Hej! pozwolę sobie podpiąć się do Twojego posta, ponieważ też dotyczy pierwszego podejścia do GT. Jeśli w jakiś sposób to narusza zasady forum to sorki i proszę o skierowanie w odpowiednie miejsce.
Pytanie do Obcykanych w temacie brzmi: Czy już czas na zbiory? Pęknięcia zauważyłam wczoraj (jednak możliwe, że są tam chwilę dłużej), więc mimo lekkich obaw, postanowiłam zostawić je jeszcze na nockę. Porównując do relacji, które śledziłam w necie, kapelusze w tym stadzie mają mniejsze średnice, natomiast długie nóżki. Jest ich sporo w boxie, więc może nie mają wystarczająco miejsca... Dopiero się uczę, więc tak tylko gdybam...
Box zalany został 12/05, natomiast pierwsze piny zaobserwowane 22. Średnia temperatura w pokoju 20-22°.
Z tego co wyczytałam obfity biały meszek grzybni (?) może oznaczać za dużą wilgotność, dlatego na razie usunęłam mokrą szmatkę. Czy dobrze zrobiłam?
Czyli w skrócie proszę o pomóc kotów upraw i wskazówki co czynić:
1. Czy i dlaczego kapelusze mają małą średnicę?
2. Czekać aż trochę je wypłaszczy czy ścinka?
3. Kosmitki mają różne wysokości czy będzie ok, jeśli maluchom dam więcej czasu na podrośnięcie?
4. Czy to, że grzyb styka się z workiem jakoś na niego wpływa? Mam poczucie jakby za wąski był moze
Dzięki za wszelką pomoc i cieszę się , że wreszcie coś tu napisałam.
Pozdrówki i uściski
sori za jakość fot