Najbardziej boli mnie to ze kupujac grow kity nie chcecie nic sie uczyc o kultywacji, przeczytac tych pare poradnikow.
To co tam Ci sie natworzylo wyglada jak gruba warstwa grzybni ktora bedzie miala problem z owocnikowaniem, wiecej sie dowiesz wyszukujac haslo STROMA(podkładka).
Przy stosowaniu tacki, ciężko jest spieprzyć sprawę wilgotności, ale pryskanie jej raz-dwa dziennie może być sprzyjające.
Zapach któri Ci towarzyszy to pewnie stechlizna badz rozwijajaca sie jakas bakteria, ale nie powinienes sie tym martwic, po prostu zacznij to dobrze wachlowac, poniewaz nie masz tam jeszcze nic wyrosnietego to powinno wystarczyc z rana i wieczora, ja to robie zawsze jakims duzym plaskim przedmiotem, np pokrywka boxa albo plotnem. 10-15 sekund, zeby wymienic powietrze. Wazne zeby byla wymiana powietrza. W naturze jest ona stala dlatego grzyby rosna tam duzo szybciej i nie ma zakazen.
Pamietaj ze grzyby sa egzogenne i w duzym stopniu potrafia sobie wyregulowac temperature. Nie dogrzewaj jej specjalnie i pod zadnym pozorem nie wystawiaj na slonce. Temperatura ok 20 stopni powinna wystarczyc i nigdy nie powinna przekraczac 26-30stopni zaleznie od gatunku.
A teraz jezeli chcesz jeszcze dobrze sie nazrec grzybow to najlepiej bedzie jak :
1. Obierasz te aborty co sa,
2. STROME mozesz zostawic, lub delikatnie ja rozdrapac STERYLNYM widelcem, ale poczytaj dokladnie jak to zrobic. Stroma bedzie utrudniac owocnikowanie, ale w "pustych miejscach" mozesz miec dalej okazale zbiory wiec do Ciebie nalezy decyzja
3. Taka tacke zalewasz w pelni chlodna woda(delikatny strumien zeby nie zniszczyc grzybni), owijasz w folie aluminiowa i wkladasz do lodowki na 24-36h
4. Wyciagasz tacke, i wrzucasz ja spowrotem do worka, ktory moim zdaniem byloby lepiej wymienic na maly plastikowy box, akwarium czy cos co sam wykombinujesz. W tym worku bedzie Ci ciezko wymieniac powietrze, zbiory tez chyba nie sa przyjemnoscia, a plastikowy box parenascie litrow znajdziesz za grosze w jakims sklepie typu IKEA.
5. Teraz zapewniasz im idealne warunki, temp okolo 20stopni, STALA, zeby nie bylo duzych wahan, wachlowanie rano i wieczorem, pryskasz raz dziennie dopoki nic sie nie pojawi. Kiedy ujrzysz ladne kapelusze po tygodniu-dwoch a moze i trzech, zalezy jak twoja grzybnia jest bardzo zestresowana(CIERPLIWOSC to slowo klucz, daj zyc tej grzybni, pospiech jest zlym doradca)
6. Ciesz sie zbiorami, ktore moga siegnac nawet do 100g swiezego przy rzucie jak zrobisz wszystko poprawnie, wrzucaj ja dalej na moczenie, nastepny rzut, zbierz zarodniki i dziel sie nimi oraz wiedza