Forum Psilocybe



Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.



Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
253
odsłon:
727441

     Ostatnie posty . . .

     ¤ What Are the Smartest Ways to Promote Websites?
     ¤ Czy to pleśń? Czy może jeszcze da się coś zrobić?
     ¤ Czy to pleśń?
     ¤ Mały grzybek już dojrzał?
     ¤ Golden teacher czy już?
     ¤ Pleśń na growkicie
     ¤ Plamy i wżerki na kapeluszach
     ¤ Czy to pleśń?
     ¤ prośba o printa chejacho
     ¤ Melmac na PC lub Mexicana
     ¤ Hodowla na gotowym podłożu

<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
Czy to pleśń?
Marcin co frywolnie
5145zapalnik
frywolnie:
2024.11.17
08:42:58
Goblinoid wita o substraty pyta
Goblinoid
24Goblinoid:
2003.01.24
18:50:07
Ciastka czy żyto?
prophet
112gwoździu_sza
dejko:
2002.12.31
00:02:48
Wzmacnianie - jeszcze raz
ISH
164304Habibi
frywolnie:
2023.11.22
18:17:57
Pierwsze tacki na popcornie
Costamwiem
0349brak
Czy mozna tak zaszcepic
Początkujący frywolnie
31156Y frywolnie:
2021.08.06
07:01:03
obornik granulowany
mono mano frywolnie
8110734Ypsi
frywolnie:
2021.03.09
11:12:17
Ekstrakt slodowy
Ypsi frywolnie
41236Ypsi
frywolnie:
2021.03.06
00:40:44
Ziarna z Lidla ala Uncle Bens
benykali frywolnie
385729PsiloPony:
2021.03.04
13:57:51
Łupiny soi
YpsiloN
41092Ypsi
frywolnie:
2021.01.24
08:32:06
Żyto idealne dla Mimbli (0_o')
PsiloPony
112271Patroo:
2021.01.22
20:49:34
Szybki - Zależność temperatury od ciśnienia roboczego.
PsiloPony
51235PsiloPony:
2021.01.20
18:29:30
Ciastka z owsa/zboża (-.-) WTF?!
PsiloPony
61549PsiloPony:
2020.12.09
23:24:20
Psylocibe - samosiew ?
anonim :) frywolnie
62440PsiloPony:
2020.12.02
18:44:03
PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;)
Psynonim
125992casloskopicu
s:
2020.11.28
08:57:44
Psynonim
starszy psylocyb

postów: 203

zarejestrowano: 2013.09.26


Temat: PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;)
wysłano: 2018.01.25 18:34:11
Starzy bywalcy pewnie już kiedyś zauważyli że od jakiegoś czasu jestem fanem owsa. Jest to zajebisty, tani substrat którego nie trzeba moczyć i można go przygotować od płukania do końca sterylizacji w jeden wieczór.

Ponizszy text napisałem wczoraj na prośbe mojej wspaniałej przyjaciółki która poznałem na tym forum a że już go mam to się z wami podzielę i może się kiedyś komuś przyda.

Tekst nie był napisany w bezokoliczniku i ne chce mi się tego zmieniać, a do tego fajniej myślę się czyta jak cos jest napisane w ten sposób.


"Przepis dla Mimbli na owies idealny.

Przepis to moja modyfikacja tego przepisu.

https://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/22158748

Dokładnie metody 2 z gotowaniem nie metody 1 z moczeniem.

Więc do dzieła.

W zależności od tego ile wchodzi Ci słoików na raz do szybkowaru i ile ich chcesz zrobić odmierzasz połowę tego w pełnych słoikach. Czyli jak masz 4 słoiki do szybkiego to odmierzasz 2 pełne słoiki WYPŁUKANEGO owsa i będziesz z tego miała 4 słoiki owsa zapełnione do 3/4-4/5.
Piszę wypłukanego bo w zależności od jego jakości są pewne straty. Ja robię tak że wlewam do dużego gara ( w moim przypadku szybkowar jest największym garem jaki mam w domu) b. dużo wody i wsypuję tak po litrze owsa na raz. Mieszam, mieszam i wybieram sitkiem tylko to co pływa. Na dnie widać jeszcze takie ziarna w skorupkach które też się nadają ( to te co stoją pionowo jak spławiki wędkarskie) wiec znów mieszam i wyłapuje te co pływają i tak kilka razy resztę wybieram paluchami. Wtedy na dnie zostają tylko te bez łusek i trochę z łuskami i to idzie do śmietnika/toalety. W taki sposób uzyskuję wymaganą ilość owsa. I to jest owies który odmierzam w słoikach.

Taki owies wypłucz jeszcze raz ale już tylko odlej brudy a wszystkie ziarna nawet te połamane zachowaj (z nich wygotuję się także trochę skrobi, białka i glutenu które pozostaną na skorupkach gotowego owsa i pomogą w kolonizacji)

Tak dobraną ilość owsa włóż do największego gara w domu tak żeby objętościowo zmieściło się jeszcze do niego 100%+ więcej wody. Zacznij to gotować na bardzo dużym ogniu a jak zawrze tak na ostro to zmniejsz gaz na tyle żeby sobie tak pyrkało to wszystko i ustaw czasomierz na 22-23min. Owsa niestety trzeba trochę pilnować i sprawdzać po 22 minutach jak się sprawy mają pod łupinką. Ziarno powinno być przezroczyste bez białej surowej mączki czyli generalnie ugotowane, prawie 25min bulgotania w garze.

Po ugotowaniu wysyp wszystko na sito (lub sita w zależności od ilości) i niech sobie odparowuję standardowo jak żyto, mieszaj raz na jakiś czas (ruchem obracania naleśnika na patelni). Taki owies po godzinie będzie jeszcze bardzo mokry, za mokry w moim przekonaniu. Należy także z niego powybierać jak naj więcej popękanych nasion i tych bez skorupki. Sam mam spore doświadczenie na szczęście jak nie masz wprawy (której z czasem nabierzesz) to możesz się wspomóc wagą a działa to tak.

Idealna zawartość wody w substracie zbożowym to 49-55%. Wysuszony owies od rolnika ma średnio na oko 10% wilgotności. Czyli należy dodać do niego dodatkowe tyle % wody (wagowo) żeby miał mniej więcej tyle co ma mieć ( celuj w środek czyli 52%) Żeby wszystko ułatwić to skupmy się na tych dwóch słoikach 0.5l. te dwa słoiki ważą X gram. Więc ważysz dwa pełne słoiki owsa i one objętościowo będą zajmować tyle co dwa słoiki wypłukanego owsa mokrego który dałaś do gotowania.

To jest przykład prosty ale z kalkulatorem poradzisz sobie z każdą wagą.


Przykład.

2 słoiki suchego owsa ważą 1kg = X ( i 10% tego to już woda, nie widać jej ale tam jest). Do tego kilograma musisz dodać tyle wody żeby całość miała te powiedzmy 52% wilgotności (moim zdaniem to idealnie) a uzyskujesz to poprzez gotowanie. Ważysz więc cały twój ugotowany odsuszony godzinę owiec i waży on Y.

Tutaj już banał nie do końca ale blisko. Powiedzmy że twój ugotowany 1kg owsa suchego (czyli X) waży po ugotowaniu 2,2kg (czyli Y).

Wilgotność takiego substratu to :

[(Y-X)/Y] * 100%

[(2,2kg-1kg)/2,2kg] * 100% = 54,5%

Y = waga owsa po ugotowaniu
X = waga suchego owsa przed ugotowaniem

Ale ten owies miał już w sobie 10% wody jak pamiętasz co na całość substratu to około 200g, wiec wrzucasz to znów do gara bez wody żadnej na mały ogień bardzo i dusisz, że tak powiem, ciągle mieszając żeby odparować te 200g wody. Parujesz minutę i ważysz znów aż będzie ważyć 2kg. (pamiętaj że to tylko przykład) i policz te wszystkie minuty i zaznacz sobie na jaki poziom ustawiasz kuchenkę.

Generalnie

Ugotowany owies ma ważyć 2 x więcej niż suchy owies. Jak zrobisz to raz-drugi to już na oko będziesz wiedzieć ile masz to odcedzać i jak długo odparowywać. Studzisz i dajesz do słoików i do szybkiego na 75min.

Pamiętaj o różnicy między wagą całkiem suchego owsa to jest twoja waga X do obliczeń a waga odmierzonego owsa po wypłukaniu której w ogóle nie potrzebujesz ale który mniej więcej określi Ci objętość ugotowanego owsa

Powodzenia."


Ot i filozofia.

Pozdrawiam.

Psy-na-nim-wieszajo.






odpowiedzodpowiedz tu
Marcus
prapsylocyb

postów: 514

zarejestrowano: 2009.07.18




góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.26 18:33:33
Jak tylko wyczerpię kukurydzę , to chyba się przerzucę.

Piękny proces!
Psylo Co?
odpowiedzodpowiedz tu
viktOR
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.26 18:50:52
ja z kupska i słomy nie zrezygnuje za żadne skarby ale zapamietac nie zaaszkodzi
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.27 14:35:31
Hi hi! A Wiktor lubi kupkę!

Owies jest dobry, tylko przy robieniu przetworów trzeba uważać, bo może się zaplęgnąć taka biała pleśń, i co wtedy robić? Nic tylko zakopać w lesie.

odpowiedzodpowiedz tu
psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 01:41:07
A co to tam plesnieje?
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
starszy psylocyb

postów: 140

zarejestrowano: 2017.09.30


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 12:13:43
Subaru
cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 13:06:52
Nice.

Mega owies. Podobnie robisz czy jeszcze jakoś modyfikujesz?
odpowiedzodpowiedz tu
JanKowalski
starszy psylocyb

postów: 140

zarejestrowano: 2017.09.30


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 15:32:55
Podobnie, tylko z mniejszą dbałością o szczegóły. Raz moczę, raz gotuję. Tutaj ovoidesy po trzech tygodniach. Owies gotowany 30 minut, warzony dwie godziny.

Napisałbyś jeszcze jak robisz agar że wychodzi taki żółciutki.

cinctulus, potrzebny jest!
odpowiedzodpowiedz tu
Psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 17:10:05
10g agaru
10g akstraktu słodowego jasnego
1g płatków drożdżowych

600ml wody.

ENTER

odpowiedzodpowiedz tu
Psnnm
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 17:10:46
700ml przepraszam.
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2018.01.28 19:39:27
To w sumie tak samo, tyle że ja daję pincet.
odpowiedzodpowiedz tu
L frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.11.27 21:34:52
A widzisz. Jednak to był już przepis na owies, nie żyto. Ale pamiętałem, że był
odpowiedzodpowiedz tu
casloskopicus
prapsylocyb

postów: 514

zarejestrowano: 22.10.2020


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.11.28 08:57:45
Super że odkopane bo sam miałem eksperymentować z czasem gotowania póki co zalewalem wrzątkiem na 45-60 a później ręcznikiem odprowadzałem do porządku ponieważ z samo nie odparowalo .
Ps pozdrawiam wszystkich owsików
Gotta Catch 'Em All
odpowiedz
regeneracja chlorku wapnia
psylonautka frywolnie
152726YpsiloN:
2020.11.09
14:11:03
Kasztany jako substrat?
YpsiloN
233350YpsiloN:
2020.10.02
13:17:01
żyto- grzybnia przestała się rozwijać
Silverwind
31458Silverwind:
2020.04.26
06:53:52
Odcisk, strzykawka poradnik
Bbking
32218omnomo
frywolnie:
2020.04.30
20:26:47
Sprawdzony agar-agar
JK frywolnie
11254hagar
frywolnie:
2020.01.29
16:20:40
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  

     Ostatnie posty . . .

     ¤ What Are the Smartest Ways to Promote Websites?
     ¤ Czy to pleśń? Czy może jeszcze da się coś zrobić?
     ¤ Czy to pleśń?
     ¤ Mały grzybek już dojrzał?
     ¤ Golden teacher czy już?
     ¤ Pleśń na growkicie
     ¤ Plamy i wżerki na kapeluszach
     ¤ Czy to pleśń?
     ¤ prośba o printa chejacho
     ¤ Melmac na PC lub Mexicana
     ¤ Hodowla na gotowym podłożu

Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
253
odsłon:
727441

Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2024