Forum Psilocybe



Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.



Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  ‹Surowce›  »Sprzęt / Materiały« ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
372
odsłon:
614531

     Ostatnie posty . . .

     ¤ Ile wziąść?
     ¤ Proszę o identyfikacje
     ¤ Łysiczka
     ¤ Growkit Amazonian, są piny ale grzybnia nie przerosła wermikulitu. Co robić?
     ¤ Wilgotność, growkit McKennai
     ¤ pierwszy growkit mckenaii1234
     ¤ Cambodian - 12 dzień bez pinów
     ¤ Pierwszy growkit B+
     ¤ Raport z pierwszej uprawy / Growkit Psilocybe Cambodia
     ¤ Identyfikacja grzybów
     ¤ Problem z dodaniem zdjęcia profilowego

<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
Poszukiwany sprawdzony szybkowar
Usmiechniety frywolnie
039brak
Termostat
Benway frywolnie
158borowy
frywolnie:
2019.09.24
20:53:21
Kawa
Arnie frywolnie
080brak
Jak zastąpić szybkowar ?
Kalijeść frywolnie
13290Tomash:
2019.09.15
18:46:38
Kalijeść
frywolnie




nienotowany


Temat: Jak zastąpić szybkowar ?
wysłano: 2019.09.06 12:07:22
Witam,
Przeczytałem, że da się to zrobić. Chciałbym tylko wiedzieć jak dokładnie to zrobić. To moja pierwsza hodowla, warto kupić ten garnek czy da sobie człowiek poradzić bez niego?
odpowiedzodpowiedz tu
borowy
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.06 12:31:23
mozesz bez. szybkowar jest dla oszczednosci czasu najbardziej.
8 godzinna sterylizacja parowa w 100*C. liczysz czas od momentu wrzenia. jesli mowimy o zbozu/nasionach traw/kawie, do ciastek ponoc mozna krocej, ale 8h im nie zaszkodzi.
wazne aby sloiki/torby staly na kratce/podstawce/nakretkach/itd. i sie parowaly pod przykryciem w 100*C, woda ma wrzec, nie moga byc zanuzone w wodzie. jak masz maly garnek i trzeba ew. dolac wody to wlej wrzatek, zeby nie obnizac temperatury.
odpowiedzodpowiedz tu
ON frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.09 15:40:25
Poczytaj o tyndalizacji.
odpowiedzodpowiedz tu
borowy
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.09 16:39:47
tyndalizacja ma za mala skutecznosc w ogole (do 40% w najlepszym przypadku) i jest to metoda najgorsza w porownaniu do jakiejkolwiek sterylizacji. w hodowli grzybow nie ma zastosowania wcale, bo przetrwalniki zbozowe i jego przygotowanie sa inne niz zywnosc, ktora sie i tak pasteryzuje. juz lepsza jest sama pasteryzacja, ale radze ja polaczyc z chemiczna.
przy zaszczepiaczu tylko parowa sterylizacja z cisnieniem i bez cisnienia, i co bogatsi ozonowanie. wszystko jest w badaniach i matarialach zrodlowych od farm grzybiarskich. RogerRabit ktorego pewnie artykuly sa tutaj w poradniku na swojej fermie korzysta z parowki 8h w beczkach po ropie, ale to metoda znana wczesniej z badan nad bacillusem, o ktorej on zaczal mowic. probowalem, czasem tak robie jak mam duza partie i 2 szybkowary pelne, dziala, tak samo jak szybkowar, ale trzeba poprobowac odpowiednie nawodnienie.
odpowiedzodpowiedz tu
ON frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.09 17:40:28
Tyndalizacji to proces etapowego kiełkowania przetrwalnikow kontaminacji i ich zabijania.
Temperaturę gotowania można zwiększyć z 70*C (pasteryzacji) do 100*C co zwiększa skuteczność.
(przetestowane na wieloletnich przetworach domowych takich jak dżemy).
Ważne aby dać skielkować nie zabitym przetrwalnikom w etapie "odpoczynkowym" (temp. pokojowa).
odpowiedzodpowiedz tu
borowy
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.09 18:26:56
ale dzemy to co innego niz zboze. po pierwsze bacillusy sa tlenowcami, po drugie konserwantem jest cukier i czesciowo kwasy, dodatkowo w sloiku robi sie trwale podcisnienie. sol lub kwasy jak np. ocet w innych przetworach. tu nie ma niczego co konserwuje, to zupelnie inny przypadek, inne warunki. i inna jest struktura, co ma przelozenie na przenikanie ciepla, 1h to za malo dla ziarem. w 100*C potrzeba 6-8h do wysterylizowania zboza, ponoc 4h maki w malym pf teku.
odpowiedzodpowiedz tu
ON frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.09 18:42:57
-> Dżemy bez konserwantów. <-
Cukry z owoców i naturalne pektyny to doskonała pożywka dla tego trzeba się przyłożyć do ich wyjaśnienia.
Czas gotowania też można zwiększyć do tych np. 3h.
Najwazniejszy jest ten etap przerwy (12h) dla skiełkowania nie zabitych endosporów.
Dużo skuteczniejsze niż jedno etapowe gotowanie ciągle nawet 8h.
odpowiedzodpowiedz tu
ON frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.09 18:44:54
*wyjałowienia nie wyjaśnienia.
odpowiedzodpowiedz tu
borowy
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.09 20:10:50
ale to nie prawda, co piszesz. chlopski rozum nie dziala w laboratorium.
jak wyzej napisalem, inne sa warunki przechowywania przetworow a inne grzybni. inne organizmy sa na celowniku, inne matarialy sa sterylizowane, inne sa warunki przechowywania.
metoda parowa 100*C jest hodowlano-laboratoryjna. w hodowli, bo szybkowar jest nieoplacalny od pewnego momentu, tak jak ciepla pasteryzacja zastepowana jest pasteryzacja zimna. laboratoryjna dlatego, ze niektore matarialy, w tym agar z pewnymi domieszkami, badz laboratoria specjalistyczne i ich naczynia, nie nadaja sie do sterylizacji autoklawem, wiec sa sterylizowane w 100*C lub w przedziale pasteryzacyjnym nawet cala noc.
poczytaj troche fachowej literatury, a nie wprowadzasz ludzi w blad i powielasz mity i falsze. chodzi o zniszczenie blony komorkowej, albo czasowo w 100*C, albo czas zmniejszany wyzsza temperatura - szybkowar, nie ma to zwiazku z kielkowaniem i tworzeniem jednoczenie nowych przetrwalnikow.
maly sloiczek 100-150ml pf teka z minimalna iloscia maki moze sie uda w 2h zrobic, ale to wszystko, i nie w 100% przypadkow.

i nie trzeba kielkowac przetrwalnikow, to kolejna bzdura... robi sie tak tylko przy tyndalizacji miesa, dzemow wcale nie trzeba tyndalizowac, bo sila rzeczy nie paruje sie go w 100*C x godzin, bo zostanie papka, a nie o to chodzi w przetworach miesnych. no i wekuje sie mieso, nigdy sie nie gotuje, co zabija grozne dla nas, nie dla grzybow, bakterie, te gina od ok 70*C do 90*C, nie jak bacek od 100*C.
odpowiedzodpowiedz tu
ON frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.09 22:16:07
Mój drogi kolego. "Chłopski rozum" jak to zgrabnie ujołes doskonale sprawdza się w laboratorium.
Nie jeden mondrołek z prowincji w polskich labach się uczył.
Z resztą ja Ci pisze bardziej z doświadczenia. Nie chcesz wierzyć to nie. Może sprawdzisz to samemu.
Borowy:
"inne sa warunki przechowywania przetworow a inne grzybni."
Co mają warunki przechowywania do metod wyjaławiania?
Borowy:
"metoda parowa 100*C jest hodowlano-laboratoryjna."
Uwirz mi że gotowanie słoików w wodzie w zwykłym garnku w 100*C da ten sam efekt.
Rozmawiamy tu o procedurach osiągalnych dla przeciętnego zjadacza chleba.
Tyndalizacja w 100*C jest wygodna alternatywą dla wielogodzinnej sterylizacji parowej w Bóg wie jakim sprzęcie. Naturalne dżemy to znacznie lepsza pożywka niż zboża bo zawierają dużo więcej cukrów prostych dla tego stanowią dobry wykładnik.
Po próbuj produkcji to się dowiesz.
Co do zboża to problemem jest jego kiśnięcie po nie wystarczającym wyjałowieniu.
Dla tego pierwszą przerwę między gotowaniami można skrócić do ~6h.
Moja rodzicielka gotowana dżemy po 2h.
Dla zbóż można przyjąć te 4h. A więc: 4h - [6h] - 4h - [10h] - 4h - [18h] - 4h
W kwadratach godziny "odpoczynku". Jak o 8:00 rano się zacznie to w 3'ech dniach się zmieści.
Kombinatoryka kołem zamachowym ludzkości.
Mniej więcej tak próbowałem tyndalizacji i odbywało się z niewielką ilością zakażeń.
Ale oczywiscie czasem sterylizacji nie zastąpisz temperatury.
odpowiedzodpowiedz tu
borowy
frywolnie




nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.10 02:15:39
odrazu widac, ze laboratorium i badania, czy komercyjna hodowla grzybow jest ci bardziej obca niz znajoma.
parowanie dlatego, ze para ma min. 100*C na calej swojej powierzchni, jest bardziej penetrujaca i lepiej oddaje temperature, a wrzaca woda w garnku nie ma tych wlasciwosci, tylko cienka czesc powierzchni. dlatego uzywa sie pary. a przy pasteryzacji/wekach 3/4 wysokosci sloikow jest w wodzie, zeby temperatura nie przekroczyla 70-90*C. wrzaca woda dezynfektuje, a parowanie sterylizuje. nie dasz rady wysterylizowac niczego nawet w szybkowarze, co jest zanuzone w wodzie jak przy wekowaniu, nie zabijesz przetrwalnikow, woda ma za slabe wlasciwosci penetrujace. to sa pierwsze zajecia o sterylizacji w laboratorium. steam vs boiling steriliaztion at 100*C, poczytaj sobie chociaz podstawy.

warunki sa inne, bo jak mowilem, grzybnie trzyma sie tlenowo, w cisnieniu atmosferycznym i bez konserwantow, poza wyjatkami jak sterylizacja chemiczna czy boostery ph. te same warunki sa idealne dla bacillusa, to bakteria tlenowa, jak grzyb, ktora lubi te same temperatury i pozywienie.

przetwory sa beztlenowe, pod podcisnieniem i z konserwantami - sol, cukier, ocet, tluszcz, cokolwiek. sa przeciery owocowe na swiezo bez pasteryzacji 50% cukru + 50% owocow, zadna bakteria i grzyb ci tego nie ruszy przez lata, bo cukier je zabije, taka to "lepsza" pozywka. dostaja cukrzycy, inna sprawa, ze ph jest zbyt kwasnie, co je niszczy lub usypia na dlugo. niestety bacek znow ma te same preferencje ph jak grzyb, ale wykorzystuje sie jej czesciowa adaptacyjnosc.

nic nie bede probowal, bo komercyjnie hoduje jadalne, i zawsze mowie z doswiadczenia. tyndalizacja ma max 10-40% skutecznosci, jest to metoda nigdzie juz nie stosowana, poza wekami domowymi (i matarialami zbyt delikatnymi w laboratorium, gdzie nie ma innego wyjscia, jaja, surowice, media cukrowe itd.), ale skutecznosc zawdziecza pasteryzacji i konserwacji okolomiesnej, bo sama w sobie jest zawodna i niebezpieczna. ale jesli juz sie bawic, chociaz nie widze sensu przy tej skutecznosci i po co robic 3x4h, jak 1x6-8h wystarczy dla min. 90% jak sie parowalo bez przerwy, to okno jest 22-26h, i trzeba sie wstrzelic idealnie, zeby miec szanse. jak sie przeoczy trzeba zaczac od poczatku. wykres przetrwania przetrwalnikow jest bezwzgledny.

do zboz nie mozna nic przyjac. blona komorkowa bakterii zbozowych niszczy sie dopiero w pare godzin w 100*C w cisnieniu atmosferycznym. po wtore, cieplo musi przedrzec sie do wnetrza ziarna, co jest utrudnione ze wzgledu na jego budowe i strukture grupy. dlatego sterylizacja ziarna jest trudna, a zakazenie jest w srodku, bo rosliny zyja w symbiozie z bacillusem i razem z nim rosna. przetwory, jak pf teki, sa rozdrobnione strukturalnie, co ulatwia bezposrednia penetracje temperatury, czyli dostep do przetrwalnikow jako takich.
odpowiedzodpowiedz tu
ON frywolnie



nienotowany


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.10 09:08:11
Borowy:
"odrazu widac, ze laboratorium i badania, czy komercyjna hodowla grzybow jest ci bardziej obca niz znajoma."
Brawo! Gwiazdka za spostrzegawczość. I wywnioskowałeś to wszystko po uporze z jakim forsuje stare i sprawdzone techniki?
Borowy:
"parowanie dlatego, ze para ma min. 100*C na calej swojej powierzchni, jest bardziej penetrujaca i lepiej oddaje temperature"
Dajmy na to 101*C - dużej różnicy nie ma.
Borowy:
"a przy pasteryzacji/wekach 3/4 wysokosci sloikow jest w wodzie, zeby temperatura nie przekroczyla 70-90*C."
I co, może nie można rozgrzać woda do 100*C? A pamięta Pan w jakiej temperaturze wrze woda?
"nie dasz rady wysterylizowac niczego nawet w szybkowarze, co jest zanuzone w wodzie jak przy wekowaniu"
Panie, Pan chyba instrukcji do szybkowarów nie czytał! Minimum 1/4 objętości musi być wypełniona woda żeby się nie spalił (rozszczelnił)! Do Twojej świadomości - szybkowary są właśnie od sterylizacji.
Borowy:
"woda ma za slabe wlasciwosci penetrujace."
Tu nie chodzi o "penetracje" tylko o temperaturę. W szczelnie zamkniętych zbiornikach pary uzyskują powyżej 100*C. Ale jak już wspominałem mówimy tu o procedurach osiągalnych dla przeciętnego Kowalskiego, a nie o beczkach po ropie czy komercyjnej hodowli.
Borowy:
"50% cukru + 50% owocow, zadna bakteria i grzyb ci tego nie ruszy przez lata, bo cukier je zabije,"
Co Ty bredzisz. Cukier niczego nie zabija - jego własności antyseptyczne są na granicy błędu pomiaru.
Z resztą my nie używamy sacharozy do przetworów.
Borowy:
"po co robic 3x4h, jak 1x6-8h wystarczy dla min. 90%"
Dla większej skuteczności procesu? Niektórzy po prostu nie mają czasu stać w kuchni 8h (bo przy tak długim gotowaniu trzeba dolewać wody).
Borowy:
"a zakazenie jest w srodku, bo rosliny zyja w symbiozie z bacillusem i razem z nim rosna."
Boże co Ty bredzisz! Zakażenia wewnątrz ziaren? Że niby wewnątrzkomórkowo? Bacillus to nie sporysz.

Daj Pan spokój.
odpowiedzodpowiedz tu
lancetowata
starszy psylocyb

postów: 146

zarejestrowano:


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.15 09:48:00
Sterylizację można zastąpić tyndalizacją w temperaturze ok.100 stopni Celcjusza. Dla zwiększenia skuteczności(czytaj: większego spokoju psychicznego) można wykonać tyndalizację potrójną, pamiętając, by w każdym odstępie wystudzać słoiki do temperatury pokojowej.
Można też dla zmniejszeniu czasu wykonać sterylizację suchą w piekarniku. Opis np. tutaj: http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/przepisy/sterylizacja-sloikow-pasteryzacja-w-piekarniku/
Musimy lekko zmodyfikować przepis, a więc przed umieszczeniem szczelnie zamkniętych słoików nakładamy na górę słoika folię aluminiową. Tutaj można zobaczyć o co chodzi i polecam oglądnąć cały filmik : https://www.youtube.com/watch?v=bo5sATVN9pQ
Ustawiamy piekarnik na temperaturę około 130 stopni Celcjusza. Po sterylizacji i wyłączeniu piekarnika czekamy by słoiki ostygły. W tym czasie nie uchylamy drzwiczek piekarnika i przygotowujemy się do zaszczepienia: rękawiczki, maseczka ręcznik papierowe, izopropanol, ostry nóż do nakłucia nakrętki, strzykawka z zarodnikami/kawałek grzybni. Uchylamy piekarnik, uchylamy folię z pierwszego słoika, robimy dziurkę sterylnym nożem w wieczku, odkręcamy, zaszczepiamy, zakręcamy z nałożoną folią szczelnie lub z poluzowaną nakrętką i bierzemy się za następny słoik. Zaszczepiać najlepiej w sterylnym piekarniku, ale można też przenieść słoiki do innego sterylnego pomieszczenia np. łazienki.
UWAGA! Medoda sterylizacji w piekarniku jest kontrowersyjna i niebezpieczna. W trakcie sterylizacji i zanim słoiki nie ostygną nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika ze względu na możliwą eksplozję lub rozszczelnienie słoika. Warto więc dobrze przejrzeć każdy słoik. Jakiekolwiek obicia, zarysowania, pęknięcia i uszczerbki dyskwalifikują słoik. Warto też użyć nowych nakrętek.
odpowiedzodpowiedz tu
Tomash
metaprapsylocyb

postów: 781

zarejestrowano:


góra
ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2019.09.15 18:46:38
No to wywołaliście wilka z lasu xD

Czy można zastąpić szybkowar - można. Tylko szkoda czasu i materiału.

Jedyna bezpieczna i powtarzalna metoda przygotowania substratu w takim wypadku to tyndalizacja. Wbrew wielu opiniom na tym forum, tyndalizacji nie da się przeprowadzić w pojedynczym procesie i nawet gotowanie przez 8h w 100C nie da zamierzonego efektu.
Tyndalizacja powstała aby zabić przetrwalniki niektórych mikroorganizmów, zdolne przeżyć temperatury powyżej 100C. W celu ich eradykacji podnosi się temperaturę do ca. 100C i czeka na zabicie "żywych" drobnoustrojów, następnie pozostawia się substrat do wychłodzenia i pozwala na wykiełkowanie przetrwalników - te po starcie, nie są w stanie wytworzyć nowych przetrwalników w krótkim czasie. Po kilkunastu do kilkudziesięciu godzin, następuje drugie "gotowanie" by zabić wszystko co wykiełkowało. Prawidłowa tyndalizacja składa się z potrójnego gotowania i zapewnia skuteczność na poziomie ok. 95%. Niestety w warunkach domowych, znacznie większym problemem jest dostęp powietrza i brak jego sterylności.

Nawet w wysokich temperaturach bez obecności wody (pary) bakteriobójcze działanie jest znikome. Jednak w wilgotnym substracie woda i para są zawsze. Temperatura powyżej 80C jest wystarczająca do przeprowadzenia tyndalizacji. Dodatkowo pamiętać należy że czas tyndalizacji jest zależny od rozmiaru "słoika" - temperatura penetruje w głąb substratu powoli, dlatego dla litrowego słoika proces ten trwać może nawet do dwóch godzin.
Pzdr.
Kąkretne ELO!
odpowiedz
Brak efektów.. dlaczego?
Capuszino frywolnie
3653Tomash:
2019.09.01
19:58:09
Gdzie kupię nasiona żyta i wermikulit + pytania początkującego.
Drzwi Tarnowa frywolnie
2149Parasol:
2019.08.20
20:44:22
Pytanie o użycie filtra
LolaLoparez
4217Monter
frywolnie:
2019.07.04
13:05:02
Sterylizacja torby
Hopman frywolnie
2180PanTikTak
frywolnie:
2019.06.11
05:23:01
Oświetlenie
PawelAs
0209brak
skalowanie projektu
Maszrum
0119brak
Torby polipropylenowe
Kneron
3300psylocybiniu
sz:
2019.03.01
10:14:42
MICROGARD 2000 zamiast TYVEK'u
psylocybiniusz
1216hejaheja
frywolnie:
2018.08.31
17:05:39
antybiotyki
JK frywolnie
8581JK
frywolnie:
2018.06.04
11:07:33
Zakup wiedzy
pocrack
2349Altego
frywolnie:
2018.05.13
22:15:42
75% etanol zamiast IPA
pina frywolnie
2278mcy
frywolnie:
2018.05.13
19:01:39
Zakurzona torba
pina frywolnie
1177WesołyL:
2018.05.13
17:42:30
Wermikulit stacjonarnie.
Sowa
0296brak
Warzenie szalek
JanKowalski
6628Psilonauta:
2018.10.03
17:30:18
Jak to się nazywa po polsku i gdzie to dają?
JanKowalski
61035Marcus:
2018.01.17
13:14:44
Sterylne pojemiki na mocz - zastosowania
Psynonim
6791vikt OR
frywolnie:
2018.01.17
21:24:16
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  

     Ostatnie posty . . .

     ¤ Ile wziąść?
     ¤ Proszę o identyfikacje
     ¤ Łysiczka
     ¤ Growkit Amazonian, są piny ale grzybnia nie przerosła wermikulitu. Co robić?
     ¤ Wilgotność, growkit McKennai
     ¤ pierwszy growkit mckenaii1234
     ¤ Cambodian - 12 dzień bez pinów
     ¤ Pierwszy growkit B+
     ¤ Raport z pierwszej uprawy / Growkit Psilocybe Cambodia
     ¤ Identyfikacja grzybów
     ¤ Problem z dodaniem zdjęcia profilowego

Forum› ‹Uprawa›  ‹Surowce›  »Sprzęt / Materiały« ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
372
odsłon:
614531

Tematów na stronę
 
login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2019