrętką( do wiercenia dziur dużo lepsze niż metalowe). Pojemniki mają 100ml, raczej za małe na ziarno.

O filtrach na razie trudno coś powiedzieć. Słoiki stoją "puste". Nie widać infekcji, czuć zapach kaszy.
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedz
Nieczysty agar
JanKowalski
122psnnm.
frywolnie:
2017.12.07
22:12:18
Odżywianie substratu glukozą
łas frywolnie
161Freddi
frywolnie:
2017.11.16
09:36:03
Fusy z kawy
łasiczek
382zielarz41:
2017.11.16
06:26:51
Agar + dekstroza + woda po ziemniakach
Shinu frywolnie
1278Shin:
2017.10.27
17:14:30
ratowanie przed Bacillusem
rampage
282rampage:
2017.10.22
16:55:42
Ciastka bez wermikulitu
psychotropowa_kaczka
5162psylocybiusz
: 2017.11.27
22:34:10
Żyto z Kauflandu 3 zł za 1kg
Marcus
11381Mario5000:
2017.11.10
18:02:46
Ciastka ryżowe - proporcje
firmament
7456Marcus:
2016.10.22
20:59:07
Mąka z amarantusa jako substrat?
pytanko na szybko frywolnie
1171Marcus:
2016.09.12
08:34:40
diwodorotlenek wapnia Ca(OH)2
WorkiZfiltrem
3480Mojerto:
2016.07.06
22:12:11
okrywa z dmieszka obornika
mykacz
2272mykacz:
2016.05.25
00:25:24
Żyto, sporyż, L-tryptofan
PanDemian frywolnie
6612PanDemian
frywolnie:
2016.04.10
06:23:30
Gotowanie ciastek Ryżowych,czas gotowania?
Mind94 frywolnie
2342Mind94
frywolnie:
2015.12.15
13:11:33
substrat ryżowy
Harcerz
3395alhemist:
2015.12.14
01:42:47
Zarodniki
Hemibaka
1345Ozon1337:
2015.11.30
18:52:12
Jaki Agar?; Agar vs Strzykawka
mrinferos
5604Marcus:
2016.10.22
21:06:34
Ryż Brązowy (długoziarnisty)
Mind94 frywolnie
5524Drifter:
2015.12.08
15:51:23
Wermikulit Jaki wybrać ?
Mind94 frywolnie
21173Marcus:
2016.10.21
15:08:37
Karmel
noob frywolnie
0203brak
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  

     Ostatnie posty . . .

     ¤ Koh Samui-ocena/pomoc-tacka
     ¤ Woda w sloikach
     ¤ Jak to się nazywa po polsku i gdzie to dają?
     ¤ Czy to jest zakażenie??..d
     ¤ Global Drug Survey 2018
     ¤ Mazatapec - coś niepokojącego
     ¤ Skolonizowane żyto, REZ, słoma i kilka innych pytań
     ¤ Jakiej muzyki słuchacie na tripowaniu?
     ¤ Holiday in Cambodia czyli panki na kupie
     ¤ Przechowanie tacek po 1 rzucie
     ¤ Ciastko jako zaszczepiacz

Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
222
odsłon:
234677

Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2017