Temat: Po czym poznać, że już dostatecznie wyschły?
wysłano: 2017.12.21 12:52:33
JWT. Zakładamy suszenie metodą "na gazecie". Po czym poznać, że maluchy wyschły już na tyle, że można je bezpiecznie upychać w pojemniku? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi bardziej doświadczonych grzybiarzy
Ja na przykład suszyłem na ręcznikach papierowych, aż ich waga spadła do 10% wagi świeżych (np. świeżo zerwany 20g/suchy 2g) i zamykałem je w pojemniku na żywność i przetrzymywałem w ciemnym i suchym miejscu...Po 4 miesiącach nie miałem żadnych problemów z pleśnią itp jedynie jeszcze troszeczkę podeschły...
To samo - na "chipsy" suszę. Podobno dłużej zachowują moc. A ostatecznie przekonał mnie Mycophile Sage: https://www.youtube.com/watch?v=0NqX465OhVY&ab_channel=Mycophilia