Forum Psilocybe

Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.

Tematów na stronę

login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
253
odsłon:
727451

Ostatnie posty . . .

¤ What Are the Smartest Ways to Promote Websites?
     ¤ Czy to pleśń? Czy może jeszcze da się coś zrobić?
     ¤ Czy to pleśń?
     ¤ Mały grzybek już dojrzał?
     ¤ Golden teacher czy już?
     ¤ Pleśń na growkicie
     ¤ Plamy i wżerki na kapeluszach
     ¤ Czy to pleśń?
     ¤ prośba o printa chejacho
     ¤ Melmac na PC lub Mexicana
     ¤ Hodowla na gotowym podłożu

<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
Czy to pleśń?
Marcin co frywolnie
5145zapalnik
frywolnie:
2024.11.17
08:42:58
Goblinoid wita o substraty pyta
Goblinoid
24Goblinoid:
2003.01.24
18:50:07
Ciastka czy żyto?
prophet
112gwoździu_sza
dejko:
2002.12.31
00:02:48
Wzmacnianie - jeszcze raz
ISH
164305Habibi
frywolnie:
2023.11.22
18:17:57
Pierwsze tacki na popcornie
Costamwiem
0349brak
Czy mozna tak zaszcepic
Początkujący frywolnie
31157Y frywolnie:
2021.08.06
07:01:03
obornik granulowany
mono mano frywolnie
8110734Ypsi
frywolnie:
2021.03.09
11:12:17
mono mano
frywolnie

nienotowany

Temat: obornik granulowany
wysłano: 2020.10.02 16:59:14
stosowaliście obornik granulowany jako dodatek albo substrat? Koński czy krowi czy kurzy? Pytanie do doświadczonych.
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie

nienotowany

ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2020.10.03 13:08:06
Próbowałem, moim zdaniem nie nadaje się. Granulki są za gęste i za twarde.
odpowiedzodpowiedz tu
haomao
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.10.03 19:00:00
Tak czytałem coś po zachodnich forach właśnie. Btw kupe końską normalnie pasteryzować w poszewce w wodzie czy są jakieś inne lepsze metody?
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

zarejestrowano: 11.07.2020

dół
wysłano: 2020.10.03 23:01:12
Pytanie propos tematu - jak jest z zapachem takiego pasteryzowanego obornika? I czy to nie jest tak, że np. 5 boxów 45litrowych wypełnionych "po brzegi gównem" będą rozsiewać dosyć intensywny l'odeur?
Interesuje mnie ten temat, ale nie wiem czy przejdzie u mnie w domu, przez wzgląd na współlokatorów
Zrobisz tak - wezmisz czarno kure...
odpowiedzodpowiedz tu
MaoDao
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.10.04 15:17:26
Koński nie pachnie niemal w ogóle. Tylko to musi być taki jasny który już leżał długo i wysechł. I możesz zrobić mieszanke słoma/kupa. Nie musi być sama kupa.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.10.04 16:30:07
To brzmi super W razie W myślę, że domownicy przeżyją godzinkę pasteryzacji (o ile wtedy będzie się ten obornik manifestował). Zresztą w zasadzie to nie jest smród, tylko zapach polskiej wsi. Sielanki. Wypoczynku na łonie natury, etcetera :]
odpowiedzodpowiedz tu
ihaha
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.10.06 10:19:17
Znalazłem coś takiego. Testował ktoś?

https://rolmarket.pl/product-pol-8684-Obornik-konski-suszony-rozdrobniony-pod-m-in-warzywa-i-drzewa-owocowe-Ecolon-10l.html
odpowiedzodpowiedz tu
JK frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.10.07 13:18:47
Dokładnie to co miałem, patrz wyżej.
odpowiedzodpowiedz tu
joa ma
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.10.07 14:49:23
tu piszą że produkt nie jest granulowany (jako zaleta) a temat dotyczy granulowanego. To miałeś dokładnie ten z linku i to jednak są granulki?
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.17 17:28:57
@JK, a nie próbowałeś tego granulatu rozmoczyć pierwej?
Można by tak, bo ja wiem... wymoczyć w ciepłej wodzie, a jak nieco rozmięknie to wygnieść i wymiąchać ze słomą (1:1) Wtedy do poszewki i do pasteryzacji.

Co sądzicie? Nie mam doświadczenia z obornikiem. W sumie spróbuję tak czy siak, bo w markiecie było łajno na promocji, a kiedyś trzeba zacząć
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

zarejestrowano: 28.10.2020

dół
wysłano: 2020.11.17 23:31:18
A nie lepiej na wioche podjechac i poprosic o worek gowna
Znajdziesz mnie na drugim końcu tęczy...
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.18 06:13:13
Wiadomo, że lepiej

Tylko widzisz, ja zapracowany jestem i czasem brak mi czasu na gówna ogarnianie XD

odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.11.18 08:09:37
Obornik ogrodniczy jest dobry dla kwiatków. Dla grzybów się słabo sprawdza. Mały plon z niego wychodzi. No chyba, że dałem za mało wermu.
Najlepszy naturalny.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.18 15:34:34
Nosz kruca fux, już teraż przeca tego gówna nie wyrzuce!

Jak wygląda Twoje doświadczenie z granulatem? Jakie proporcje wermu dobrałeś i jak wgl owocnikowałeś? Spróbuję dać więcej i zobaczymy
odpowiedzodpowiedz tu
:| frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.11.18 15:51:22
Oj mało wermu wtedy dałem. Może z 10%. Myślałem, że sam obornik będzie dobrze trzymał wilgoć. Grzybnia nawet go przerosła ale wydała mało grzybków. Monotub z nawilżaczem ustawionym na 5min/h.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.18 19:04:15
Ja to kombinuję, żeby go spasteryzować razem z odpowiednio namoczoną uprzednio słomą. Wydaje mi się, że w tej sytuacji wermikulit nie będzie niezbędny, ale pro forma wrzucę może z 15%

EDIT:
A tak wogóle, to jeszcze lepiej perlit (bo tańszy)
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.11.18 19:58:20
Nawilżałem chyba 5min./h albo 5min./2-3h nie pamiętam ale wiem, że z tym eksperymentowałem. W każdym bądź razie z uwagi na intensywne nawilżanie pomyślałem, że dużo wermikulitu nie będę musiał dawać. Wilgotność była wysoka więc słaby wynik leżał raczej po stronie samego obornika.

Słomą słabo trzyma wilgoć. Zalecane do niej wymieszanie z wermem. Jak nie stosujesz nawilżacza to generalnie dobrze jest dodawać przynajmniej 1/4 wermu do monotuba.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.18 20:36:15
W tej sytuacji mielibyśmy werm, obornik i słomę 1:2:2.

Jednakże z uwagi na Twoją uwagę trzeba będzie zrobić 2 terraria. Jedno wg powyższej receptury, drugie 1:1:3 i porównać plon.

Ażeby było to jeszcze bardziej miarodajne - powtórzyć doświadczenie z oboma monotubami tak z 3-4 razy

No i nie wiem, jak działa nawilżacz ultradźwiękowy. Bo jeśli to np ma wpływ wyłącznie na powietrze ponad powierzchnią substratu, to wina mogłaby leżeć po stronie skromnej zawartości wermu; granulat wysechł, stwardniał i grzybnia substratowa miała dość mocno ograniczoną ilość wody.
Czysta polemika, tak sobie tylko piertrololole, bo kompletnie nie mam jak podejść do tego tematu
odpowiedzodpowiedz tu
:) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.11.18 21:07:33
W stosunku składników substratu zapomniałeś o zaszczepiaczu. Ja bym dał 1:1:1:1
Tak, nawilżacz nawilża powietrze ale wilgoć dość mocno się skrapla i substrat też się nawilża.
Sam obornik trzyma wilgoć podobnie jak ziemia więc myślę, że podane wyżej proporcje powinny być ok.
Granulki porozkruszałem podczas namaczania we wrzątku. Kombinuj. Chętnie zobaczę jak Ci z nim pójdzie.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.19 05:14:39
Cóż, znalazłszy się w posiadaniu kilku kg granulowanego gówna, na suchego wypuściłem się przestrzeń oceanu.

W weekend robię słomiany rez (jeszcze bez granulatu), a potem będę kombinował.

A że tak zapytam Mości Milordzie - którą wariacją posłużyłeś się w uprawie z tymi 10% wermu?
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.11.19 07:49:10
Wariacją? Własną? Dałem chyba z 20% pszenicznego zaszczepiacza słodowanego. Reszta to był ten obornik jako substrat masowy.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.19 09:38:14
Pardon, bardziej ciekawiło mnie, czy to była bela, czy outdoor, czy monotube, czy ruska mafia xD
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.11.19 10:14:10
Wspominałem - monotub z nawilżaczem.
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.19 11:17:26
Tak myślałem (zarówno, że to był monotube, jak i o tym, że wspominałeś)

XD
odpowiedzodpowiedz tu
;D frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2020.11.19 11:28:00
Cóś roztargniony WaćPan przedpołudniową porą. Czyżby kur dziś nie zapiał?
odpowiedzodpowiedz tu
YpsiloN
prapsylocyb

dół
wysłano: 2020.11.19 13:42:50
Zapiał! Ino za wcześnie i za głośno
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.13 09:08:19
Dobra, zabieram się do sporządzenia boxa z granulowanym obornikiem (tak jak wspomniałem, w przypływie "weny" zakupiłem wiadro 8kg).

Jak to Waszym zdaniem najlepiej będzie odkwasić? Myślałem tak: mleko wapienne 1g/1l wody, obornik zalać wrzątkiem i rozkruszyć jak najdrobniej, wymoczyć w mleku wapiennym (w ciepłej wodzie) tak 1-1.5h, potem do jakiegoś worka i pasteryzacja/tyndalizacja.

No i generalnie nie posiadam miernika pH, ale celem sprawdzenia kwasowości przed pasteryzacją zakupiłem taśmę papierków lamkusowych (może nie są nazbyt precyzyjne, ale powinny wystarczyć)

Propozycję/ sugestię?
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.13 11:45:07
Gwoli sprostowania - obornik zalać mlekiem wapiennym (sporządzonym z wrzątku) i tam rozkruszyć
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.13 21:00:20
Obornik ogrodniczy nie jest bardzo kwaśny.
Papierkiem lakmusowym go nie sprawdzisz. Będzie w granicach żółtego.
Taka ilość wapna co podałeś nie powinna zaszkodzić ale przydałby się pHmetr.
Jestem bardzo ciekaw jak Ci z tym pójdzie.
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.13 22:20:46
Zolty to okolice pH obojętnego. Myślisz, ze taki kolor wyda po zalkalizowaniu tego obornika? Dystrybutor w opisie produktu podaje margines bledu 1.
odpowiedzodpowiedz tu
:P frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.13 22:30:11
Przed - ciemno żółte
Po (jakby było dobre) - jasno żółte
Po (jakbyś przedobrzył) - też ciemno żółte

Kiepska rozróżnialność.
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.14 08:09:55
No i jak dla mnie to jest wystarczająco jasna sugestia, że papier jest do d***
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.14 13:05:20
Motyla noga kupie kiedys ten pH metr, ale narazie nie jest niezbedny, a najtanszy widzialem za 150eury

Chyba, ze w Pl jest taniej I ktos moglby mi wyslac to bede dzwieczny
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.18 18:56:22
Test papierkiem lakmusowym wykazuje kilkukrotnym pomiarem 8-8,5 pH. Zakładając margines błędu 1 (tak, jak deklaruje dystrybutor), pH mojego granulatu wychodzi w okolicach obojętnego. Tak, jak obstawiałeś Panie Uśmieszku

Następnie powstałą po zalaniu granulatu wrzątkiem maź zalałem mlekiem wapiennym (roztwór 1g/1l). Tester nie wskazał dostegalnych różnic.

Odcedziłem obornik, po czym jeszcze raz sporządziłem mleko (tym razem o stężeniu trochę ponad 2,5g/1l). Wrzuciłem gówienko do środka i przykryłem. Tak "spasteryzowałem" go nieco ponad 20 minut, mieszając w międzyczasie 2krotnie. pH wg papierka wynosi 9-9.5. Jako iż wody użyłem 125ml, a granulatu użyłem 50g, całość odbyła się w 250ml słoiku. Zalałem wapno wrzątkiem, po czym dorzuciłem granulat.

Celem preyzyjnego badania użyty obornik wędruje właśnie w kanał, a następny zostanie umoczony w mleku o stężeniu 5g wapna/l wody. Sama 'pasteryzacja potrwa około 25min (również w słoiku pod przykryciem). Przemieszam całość z raz lub dwa w międzyczasie. W ciągu pół h będę wiedział, co papierek na to

A dziś jeszcze planuję sporządzić growkit z rzeczowym granulatem. Masa substratowa:
- zaszczepiacz zbożowy (qqrydza zaszczepiona LC, wielozarodnikową),
- drobny werm,
- obornik granulowany.

Co do proporcji - 1:1:1

Z chęcią przyjmę wszelkie sugestie i porady
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.18 20:55:07
A to mnie zdziwiłeś, że ten obornik ma pH w granicach 7-8.
Musiał być przesypywany wapnem podczas produkcji.
W związku z tym nie trzeba go dalej alkalizować.
Taki ogrodniczy nie jest bardzo odżywczy, zakażenia się na niego nie rzucają za bardzo - w związku z czym zwykła pasteryzacja powinna wystarczyć.
Tak sobie upodobałeś wysokie pH?
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.18 23:48:49
Nie rozumiem pytania odnośnie upodobania do wysokiego pH... Jeśli chodzi Tobie dosłownie o moje preferencje, to z moich obserwacji wynika, iż wysokie pH zdecydowanie redukuje prawdopodobieństwo rozwoju zarodników pleśni/formom wegetatywnym bakterii (a tego w środowisku mojej działalności jest naprawdę pokaźna ilość.

A propos granulatu - po rozmiękczeniu go wrzątkiem konsystencja jest zadowalająca, zobaczymy co dalej. Mleko, w którym pasteryzuję rozdrobniony i zmiękczony uprzednio obornik ma w okolicach 10-12 pH (uwzględniam tutaj margines błędu wielkości 1.5 jednostki, mierzone 3krotnie papierkiem lakmusowym).
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.19 07:29:57
Nigdy nie stosowałem pasteryzacji chemicznej. Swoje Substraty zawsze utrzymywałem w granicach pH obojętnego.
Nie wiem jak wysokie pH może wpływać na grzybnie. Czy np. wpływa na plon. Bardzo jestem tego ciekawy.
Mógłbyś zrobić porównanie.
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.19 03:48:39
Ostatecznie wyszło tak:

Litr obornika granulowanego został porządnie namoczony i rozdrobniony we wrzątku, następnie odcedzony, po czym wrzucony do gara z mlekiem wapiennym na nieco ponad 40min. Przed dodaniem obornika zagotowałem 7l wody z kranu, po zagotowaniu wodu zredukowałem ogień na tyle, aby utrzymać wrzenie. Po 20 minutach dodałem 35g wapna (co summa summaru daje 5g/1l) i gotowałem kolejne 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu ogień został wyłączony, a gdy temperatura roztworu osiągnęła nieco poniżej 90 C wrzucony został obornik. Zredukowało to temperaturę do okolic 75-78C. Taka też utrzymywana była przez 40minut. W międzyczasie zawartość garnka przemieszana została 2-3 razy. Po upływie 40min ogień został wyłączony, a po kolejnych 10minutach zawartość odcedzona przez ścierkę (zdecydowana większość granulatu przyjęła postać ciekłą, sitko nie dałoby rady). Przed odcedzeniem sprawdziłem 3krotnie kwasowość papierkiem. Każdy wskazywał okolice 11pH.

W związku z licznymi uwagami na temat wysychania obornika granulowanego spróbowałem następująco:

Granulat został odcedzony na sitku (wyłożonym szmatką) na tyle, aby nie obciekał. Dopiero pobrany w garść i lekko ściśnięty puszczał kilka-kilkanaście kropli. Drobny werm został sparzony, następnie zalany zimną wodą i odcedzony do stopnia, kiedy to pobrany w garść i ściśnięty średnią siłą zaczynał puszczać wodę. Obydwa, doprowadzone do porządanego poziomu wilgotności zostały zmieszane w naczyniu, w proporcjach 1:1. Po ostudzeniu ich dotemperatury >22C dodany został zaszczepiacz zbożowy (1l qqrydzy, zaszczepionej płynną kulturą z roztworu zarodnikowego). Tak oto uzyskana została masa substratowa - obornik granulowany, werm i qq, w proporcjach 1:1:1.

Teraz rolę zagrała inwencja twórcza ziomeczka, który zwieńczył dzieło podle własnej wizji. Zmontował swojego rodzaju ciastka, upychając równomiernie wymiąchane ingrediencje do 6 półlitrowych kubków z materiału biodegradowalnego. Na wypadek zbyt dużej ilości wody w substracie, kubeczki zostały lekko podziurawione przy podstawie (coby ten nadmiar mógł przez nie uchodzić). Następnie każdy zbiornik umieszczono w drugim, takim samym. Całość opatulono folią aluminiową, odcinając od dopływu światła, nie pozbawiając jednakże dostępu do odrobiny powietrza. Inkubują się w temperaturze pokojowej (ok. 20C), w zaciemnionym miejscu.

Muszę przyznać, że to dosyć nietuzinkowa idea. Ciekawi mnie przebieg całego procesu oraz jego rezultat. Gwoli pomysłodawcy przedsięwzięcia skolonizowane w ten sposób ciastko ma zostać wyjęte w całości z opakowania i owocnikować po całej powierzchni. Prawdopodobnie trafi do monotuba, usłanego warstwą perlitu i zwieńczone cienką otoczką grubego wermu. Pozostaje tylko kwestia wyjęcia ich z tych "foremek", ale o to będziemy martwić się w swoim czasie

No i zobaczymy, jak będzie się zachowywał granulat w takiej formie i proporcjach. Jeśli się nie powiedzie, trzeba będzie zmodyfikować którąś ze składowych tej procedury i ponowić badania. Mam tego jeszcze z 8kg, szkoda żeby stało bezużyteczne

Jest to moja pierwsza próba z obornikiem. Już teraz mogę podzielić się skromną poradą. Jeśli pasteryzować z dodatkiem "odkwaszacza', to najpierw namoczyć w ciepłym mleku wapiennym i rozdrobnić, a samą pasteryzację przeprowadzać w jakieś poszewce/rękawie do pieczenia, czy czymś w podobie. Wrzucony do garnka luzem niemal w całości rozpuszcza się, co dodaje pracy przy odzyskiwaniu go (że już o powstającym przy tym syfie tylko wspomnę XD).

Nie wiem też, jak szybko grzybnia jest w stanie skolonizować zawartość kubeczków. W temperaturze pokojowej obstawiałbym około 7-8 dni. Zerknę za 5-6 i zobaczymy, co w łajnie piszczy

odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.19 08:39:17
Się zobaczy. Chyba będę musiał odrobinę zmodyfikować obecną formę ciastek (a przynajmniej kilku z nich). Po oględzinach dopatrzyłem się nieco niedociągnięć.

Następne spasteryzuje bez odkwaszania i porównam plony.

W planach także dodanie słomy do zawartości substratu, ale to jeszcze innym razem
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.19 10:01:34
Empiria uczy, ze napewno zapobiega rozwojowi zakazen oraz infekcji (przynajmniej puty, poki dziala. To akurat potwierdzam I atestuje licznymi pomiarami. Nie skupialem sie jednak na wydajnosci biologicznej... ale po Twojej uwadze zaczne.

a nie szloby wyjalowic takiego obornika, w autoklawie, po czy zmieszam z wermem I zaszczepic juz w boxie plynna kultura? Wtedy bez odkwaszania
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.19 10:45:12
Szłoby. Tylko dobrze aby werm również byłby wysterylizowany. Wtedy pozostawałoby zadbać aby żaden pyłek nie dostał się podczas mieszania. Jeżeli substrat zachowałby swoją sterylność to nie powinno być problemu z zaszczepieniem go LC. Aczkolwiek zboże lepsze do tego bo ma więcej węglowodanów.
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.19 14:28:22
No to sterylizacja w worze. Wymieszać zawczasu werm z shitem, zapakować do wora i do gara. Pytanie tylko, czy werm zatrzymałby wodę i co by się w tym worze wytworzyło. Jaka konsystencja z tego by wyszła skoro podczas gotowania robi się pulpa?

Ale @Ypsi podziwiam za pasje. Nie wiem czy dałbym radę lepić tą plastelinę
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.19 15:37:17
Myslalem, zeby namoczyc I lekko zalkalizowac kupsko, uprzednio namaczajac w dextrozie, po czym zmieszac 1:1 z wermem I w odpowiednio sterylnych warunkach dorzucic zaszczepiacz zbozowy z LC. Nie wiem tylko, jakie proporcje dextrozy do reszty ingrediencji
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.19 15:49:24
Oczywiscie po zalkalizowaniu I dodaniu cukru oraz wermu sterylizacja w zgodzie z parametrami. Wtedy autoklaw do labu I tam montaz ciastka a'la "mais et verm de la merde"
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.19 19:23:22
Dorzuć objętościowo/proporcjonalnie tyle dekstrozy co do LC i powinno zabanglać.
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.20 03:47:32
W sumie to chyba przekombinowane nieco, jak tak o tym myślę...

Grzybnia wykultywowana w LC z dekstrozą i extraktem drożdzowym to już całkiem sporo. Do tego samo zboże można wygotować w porządnym r-rze słodowym. Wtedy odkwasić delikatnie obornik, namaczając przy okazji drobny werm. Dalej obydwa do wspólnego zbiornika i porządnie wysterylizować, po czym zmieszać ze sobą wszystkie ingrediencje. Voila!
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.20 09:49:19
Może nie koniecznie. Taki cukrowy granulat to może być dobry eksperyment. Cukrów nigdy za wiele. Oczywiście max do 10% wagowych.
Biorąc pod uwagę LC i słodowanie ziarna to może z 6-7%. Tylko dobrze by było odmierzyć tyle roztworu ile potrzeba dla optymalnej wilgotności. (Nadmiar r-ru wypłukuje substancje odżywcze.)

Tylko to oczywiście w ramach porównania do czystego, pasteryzowanego obornika którego wyników jestem bardzo ciekaw.
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.20 11:03:40
A tak trochę lecąc po łuku, bo właśnie o synapsy mi się odbiło...
Co wy na to, żeby zalać werm roztworem z dekstrozą przed zmieszaniem z ziarnem
W teorii mogłoby to odbić się większym zbiorem i wydłużeniem żywotności tacek/ciastek zwiększając ilość rzutów.
Czy aby dopiero to nie byłoby przekombinowane A może ma to głębszy sens
odpowiedzodpowiedz tu
:) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.20 11:28:29
Możnaby, tylko musiałbyś ten werm potem a cl wysterylizować.
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.20 11:46:25
Rozwiń skróty bo Chlor mi tu nie pasuje

@Mordeczka, właśnie zakładam wątek z dedykacją dla Ciebie
odpowiedzodpowiedz tu
xD frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.20 11:53:52
Sorki, literki mi się pokićkały. xD Tego miało nie być. xD
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.20 13:42:09
No i spoko chyba wiem co wykombinuje jak już przyjdzie co do czego
Jakie stężenie sugerujesz? No i jak to sterylizować? Werm osobno, roztwór osobno, czy nasączyć werm i sterylizować już 2w1?
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.20 14:56:59
2 w 1. Jak wysterylizujesz osobno, to musisz je potem otworzyć, żeby zmieszać, przed dodaniem zaszczepiacza. Tak będzie wygodniej IMO. Tylko zadbaj o odpodnieni poziom wilgotności dla obydwu składowych, przed zabiegiem
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.20 18:42:25
Wydawałoby się, że werm raczej powinien pływać w roztworze w słoiku, tylko jak później go odcedzić, żeby go nie skazić...
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.20 21:38:00
W gloveboxie, używając wysterylizowanych/ zdezynfekowanych narzędzi
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.20 21:56:38
Nie, no po co się tak ceregielić?
Namaczanie nie musi być absolutnie sterylne bo potem i tak trzeba wymieszać go z pożywką (jak przy ciastkach).
Przed sterylizacją wystarczy jak zachowacie czystość naczyń, narzędzi i rąk w swobodnym miejscu pracy.
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.21 00:42:02
Jest jak mówisz, Księciuniu.

Ja po prostu pracuję w warunkach gdzie prócz mojej sypialni i laboratorium pleśń i bakterie potrafią organizować wojny podjazdowe i partyzantkę, warcząc i gryząc przy tym. Mniemam, że niektórzy badacze mogą mieć podobnie, stąd te "dmuchanie na zimne"
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.21 08:54:24
Gdzie stacjonarnie kupić dekstrozę? Apteka, czy stoisko z suplami, czy jeszcze gdzieś innego? I co kupić, żeby kupić właściwe?
odpowiedzodpowiedz tu
;) frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.21 10:51:23
Dekstroza = glukoza.
W marketach spożywczych też idzie znaleźć.
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.21 11:29:17
Dzięki mordka, Twoja pomoc jak zwykle nieoceniona
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.21 22:05:30
Albo kup winogrona i przeprowadź ekstrakcję
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.21 22:45:44
Winogrona zaklepane są już na rodzynki
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.26 11:03:12
Wstawione w zeszły wtorek wieczorem kubeczki z pasteryzowanym chemicznie granulatem i wermem mają się wyśmienicie. Większość prawie w pełni skolonizowana. Dam im jeszcze nieco przerosnąć, żeby nie rozpadły się po wyjęciu ciastka z formy. Jeden (eksperymentalnie) nie otrzymał otworów w górnej warstwie folii aluminiowej. Jedyne źródło tlenu to szczeliny w folii, którą jest dosyć luźno opatulony. Tutaj skolonizowane jest dopiero około 35-40% powierzchni. Zostawiam go tak z czystej ciekawości, ile czasu zajmie grzybni przerośnięcie oborniczka.

Za momencik wkleję foty, następna aktualizacja będzie perinatalna
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.26 11:27:11
Oto foto

A tak w zbliżeniu. Na brak wilgoci póki co nie mam co narzekać. Dzięki za poradę Panie Mordeczko, stosunek zboża do obornika do wermu 1:1:1 robi robotę. Nawet odrobine za mokro

Zobaczymy, jak to będzie trzymać wilgoć po wyjęciu z formy, aczkolwiek jestem dobrej myśli

odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.26 11:32:51
Na przyszłość chyba porobiłbym więcej lub większe otwory w foremkach i zakleił je taśmą microporową. Tak zrobiłem w przypadku kilku tacek, które zostały zmontowane przedwczoraj. Zaszczepiacz:słoma:werm:obornik granulowany - 1:1:1:1. Pasteryzacja termiczna słomy i granulatu. Obornik, z racji wykazania pH w okolicach obojętnego/lekko zasadowego nie był dodatkowo alkalizowany. Słoma również (chociaż nie sprawdziłem pH).
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.26 18:08:32
Czekaj, czekaj @Ypsi, czy ty przypadkiem, ale że jak Ciastka robisz?
Takie ciastka, ciastka? Zabawa w foremki?
Czy to na pewno Ty?
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.26 23:45:57
Uwzględniłem kilka postów wstecz - forma jest wynikiem działań natchnionego ziomeczka. A zreszta - czemu nie?

Poza tym przedmiotem badań nie jest uzyskanie jak największej wydajności, a stestowanie zdatności obornika granulowanego w różnych wariacjach.

Jeśli eksperyment się powiedzie, można rozważać słomiany-shitotube

odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.27 09:02:52
W kupie siła!
A co do ciastek to zainspirowałeś mnie. Mam w planie narodzić prosto ze słoika ciastko jedynie z owsa. Taki eksperyment pt. Co z tego wyjdzie
Żadnych dodatków, żadnego wermu w środku, nic a nic. Jedynie bardzo zoptymalizowane warunki zewnętrzne
A może ktoś już to ćwiczył?
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.27 09:35:13
Tak. Da radę, jeśli zapewnisz zoptymalizowane warunki
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.27 09:56:56
No pewnie, że musi dać rade, pytanie jak bardzo da radę
Ciekawe jak bardzo będzie plonem odbiegać od substratu przygotowanego po "bożemu"
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.27 13:58:07
Przypuszczam, że 4-5 krotny pomiar da odpowiedź. Zatem do dzieła
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.27 14:45:19
No i okleilbym ten słoik z zewnątrz, coby nie pinowal po zewnętrzych ścianach słoika. No chyba, ze to nie wadzi
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.01.27 15:10:16
Wewnętrznych ścianach sloika*
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.01.27 17:35:22
Sęk w tym, że ciastko wyskoczy ze słoika Jak grzybnia dobrze sklei to może i się nie rozpadnie przy narodzinach
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.02.02 13:56:04
W tych plastikowych foremkach nie było problemu. Wystarczyło ścisnąć przy górnej krawędzi. Masa odkleiła się od formy i wyślizgnęła wprost na miejsce owocnikowania.
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.02.02 21:44:16
Tak mnie naszło i zastanawiam się...
Skoro będę z ziarna robił ciastka i nie będzie w nich wermu, to czy nie lepiej będzie aby w przeddzień narodzin zalać słoiki wodą i normalnie namaczanie im zasponsorować zanim wyskoczą do gabloty
Czy słusznie mi się wydaje, że to w pytę pomysł?
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.02.03 06:48:05
IMO jedyny słuszny Albo daj im wermu jak masz drobny. Działa na grzybnię jak kot na szybę
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.02.04 05:09:04
*Kit
odpowiedzodpowiedz tu
PsiloPony
metaprapsylocyb

dół
wysłano: 2021.02.03 13:14:26
Ahaha 3 razy czytałem żeby zrozumieć o co chodzi z tym kotem zanim do tarłem do następnego postu
Telefon już skombinowany i uruchomiony?
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.02.03 18:10:49
No z fotorelacjami staram sie być na bieżąco
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.02.24 22:12:13
Podsumowując kilkanaście rożnego rodzaju prób z tym substratem (w sumie jakieś 4-5tyg pracy i obserwacji w systemie ratalnym);

Nie powiedziałbym, że substrat ten jest do niczego. Wymaga on jednak licznych eksperymentów, rozciągniętych w czasie. Z moich obserwacji - wydaje mi się, iż mógłby się nadać; kwestia odpowiedniej obróbki i (co IMHO najistotniejsze) - dobrania odpowiednich proporcji do reszty składników, stanowiących całość masy substratowej.

Nie będę się spuszczał nad badaniami, powiem tylko tak: jeśli macie dostęp do świeżego, prawilnego obornika - zostawcie granulat, szkoda zachodu. Jeśli nie macie dostępu - myśle, ze dałoby radę; kwestia dobrania odpowiednich proporcji, odkwaszania i odpowiedniej opieki. Czy warte zachodu? Wg mnie nie, skoro krowie/konskie/baranie placki wyściełają 3/4 Polszy
odpowiedzodpowiedz tu
Ypsi
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2021.03.09 11:12:17
Jednakowoż jeśli już się odpowiednio go spreparuje (pierdzieląc się przy tym co nie miara) rezultaty potrafią być nawet niezgorsza.

Oto tacka objętości >1l (qqrydza:werm:granulat w proporcjach 1:1:1)

Pierwszy flush około 180g. Drugiego niestety nie będzie, gdyż tacka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach XD. Popcorn zaszczepiony strzykawką z roztworem zarodnikowym.

Dodam jeszcze, że po spożyciu ~0,6g suszu wystąpiły całkiem niespodziewane efekty wizualne
odpowiedz
Ekstrakt slodowy
Ypsi frywolnie
41236Ypsi
frywolnie:
2021.03.06
00:40:44
Ziarna z Lidla ala Uncle Bens
benykali frywolnie
385729PsiloPony:
2021.03.04
13:57:51
Łupiny soi
YpsiloN
41093Ypsi
frywolnie:
2021.01.24
08:32:06
Żyto idealne dla Mimbli (0_o')
PsiloPony
112272Patroo:
2021.01.22
20:49:34
Szybki - Zależność temperatury od ciśnienia roboczego.
PsiloPony
51235PsiloPony:
2021.01.20
18:29:30
Ciastka z owsa/zboża (-.-) WTF?!
PsiloPony
61549PsiloPony:
2020.12.09
23:24:20
Psylocibe - samosiew ?
anonim :) frywolnie
62440PsiloPony:
2020.12.02
18:44:03
PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;)
Psynonim
125993casloskopicu
s:
2020.11.28
08:57:44
regeneracja chlorku wapnia
psylonautka frywolnie
152726YpsiloN:
2020.11.09
14:11:03
Kasztany jako substrat?
YpsiloN
233351YpsiloN:
2020.10.02
13:17:01
żyto- grzybnia przestała się rozwijać
Silverwind
31458Silverwind:
2020.04.26
06:53:52
Odcisk, strzykawka poradnik
Bbking
32219omnomo
frywolnie:
2020.04.30
20:26:47
Sprawdzony agar-agar
JK frywolnie
11255hagar
frywolnie:
2020.01.29
16:20:40
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  

Ostatnie posty . . .

¤ What Are the Smartest Ways to Promote Websites?
     ¤ Czy to pleśń? Czy może jeszcze da się coś zrobić?
     ¤ Czy to pleśń?
     ¤ Mały grzybek już dojrzał?
     ¤ Golden teacher czy już?
     ¤ Pleśń na growkicie
     ¤ Plamy i wżerki na kapeluszach
     ¤ Czy to pleśń?
     ¤ prośba o printa chejacho
     ¤ Melmac na PC lub Mexicana
     ¤ Hodowla na gotowym podłożu

Forum› ‹Uprawa›  »Surowce« ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
253
odsłon:
727451

Tematów na stronę

login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2024