<<< << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >> >>> |
۞ | Temat | Autor | Odpowiedzi | Odsłon | Ostatnia odpowiedź |
| Czy to pleśń? | Marcin co frywolnie | 5 | 145 | zapalnik frywolnie: 2024.11.17 08:42:58 |
| Goblinoid wita o substraty pyta | Goblinoid | 2 | 4 | Goblinoid: 2003.01.24 18:50:07 |
| Ciastka czy żyto? | prophet | 11 | 2 | gwoździu_sza dejko: 2002.12.31 00:02:48 |
| Wzmacnianie - jeszcze raz | ISH | 16 | 4304 | Habibi frywolnie: 2023.11.22 18:17:57 |
| Pierwsze tacki na popcornie | Costamwiem | 0 | 349 | brak |
| Czy mozna tak zaszcepic | Początkujący frywolnie | 3 | 1156 | Y frywolnie: 2021.08.06 07:01:03 |
| obornik granulowany | mono mano frywolnie | 81 | 10734 | Ypsi frywolnie: 2021.03.09 11:12:17 |
| Ekstrakt slodowy | Ypsi frywolnie | 4 | 1236 | Ypsi frywolnie: 2021.03.06 00:40:44 |
| Ziarna z Lidla ala Uncle Bens | benykali frywolnie | 38 | 5729 | PsiloPony: 2021.03.04 13:57:51 |
| Łupiny soi | YpsiloN | 4 | 1092 | Ypsi frywolnie: 2021.01.24 08:32:06 |
| Żyto idealne dla Mimbli (0_o') | PsiloPony | 11 | 2271 | Patroo: 2021.01.22 20:49:34 |
| Szybki - Zależność temperatury od ciśnienia roboczego. | PsiloPony | 5 | 1235 | PsiloPony: 2021.01.20 18:29:30 |
| Ciastka z owsa/zboża (-.-) WTF?! | PsiloPony | 6 | 1549 | PsiloPony: 2020.12.09 23:24:20 |
| Psylocibe - samosiew ? | anonim :) frywolnie | 6 | 2440 | PsiloPony: 2020.12.02 18:44:03 |
| PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;) | Psynonim | 12 | 5992 | casloskopicu s: 2020.11.28 08:57:44 |
| | Psynonim starszy psylocyb
postów: 203
zarejestrowano: 2013.09.26
|
Temat: PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;) wysłano: 2018.01.25 18:34:11 | Starzy bywalcy pewnie już kiedyś zauważyli że od jakiegoś czasu jestem fanem owsa. Jest to zajebisty, tani substrat którego nie trzeba moczyć i można go przygotować od płukania do końca sterylizacji w jeden wieczór.
Ponizszy text napisałem wczoraj na prośbe mojej wspaniałej przyjaciółki która poznałem na tym forum a że już go mam to się z wami podzielę i może się kiedyś komuś przyda.
Tekst nie był napisany w bezokoliczniku i ne chce mi się tego zmieniać, a do tego fajniej myślę się czyta jak cos jest napisane w ten sposób.
"Przepis dla Mimbli na owies idealny.
Przepis to moja modyfikacja tego przepisu.
https://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/22158748
Dokładnie metody 2 z gotowaniem nie metody 1 z moczeniem.
Więc do dzieła.
W zależności od tego ile wchodzi Ci słoików na raz do szybkowaru i ile ich chcesz zrobić odmierzasz połowę tego w pełnych słoikach. Czyli jak masz 4 słoiki do szybkiego to odmierzasz 2 pełne słoiki WYPŁUKANEGO owsa i będziesz z tego miała 4 słoiki owsa zapełnione do 3/4-4/5. Piszę wypłukanego bo w zależności od jego jakości są pewne straty. Ja robię tak że wlewam do dużego gara ( w moim przypadku szybkowar jest największym garem jaki mam w domu) b. dużo wody i wsypuję tak po litrze owsa na raz. Mieszam, mieszam i wybieram sitkiem tylko to co pływa. Na dnie widać jeszcze takie ziarna w skorupkach które też się nadają ( to te co stoją pionowo jak spławiki wędkarskie) wiec znów mieszam i wyłapuje te co pływają i tak kilka razy resztę wybieram paluchami. Wtedy na dnie zostają tylko te bez łusek i trochę z łuskami i to idzie do śmietnika/toalety. W taki sposób uzyskuję wymaganą ilość owsa. I to jest owies który odmierzam w słoikach.
Taki owies wypłucz jeszcze raz ale już tylko odlej brudy a wszystkie ziarna nawet te połamane zachowaj (z nich wygotuję się także trochę skrobi, białka i glutenu które pozostaną na skorupkach gotowego owsa i pomogą w kolonizacji)
Tak dobraną ilość owsa włóż do największego gara w domu tak żeby objętościowo zmieściło się jeszcze do niego 100%+ więcej wody. Zacznij to gotować na bardzo dużym ogniu a jak zawrze tak na ostro to zmniejsz gaz na tyle żeby sobie tak pyrkało to wszystko i ustaw czasomierz na 22-23min. Owsa niestety trzeba trochę pilnować i sprawdzać po 22 minutach jak się sprawy mają pod łupinką. Ziarno powinno być przezroczyste bez białej surowej mączki czyli generalnie ugotowane, prawie 25min bulgotania w garze.
Po ugotowaniu wysyp wszystko na sito (lub sita w zależności od ilości) i niech sobie odparowuję standardowo jak żyto, mieszaj raz na jakiś czas (ruchem obracania naleśnika na patelni). Taki owies po godzinie będzie jeszcze bardzo mokry, za mokry w moim przekonaniu. Należy także z niego powybierać jak naj więcej popękanych nasion i tych bez skorupki. Sam mam spore doświadczenie na szczęście jak nie masz wprawy (której z czasem nabierzesz) to możesz się wspomóc wagą a działa to tak.
Idealna zawartość wody w substracie zbożowym to 49-55%. Wysuszony owies od rolnika ma średnio na oko 10% wilgotności. Czyli należy dodać do niego dodatkowe tyle % wody (wagowo) żeby miał mniej więcej tyle co ma mieć ( celuj w środek czyli 52%) Żeby wszystko ułatwić to skupmy się na tych dwóch słoikach 0.5l. te dwa słoiki ważą X gram. Więc ważysz dwa pełne słoiki owsa i one objętościowo będą zajmować tyle co dwa słoiki wypłukanego owsa mokrego który dałaś do gotowania.
To jest przykład prosty ale z kalkulatorem poradzisz sobie z każdą wagą.
Przykład.
2 słoiki suchego owsa ważą 1kg = X ( i 10% tego to już woda, nie widać jej ale tam jest). Do tego kilograma musisz dodać tyle wody żeby całość miała te powiedzmy 52% wilgotności (moim zdaniem to idealnie) a uzyskujesz to poprzez gotowanie. Ważysz więc cały twój ugotowany odsuszony godzinę owiec i waży on Y.
Tutaj już banał nie do końca ale blisko. Powiedzmy że twój ugotowany 1kg owsa suchego (czyli X) waży po ugotowaniu 2,2kg (czyli Y).
Wilgotność takiego substratu to :
[(Y-X)/Y] * 100%
[(2,2kg-1kg)/2,2kg] * 100% = 54,5%
Y = waga owsa po ugotowaniu X = waga suchego owsa przed ugotowaniem
Ale ten owies miał już w sobie 10% wody jak pamiętasz co na całość substratu to około 200g, wiec wrzucasz to znów do gara bez wody żadnej na mały ogień bardzo i dusisz, że tak powiem, ciągle mieszając żeby odparować te 200g wody. Parujesz minutę i ważysz znów aż będzie ważyć 2kg. (pamiętaj że to tylko przykład) i policz te wszystkie minuty i zaznacz sobie na jaki poziom ustawiasz kuchenkę.
Generalnie
Ugotowany owies ma ważyć 2 x więcej niż suchy owies. Jak zrobisz to raz-drugi to już na oko będziesz wiedzieć ile masz to odcedzać i jak długo odparowywać. Studzisz i dajesz do słoików i do szybkiego na 75min.
Pamiętaj o różnicy między wagą całkiem suchego owsa to jest twoja waga X do obliczeń a waga odmierzonego owsa po wypłukaniu której w ogóle nie potrzebujesz ale który mniej więcej określi Ci objętość ugotowanego owsa
Powodzenia."
Ot i filozofia.
Pozdrawiam.
Psy-na-nim-wieszajo.
| | | |
|
|
|
| | JK frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2018.01.27 14:35:31 | Hi hi! A Wiktor lubi kupkę! Owies jest dobry, tylko przy robieniu przetworów trzeba uważać, bo może się zaplęgnąć taka biała pleśń, i co wtedy robić? Nic tylko zakopać w lesie. | | |
|
|
|
|
| | JanKowalski starszy psylocyb
postów: 140
zarejestrowano: 2017.09.30
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2018.01.28 15:32:55 | Podobnie, tylko z mniejszą dbałością o szczegóły. Raz moczę, raz gotuję. Tutaj ovoidesy po trzech tygodniach. Owies gotowany 30 minut, warzony dwie godziny. Napisałbyś jeszcze jak robisz agar że wychodzi taki żółciutki. | cinctulus, potrzebny jest! | | |
|
|
|
|
|
|
| regeneracja chlorku wapnia | psylonautka frywolnie | 15 | 2726 | YpsiloN: 2020.11.09 14:11:03 |
| Kasztany jako substrat? | YpsiloN | 23 | 3350 | YpsiloN: 2020.10.02 13:17:01 |
| żyto- grzybnia przestała się rozwijać | Silverwind | 3 | 1458 | Silverwind: 2020.04.26 06:53:52 |
| Odcisk, strzykawka poradnik | Bbking | 3 | 2218 | omnomo frywolnie: 2020.04.30 20:26:47 |
| Sprawdzony agar-agar | JK frywolnie | 1 | 1254 | hagar frywolnie: 2020.01.29 16:20:40 |