Forum Psilocybe



Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.



Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
230
odsłon:
249124

     Ostatnie posty . . .

     ¤ Nowe Badania Grzybowskiego
     ¤ Oddam/wymienię LC Albino A+
     ¤ parę lat mnie tu nie było :D kto poratuje materiałem do badań?
     ¤ Urwany jeden grzybek w połowie czasu
     ¤ Growkit McKennai Fotorelacja
     ¤ Paraliż po grzybach
     ¤ Szukam kultur grzybów witalnych!
     ¤ Czym w istocie są grzyby ?
     ¤ Tacki przerośnięte grzybnią czy pleśnią?
     ¤ perlit, wermikulit - sterylizować?
     ¤ Mezatapec/ Wymienię

<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
perlit, wermikulit - sterylizować?
DonPedro frywolnie
137bozia_da:
2018.05.16
11:10:12
celuloza w proszku
autor frywolnie
144JK
frywolnie:
2018.05.14
13:07:03
Pasteryzacja kupy końskiej / Granulowany obornik ze sklepu / odkwaszanie wapnem
Fruitburguger frywolnie
8270bozia da
frywolnie:
2018.05.07
14:35:17
Substrat z trawy
bozia da frywolnie
021brak
kasza kukurydziana ciastka
kasza12345
142mono:
2018.04.30
15:25:34
FSRE.NL
maff
9592JK
frywolnie:
2018.03.21
12:55:35
PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;)
Psynonim
10270JK
frywolnie:
2018.01.28
19:39:27
Psynonim
starszy psylocyb

postów: 203

zarejestrowano: 26.09.2013


Temat: PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;)
wysłano: 2018.01.25 18:34:11
Starzy bywalcy pewnie już kiedyś zauważyli że od jakiegoś czasu jestem fanem owsa. Jest to zajebisty, tani substrat którego nie trzeba moczyć i można go przygotować od płukania do końca sterylizacji w jeden wieczór.

Ponizszy text napisałem wczoraj na prośbe mojej wspaniałej przyjaciółki która poznałem na tym forum a że już go mam to się z wami podzielę i może się kiedyś komuś przyda.

Tekst nie był napisany w bezokoliczniku i ne chce mi się tego zmieniać, a do tego fajniej myślę się czyta jak cos jest napisane w ten sposób.


"Przepis dla Mimbli na owies idealny.

Przepis to moja modyfikacja tego przepisu.

https://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/22158748

Dokładnie metody 2 z gotowaniem nie metody 1 z moczeniem.

Więc do dzieła.

W zależności od tego ile wchodzi Ci słoików na raz do szybkowaru i ile ich chcesz zrobić odmierzasz połowę tego w pełnych słoikach. Czyli jak masz 4 słoiki do szybkiego to odmierzasz 2 pełne słoiki WYPŁUKANEGO owsa i będziesz z tego miała 4 słoiki owsa zapełnione do 3/4-4/5.
Piszę wypłukanego bo w zależności od jego jakości są pewne straty. Ja robię tak że wlewam do dużego gara ( w moim przypadku szybkowar jest największym garem jaki mam w domu) b. dużo wody i wsypuję tak po litrze owsa na raz. Mieszam, mieszam i wybieram sitkiem tylko to co pływa. Na dnie widać jeszcze takie ziarna w skorupkach które też się nadają ( to te co stoją pionowo jak spławiki wędkarskie) wiec znów mieszam i wyłapuje te co pływają i tak kilka razy resztę wybieram paluchami. Wtedy na dnie zostają tylko te bez łusek i trochę z łuskami i to idzie do śmietnika/toalety. W taki sposób uzyskuję wymaganą ilość owsa. I to jest owies który odmierzam w słoikach.

Taki owies wypłucz jeszcze raz ale już tylko odlej brudy a wszystkie ziarna nawet te połamane zachowaj (z nich wygotuję się także trochę skrobi, białka i glutenu które pozostaną na skorupkach gotowego owsa i pomogą w kolonizacji)

Tak dobraną ilość owsa włóż do największego gara w domu tak żeby objętościowo zmieściło się jeszcze do niego 100%+ więcej wody. Zacznij to gotować na bardzo dużym ogniu a jak zawrze tak na ostro to zmniejsz gaz na tyle żeby sobie tak pyrkało to wszystko i ustaw czasomierz na 22-23min. Owsa niestety trzeba trochę pilnować i sprawdzać po 22 minutach jak się sprawy mają pod łupinką. Ziarno powinno być przezroczyste bez białej surowej mączki czyli generalnie ugotowane, prawie 25min bulgotania w garze.

Po ugotowaniu wysyp wszystko na sito (lub sita w zależności od ilości) i niech sobie odparowuję standardowo jak żyto, mieszaj raz na jakiś czas (ruchem obracania naleśnika na patelni). Taki owies po godzinie będzie jeszcze bardzo mokry, za mokry w moim przekonaniu. Należy także z niego powybierać jak naj więcej popękanych nasion i tych bez skorupki. Sam mam spore doświadczenie na szczęście jak nie masz wprawy (której z czasem nabierzesz) to możesz się wspomóc wagą a działa to tak.

Idealna zawartość wody w substracie zbożowym to 49-55%. Wysuszony owies od rolnika ma średnio na oko 10% wilgotności. Czyli należy dodać do niego dodatkowe tyle % wody (wagowo) żeby miał mniej więcej tyle co ma mieć ( celuj w środek czyli 52%) Żeby wszystko ułatwić to skupmy się na tych dwóch słoikach 0.5l. te dwa słoiki ważą X gram. Więc ważysz dwa pełne słoiki owsa i one objętościowo będą zajmować tyle co dwa słoiki wypłukanego owsa mokrego który dałaś do gotowania.

To jest przykład prosty ale z kalkulatorem poradzisz sobie z każdą wagą.


Przykład.

2 słoiki suchego owsa ważą 1kg = X ( i 10% tego to już woda, nie widać jej ale tam jest). Do tego kilograma musisz dodać tyle wody żeby całość miała te powiedzmy 52% wilgotności (moim zdaniem to idealnie) a uzyskujesz to poprzez gotowanie. Ważysz więc cały twój ugotowany odsuszony godzinę owiec i waży on Y.

Tutaj już banał nie do końca ale blisko. Powiedzmy że twój ugotowany 1kg owsa suchego (czyli X) waży po ugotowaniu 2,2kg (czyli Y).

Wilgotność takiego substratu to :

[(Y-X)/Y] * 100%

[(2,2kg-1kg)/2,2kg] * 100% = 54,5%

Y = waga owsa po ugotowaniu
X = waga suchego owsa przed ugotowaniem

Ale ten owies miał już w sobie 10% wody jak pamiętasz co na całość substratu to około 200g, wiec wrzucasz to znów do gara bez wody żadnej na mały ogień bardzo i dusisz, że tak powiem, ciągle mieszając żeby odparować te 200g wody. Parujesz minutę i ważysz znów aż będzie ważyć 2kg. (pamiętaj że to tylko przykład) i policz te wszystkie minuty i zaznacz sobie na jaki poziom ustawiasz kuchenkę.

Generalnie

Ugotowany owies ma ważyć 2 x więcej niż suchy owies. Jak zrobisz to raz-drugi to już na oko będziesz wiedzieć ile masz to odcedzać i jak długo odparowywać. Studzisz i dajesz do słoików i do szybkiego na 75min.

Pamiętaj o różnicy między wagą całkiem suchego owsa to jest twoja waga X do obliczeń a waga odmierzonego owsa po wypłukaniu której w ogóle nie potrzebujesz ale który mniej więcej określi Ci objętość ugotowanego owsa

Powodzenia."


Ot i filozofia.

Pozdrawiam.

Psy-na-nim-wieszajo.






odpowiedzodpowiedz tu
Marcus
prapsylocyb

postów: 415

zarejestrowano: 18.07.2009




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.26 18:33:33
Jak tylko wyczerpię kukurydzę , to chyba się przerzucę.

Piękny proces!
Psylo Co?
odpowiedzodpowiedz tu
viktOR
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.26 18:50:52
ja z kupska i słomy nie zrezygnuje za żadne skarby ale zapamietac nie zaaszkodzi
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.27 14:35:31
Hi hi! A Wiktor lubi kupkę!

Owies jest dobry, tylko przy robieniu przetworów trzeba uważać, bo może się zaplęgnąć taka biała pleśń, i co wtedy robić? Nic tylko zakopać w lesie.

odpowiedzodpowiedz tu
psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 01:41:07
A co to tam plesnieje?
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
starszy psylocyb

postów: 136

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 12:13:43
Subaru
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 13:06:52
Nice.

Mega owies. Podobnie robisz czy jeszcze jakoś modyfikujesz?
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
starszy psylocyb

postów: 136

zarejestrowano: 30.09.2017


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 15:32:55
Podobnie, tylko z mniejszą dbałością o szczegóły. Raz moczę, raz gotuję. Tutaj ovoidesy po trzech tygodniach. Owies gotowany 30 minut, warzony dwie godziny.

Napisałbyś jeszcze jak robisz agar że wychodzi taki żółciutki.

cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
Psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 17:10:05
10g agaru
10g akstraktu słodowego jasnego
1g płatków drożdżowych

600ml wody.

ENTER

odpowiedzodpowiedz tu
Psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 17:10:46
700ml przepraszam.
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 19:39:27
To w sumie tak samo, tyle że ja daję pincet.
odpowiedz
Żyto po uwarzeniu - pytanie
JanKowalski
16398JanKowalski:
2017.12.29
16:20:04
Sterylizacja ciastka
chlystek
3184jury:
2017.12.27
15:52:13
Nieczysty agar
JanKowalski
194psnnm.
frywolnie:
2017.12.07
22:12:18
Odżywianie substratu glukozą
łas frywolnie
1145Freddi
frywolnie:
2017.11.16
09:36:03
Fusy z kawy
łasiczek
3181zielarz41:
2017.11.16
06:26:51
Agar + dekstroza + woda po ziemniakach
Shinu frywolnie
12282Shin:
2017.10.27
17:14:30
ratowanie przed Bacillusem
rampage
2228rampage:
2017.10.22
16:55:42
Ciastka bez wermikulitu
psychotropowa_kaczka
5301psylocybiusz
: 2017.11.27
22:34:10
Żyto z Kauflandu 3 zł za 1kg
Marcus
11675Mario5000:
2017.11.10
18:02:46
Ciastka ryżowe - proporcje
firmament
7876Marcus:
2016.10.22
20:59:07
Mąka z amarantusa jako substrat?
pytanko na szybko frywolnie
1257Marcus:
2016.09.12
08:34:40
diwodorotlenek wapnia Ca(OH)2
WorkiZfiltrem
3667Mojerto:
2016.07.06
22:12:11
okrywa z dmieszka obornika
mykacz
2420mykacz:
2016.05.25
00:25:24
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  

     Ostatnie posty . . .

     ¤ Nowe Badania Grzybowskiego
     ¤ Oddam/wymienię LC Albino A+
     ¤ parę lat mnie tu nie było :D kto poratuje materiałem do badań?
     ¤ Urwany jeden grzybek w połowie czasu
     ¤ Growkit McKennai Fotorelacja
     ¤ Paraliż po grzybach
     ¤ Szukam kultur grzybów witalnych!
     ¤ Czym w istocie są grzyby ?
     ¤ Tacki przerośnięte grzybnią czy pleśnią?
     ¤ perlit, wermikulit - sterylizować?
     ¤ Mezatapec/ Wymienię

Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
230
odsłon:
249124

Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2018