Maka z br ryzu jest najprostsza do zdobycia. Kupujesz zwykly brazowy ryz, najlepiej jakis eko i mielisz w mlynku. Nie kombinuj, ze chyba chcesz sie bawic w tacki
"Możesz spróbować na białym lecz biały ryż ma o wiele mniej substancji odżywczych, ktore sa niezbedne dla grzybni. Pewnie będą się wolniej i slabiej rozwijać. Biały ryż moze byc też konserwowany substancjami grzybobójczymi aby przedluzyc termin wazności co dla Twojej grzybni nie bedzie przyjazna sprawą. Powodzonka przy zaszczepianiu."
Kiedyś testowo zrobiłem mieszankę (nie pamiętam dokładnych proporcji). ok 1/3 przepisowej ilości mąki ryżowej zastąpiłem mąką kukurydzianą. Niewiele tworzę ciastek więc nie mam punktu odniesienia ale pamiętam, że zarówno kolonizacja jak i owocnikowanie przebiegło bardzo ładnie.
Zakup sobie stary młynek do kawy z czasów PRLu. jest nie do zajechania. Bedziesz robił wtedy mąkę ze wszystkiego co będzie pod ręką (nawet z pasku - testowałem)