Yo. Po 1 dość udanym projekcie 2 monotubów na substracie werm+kokos (pasteryzacja w wiadrze) z sztucznym oświtleniem 3h dziennie, nadszedł czas na szukanie własnego przepisu na złoty substrat

Chcę porównać jak będą rosły grzybki na róznych podłożach jedno z nich po najniższej lini oporu, zaś w 2 wszystkie zacne składniki

1 przepis. Składniki raczej będę dodawał na oko ( z moich obserwacji różnych przepisów stawiam śmiałą tezę że substrat może być przygotowany według własnego uznania, zachowując oczywiście odpowiednią wilgotność oraz pasteryzację)
Skład: wermikulit (+-30%), obornik bydlęcy (sklepowy pasteryzowany) (40%), otręby żytnie(10%), włókna kokosowego (20%) + łyżka glukozy + łyżka wapna + kawa
2 przepis
skład: sianko z zoologicznego + łyżka wapna + łyżka glukozy +kawa
Sianko już się moczy, docelowo po 12h zacznę je pasteryzować. Oba substraty będą pasteryzowane w workach do pieczenia w piekarniku w tem +-75 stopni przez jakieś 3-4h.
Moim głównym pytaniem z racji że jeszcze nie stosowałem tej techniki, jest w jaki sposób używać nadtlenku wodoru (wody utlenionej) Kupiłem 400ml i wstępnie planuje dodać wodę utlenioną(200ml do każdego worka) jakoś 2h przed pasteryzacją. Z tego co wyczytałem woda utleniona "rozłoży się" w 60 stopniach. Czy 2h działania wody utlenionej zrobi swoje? Substart będzie miał +-7L ( 40x30x6-7 cm)
Zastanawiam się też czy nie warto było by zrobić okrywy z werm+koks na subsratcie z sianka ? Jak ktoś ma jakieś porzyteczne info/uwagi zachęcam do odpowiedzi.

Peace***