Najefektywniejszym sposobem suszenia będzie odpowiednia suszarka do żywności. Ale nie byle jaka suszarka tylko z precyzyjna regulacją temperatury, czyli dehydrator. Ustawiasz sobie temp. ok 40 stopni i masz w krótki czasie idealnie wysuszone grzyby Urządzenie nie jest tanie ale przydaje się nie tylko do suszenia grzybów. Idealnie spisze się w kuchni szczególnie jak ktoś jest na diecie RAW.
Suszarka elektryczna do owoców i grzybów z regulacją temperatury. To nie są drogie urządzenia. 50-60 stopni można dać. Suszą się długo jeżeli są duże. Nawet do dwóch dni. W te upały pewno znacznie szybciej. Masz jednak pewność, że nic im niebędzie i zachowają moce tajemne. Potem w pojemnik z ograniczonym dostępem do tlenu.
Witam suszę swoje grzyby w pokoju o temp 26 stopni C z przewiewem, słońca brak na papierowych ręcznikach i mam pytania : 1. Ile tak będą się suszyć, trzy dni wystarczą ? 2. Mam przechowywać suszone w torbie papierowej, czy w słoikach ?
Po zastanowieniu też myślę że słoik lepszy, już wyparzone dziś chyba włączę termobieg na 40 stopni i włożę grzybki szybciej się zrobią i mniej wystawie je na działanie powietrza, myślisz że dobry pomysł ?
Wg. niektórych badań wychodzi ze witaminy i enzymy niszczą się w temp. powyżej 42 stopni. Wiec ta temperatura moze się tyczc tez naszych grzybków jak chcemy zachować jak najlepsze ich właściwości. Wystarczy wpisać w Google, witaminy i enzymy 42 stopnie