Co robić z grzybami wyrastającymi przy ściankach i na dnie GK?
Mykolog frywolnie
4
173
WeeD frywolnie: 2020.03.30 17:03:34
Mykolog frywolnie
nienotowany
Temat: Co robić z grzybami wyrastającymi przy ściankach i na dnie GK?
wysłano: 2020.03.26 08:21:19
Cześć! Dzisiaj w nocy moja trzecia runda GT wypuściła sporo zawodników przy bocznych ściankach growkita a także na jego dnie. Boję się że mogą umierać i plesniec. Co robić? Czekać obserwować (na co zwracać uwagę?) czy od razu teraz wyciągnąć grzybnie i usunąć "boczniaki"? Mam wrażenie że to i tak nie powstrzyma dalszego pojawiania się grzybków w tych miejscach :/
Obklejenie boków jak i spodu czymś nieprzepuszczającym światła np. taśmą izolacyjną może pomóc w zminimalizowaniu side/bottom pinów. Dopóki grzyb jest "podłączony" do grzybni to nie spleśnieje. Zostaw je w spokoju i przy zbieraniu flush'a zwyczajnie przy zachowaniu ostrożności wyciągnij ciastko i je zerwij.
Hej, zrobiłem inaczej - wyciągnąłem ciastko, pudełko obróciłem do gory dnem i położyłem na dole worka. Ciastko położyłem na obróconym pudełku i zostawiłem. Po 3 dniach grzyby rosły w każdą stronę, bez skrępowania i robienua z siebie pokurczonych Quasimodo. Właśnie zebrałem 160g mokrego (2x wiecej niz przy 2 rundzie) i mam zamiar id teraz stosować właśnie metodę jak to nazwalem "wolnego ciastka". Pozdrawiam.
w sumie bardzo ciekawy pomysł, mieściło się do bez problemu do wora? na wysokość jak i szerokość? te rosnące z boku też w sumie musiały mieć trochę miejsca po bokach...
Hey. Krótkie pytanko dla którego nie chciałem spamować i zakładać nowego wątku. Czy możliwe jest zastąpienie słodu jęczmiennego glukozą podczas robienia agaru + oczywiście agar agar + sterlizacja 45min? Peace**