<<< << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >> >>> |
۞ | Temat | Autor | Odpowiedzi | Odsłon | Ostatnia odpowiedź |
| Czy to pleśń? | Marcin co frywolnie | 5 | 145 | zapalnik frywolnie: 2024.11.17 08:42:58 |
| Goblinoid wita o substraty pyta | Goblinoid | 2 | 4 | Goblinoid: 2003.01.24 18:50:07 |
| Ciastka czy żyto? | prophet | 11 | 2 | gwoździu_sza dejko: 2002.12.31 00:02:48 |
| Wzmacnianie - jeszcze raz | ISH | 16 | 4305 | Habibi frywolnie: 2023.11.22 18:17:57 |
| Pierwsze tacki na popcornie | Costamwiem | 0 | 349 | brak |
| Czy mozna tak zaszcepic | Początkujący frywolnie | 3 | 1157 | Y frywolnie: 2021.08.06 07:01:03 |
| obornik granulowany | mono mano frywolnie | 81 | 10734 | Ypsi frywolnie: 2021.03.09 11:12:17 |
| | mono mano frywolnie
nienotowany
|
Temat: obornik granulowany wysłano: 2020.10.02 16:59:14 | stosowaliście obornik granulowany jako dodatek albo substrat? Koński czy krowi czy kurzy? Pytanie do doświadczonych. | | |
|
|
| | haomao frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.10.03 19:00:00 | Tak czytałem coś po zachodnich forach właśnie. Btw kupe końską normalnie pasteryzować w poszewce w wodzie czy są jakieś inne lepsze metody? | | |
|
|
| | MaoDao frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.10.04 15:17:26 | Koński nie pachnie niemal w ogóle. Tylko to musi być taki jasny który już leżał długo i wysechł. I możesz zrobić mieszanke słoma/kupa. Nie musi być sama kupa. | | |
|
|
| | ihaha frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.10.06 10:19:17 | Znalazłem coś takiego. Testował ktoś?
https://rolmarket.pl/product-pol-8684-Obornik-konski-suszony-rozdrobniony-pod-m-in-warzywa-i-drzewa-owocowe-Ecolon-10l.html | | |
|
|
| | joa ma frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.10.07 14:49:23 | tu piszą że produkt nie jest granulowany (jako zaleta) a temat dotyczy granulowanego. To miałeś dokładnie ten z linku i to jednak są granulki? | | |
|
|
|
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.11.18 08:09:37 | Obornik ogrodniczy jest dobry dla kwiatków. Dla grzybów się słabo sprawdza. Mały plon z niego wychodzi. No chyba, że dałem za mało wermu. Najlepszy naturalny. | | |
|
|
| | :| frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.11.18 15:51:22 | Oj mało wermu wtedy dałem. Może z 10%. Myślałem, że sam obornik będzie dobrze trzymał wilgoć. Grzybnia nawet go przerosła ale wydała mało grzybków. Monotub z nawilżaczem ustawionym na 5min/h. | | |
|
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.11.18 19:58:20 | Nawilżałem chyba 5min./h albo 5min./2-3h nie pamiętam ale wiem, że z tym eksperymentowałem. W każdym bądź razie z uwagi na intensywne nawilżanie pomyślałem, że dużo wermikulitu nie będę musiał dawać. Wilgotność była wysoka więc słaby wynik leżał raczej po stronie samego obornika.
Słomą słabo trzyma wilgoć. Zalecane do niej wymieszanie z wermem. Jak nie stosujesz nawilżacza to generalnie dobrze jest dodawać przynajmniej 1/4 wermu do monotuba. | | |
|
| | YpsiloN prapsylocyb
zarejestrowano: 11.07.2020
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.11.18 20:36:15 | W tej sytuacji mielibyśmy werm, obornik i słomę 1:2:2. Jednakże z uwagi na Twoją uwagę trzeba będzie zrobić 2 terraria. Jedno wg powyższej receptury, drugie 1:1:3 i porównać plon. Ażeby było to jeszcze bardziej miarodajne - powtórzyć doświadczenie z oboma monotubami tak z 3-4 razy No i nie wiem, jak działa nawilżacz ultradźwiękowy. Bo jeśli to np ma wpływ wyłącznie na powietrze ponad powierzchnią substratu, to wina mogłaby leżeć po stronie skromnej zawartości wermu; granulat wysechł, stwardniał i grzybnia substratowa miała dość mocno ograniczoną ilość wody. Czysta polemika, tak sobie tylko piertrololole, bo kompletnie nie mam jak podejść do tego tematu | Zrobisz tak - wezmisz czarno kure... | | |
|
| | :) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.11.18 21:07:33 | W stosunku składników substratu zapomniałeś o zaszczepiaczu. Ja bym dał 1:1:1:1 Tak, nawilżacz nawilża powietrze ale wilgoć dość mocno się skrapla i substrat też się nawilża. Sam obornik trzyma wilgoć podobnie jak ziemia więc myślę, że podane wyżej proporcje powinny być ok. Granulki porozkruszałem podczas namaczania we wrzątku. Kombinuj. Chętnie zobaczę jak Ci z nim pójdzie. | | |
|
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.11.19 07:49:10 | Wariacją? Własną? Dałem chyba z 20% pszenicznego zaszczepiacza słodowanego. Reszta to był ten obornik jako substrat masowy. | | |
|
|
|
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.13 09:08:19 | Dobra, zabieram się do sporządzenia boxa z granulowanym obornikiem (tak jak wspomniałem, w przypływie "weny" zakupiłem wiadro 8kg).
Jak to Waszym zdaniem najlepiej będzie odkwasić? Myślałem tak: mleko wapienne 1g/1l wody, obornik zalać wrzątkiem i rozkruszyć jak najdrobniej, wymoczyć w mleku wapiennym (w ciepłej wodzie) tak 1-1.5h, potem do jakiegoś worka i pasteryzacja/tyndalizacja.
No i generalnie nie posiadam miernika pH, ale celem sprawdzenia kwasowości przed pasteryzacją zakupiłem taśmę papierków lamkusowych (może nie są nazbyt precyzyjne, ale powinny wystarczyć)
Propozycję/ sugestię?
| | |
|
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.13 21:00:20 | Obornik ogrodniczy nie jest bardzo kwaśny. Papierkiem lakmusowym go nie sprawdzisz. Będzie w granicach żółtego. Taka ilość wapna co podałeś nie powinna zaszkodzić ale przydałby się pHmetr. Jestem bardzo ciekaw jak Ci z tym pójdzie. | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.13 22:20:46 | Zolty to okolice pH obojętnego. Myślisz, ze taki kolor wyda po zalkalizowaniu tego obornika? Dystrybutor w opisie produktu podaje margines bledu 1. | | |
|
| | :P frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.13 22:30:11 | Przed - ciemno żółte Po (jakby było dobre) - jasno żółte Po (jakbyś przedobrzył) - też ciemno żółte Kiepska rozróżnialność. | | |
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.14 13:05:20 | Motyla noga kupie kiedys ten pH metr, ale narazie nie jest niezbedny, a najtanszy widzialem za 150eury Chyba, ze w Pl jest taniej I ktos moglby mi wyslac to bede dzwieczny | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.18 18:56:22 | Test papierkiem lakmusowym wykazuje kilkukrotnym pomiarem 8-8,5 pH. Zakładając margines błędu 1 (tak, jak deklaruje dystrybutor), pH mojego granulatu wychodzi w okolicach obojętnego. Tak, jak obstawiałeś Panie Uśmieszku Następnie powstałą po zalaniu granulatu wrzątkiem maź zalałem mlekiem wapiennym (roztwór 1g/1l). Tester nie wskazał dostegalnych różnic. Odcedziłem obornik, po czym jeszcze raz sporządziłem mleko (tym razem o stężeniu trochę ponad 2,5g/1l). Wrzuciłem gówienko do środka i przykryłem. Tak "spasteryzowałem" go nieco ponad 20 minut, mieszając w międzyczasie 2krotnie. pH wg papierka wynosi 9-9.5. Jako iż wody użyłem 125ml, a granulatu użyłem 50g, całość odbyła się w 250ml słoiku. Zalałem wapno wrzątkiem, po czym dorzuciłem granulat. Celem preyzyjnego badania użyty obornik wędruje właśnie w kanał, a następny zostanie umoczony w mleku o stężeniu 5g wapna/l wody. Sama 'pasteryzacja potrwa około 25min (również w słoiku pod przykryciem). Przemieszam całość z raz lub dwa w międzyczasie. W ciągu pół h będę wiedział, co papierek na to A dziś jeszcze planuję sporządzić growkit z rzeczowym granulatem. Masa substratowa: - zaszczepiacz zbożowy (qqrydza zaszczepiona LC, wielozarodnikową), - drobny werm, - obornik granulowany. Co do proporcji - 1:1:1 Z chęcią przyjmę wszelkie sugestie i porady | | |
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.18 20:55:07 | A to mnie zdziwiłeś, że ten obornik ma pH w granicach 7-8. Musiał być przesypywany wapnem podczas produkcji. W związku z tym nie trzeba go dalej alkalizować. Taki ogrodniczy nie jest bardzo odżywczy, zakażenia się na niego nie rzucają za bardzo - w związku z czym zwykła pasteryzacja powinna wystarczyć. Tak sobie upodobałeś wysokie pH? | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.18 23:48:49 | Nie rozumiem pytania odnośnie upodobania do wysokiego pH... Jeśli chodzi Tobie dosłownie o moje preferencje, to z moich obserwacji wynika, iż wysokie pH zdecydowanie redukuje prawdopodobieństwo rozwoju zarodników pleśni/formom wegetatywnym bakterii (a tego w środowisku mojej działalności jest naprawdę pokaźna ilość.
A propos granulatu - po rozmiękczeniu go wrzątkiem konsystencja jest zadowalająca, zobaczymy co dalej. Mleko, w którym pasteryzuję rozdrobniony i zmiękczony uprzednio obornik ma w okolicach 10-12 pH (uwzględniam tutaj margines błędu wielkości 1.5 jednostki, mierzone 3krotnie papierkiem lakmusowym). |
|
;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.19 07:29:57 | Nigdy nie stosowałem pasteryzacji chemicznej. Swoje Substraty zawsze utrzymywałem w granicach pH obojętnego. Nie wiem jak wysokie pH może wpływać na grzybnie. Czy np. wpływa na plon. Bardzo jestem tego ciekawy. Mógłbyś zrobić porównanie. | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.19 03:48:39 | Ostatecznie wyszło tak: Litr obornika granulowanego został porządnie namoczony i rozdrobniony we wrzątku, następnie odcedzony, po czym wrzucony do gara z mlekiem wapiennym na nieco ponad 40min. Przed dodaniem obornika zagotowałem 7l wody z kranu, po zagotowaniu wodu zredukowałem ogień na tyle, aby utrzymać wrzenie. Po 20 minutach dodałem 35g wapna (co summa summaru daje 5g/1l) i gotowałem kolejne 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu ogień został wyłączony, a gdy temperatura roztworu osiągnęła nieco poniżej 90 C wrzucony został obornik. Zredukowało to temperaturę do okolic 75-78C. Taka też utrzymywana była przez 40minut. W międzyczasie zawartość garnka przemieszana została 2-3 razy. Po upływie 40min ogień został wyłączony, a po kolejnych 10minutach zawartość odcedzona przez ścierkę (zdecydowana większość granulatu przyjęła postać ciekłą, sitko nie dałoby rady). Przed odcedzeniem sprawdziłem 3krotnie kwasowość papierkiem. Każdy wskazywał okolice 11pH. W związku z licznymi uwagami na temat wysychania obornika granulowanego spróbowałem następująco: Granulat został odcedzony na sitku (wyłożonym szmatką) na tyle, aby nie obciekał. Dopiero pobrany w garść i lekko ściśnięty puszczał kilka-kilkanaście kropli. Drobny werm został sparzony, następnie zalany zimną wodą i odcedzony do stopnia, kiedy to pobrany w garść i ściśnięty średnią siłą zaczynał puszczać wodę. Obydwa, doprowadzone do porządanego poziomu wilgotności zostały zmieszane w naczyniu, w proporcjach 1:1. Po ostudzeniu ich dotemperatury >22C dodany został zaszczepiacz zbożowy (1l qqrydzy, zaszczepionej płynną kulturą z roztworu zarodnikowego). Tak oto uzyskana została masa substratowa - obornik granulowany, werm i qq, w proporcjach 1:1:1. Teraz rolę zagrała inwencja twórcza ziomeczka, który zwieńczył dzieło podle własnej wizji. Zmontował swojego rodzaju ciastka, upychając równomiernie wymiąchane ingrediencje do 6 półlitrowych kubków z materiału biodegradowalnego. Na wypadek zbyt dużej ilości wody w substracie, kubeczki zostały lekko podziurawione przy podstawie (coby ten nadmiar mógł przez nie uchodzić). Następnie każdy zbiornik umieszczono w drugim, takim samym. Całość opatulono folią aluminiową, odcinając od dopływu światła, nie pozbawiając jednakże dostępu do odrobiny powietrza. Inkubują się w temperaturze pokojowej (ok. 20C), w zaciemnionym miejscu. Muszę przyznać, że to dosyć nietuzinkowa idea. Ciekawi mnie przebieg całego procesu oraz jego rezultat. Gwoli pomysłodawcy przedsięwzięcia skolonizowane w ten sposób ciastko ma zostać wyjęte w całości z opakowania i owocnikować po całej powierzchni. Prawdopodobnie trafi do monotuba, usłanego warstwą perlitu i zwieńczone cienką otoczką grubego wermu. Pozostaje tylko kwestia wyjęcia ich z tych "foremek", ale o to będziemy martwić się w swoim czasie No i zobaczymy, jak będzie się zachowywał granulat w takiej formie i proporcjach. Jeśli się nie powiedzie, trzeba będzie zmodyfikować którąś ze składowych tej procedury i ponowić badania. Mam tego jeszcze z 8kg, szkoda żeby stało bezużyteczne Jest to moja pierwsza próba z obornikiem. Już teraz mogę podzielić się skromną poradą. Jeśli pasteryzować z dodatkiem "odkwaszacza', to najpierw namoczyć w ciepłym mleku wapiennym i rozdrobnić, a samą pasteryzację przeprowadzać w jakieś poszewce/rękawie do pieczenia, czy czymś w podobie. Wrzucony do garnka luzem niemal w całości rozpuszcza się, co dodaje pracy przy odzyskiwaniu go (że już o powstającym przy tym syfie tylko wspomnę XD). Nie wiem też, jak szybko grzybnia jest w stanie skolonizować zawartość kubeczków. W temperaturze pokojowej obstawiałbym około 7-8 dni. Zerknę za 5-6 i zobaczymy, co w łajnie piszczy | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.19 08:39:17 | Się zobaczy. Chyba będę musiał odrobinę zmodyfikować obecną formę ciastek (a przynajmniej kilku z nich). Po oględzinach dopatrzyłem się nieco niedociągnięć. Następne spasteryzuje bez odkwaszania i porównam plony. W planach także dodanie słomy do zawartości substratu, ale to jeszcze innym razem | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.19 10:01:34 | Empiria uczy, ze napewno zapobiega rozwojowi zakazen oraz infekcji (przynajmniej puty, poki dziala. To akurat potwierdzam I atestuje licznymi pomiarami. Nie skupialem sie jednak na wydajnosci biologicznej... ale po Twojej uwadze zaczne.
a nie szloby wyjalowic takiego obornika, w autoklawie, po czy zmieszam z wermem I zaszczepic juz w boxie plynna kultura? Wtedy bez odkwaszania | | |
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.19 10:45:12 | Szłoby. Tylko dobrze aby werm również byłby wysterylizowany. Wtedy pozostawałoby zadbać aby żaden pyłek nie dostał się podczas mieszania. Jeżeli substrat zachowałby swoją sterylność to nie powinno być problemu z zaszczepieniem go LC. Aczkolwiek zboże lepsze do tego bo ma więcej węglowodanów. | | |
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.19 15:37:17 | Myslalem, zeby namoczyc I lekko zalkalizowac kupsko, uprzednio namaczajac w dextrozie, po czym zmieszac 1:1 z wermem I w odpowiednio sterylnych warunkach dorzucic zaszczepiacz zbozowy z LC. Nie wiem tylko, jakie proporcje dextrozy do reszty ingrediencji | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.19 15:49:24 | Oczywiscie po zalkalizowaniu I dodaniu cukru oraz wermu sterylizacja w zgodzie z parametrami. Wtedy autoklaw do labu I tam montaz ciastka a'la "mais et verm de la merde" | | |
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.20 03:47:32 | W sumie to chyba przekombinowane nieco, jak tak o tym myślę...
Grzybnia wykultywowana w LC z dekstrozą i extraktem drożdzowym to już całkiem sporo. Do tego samo zboże można wygotować w porządnym r-rze słodowym. Wtedy odkwasić delikatnie obornik, namaczając przy okazji drobny werm. Dalej obydwa do wspólnego zbiornika i porządnie wysterylizować, po czym zmieszać ze sobą wszystkie ingrediencje. Voila! | | |
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.20 09:49:19 | Może nie koniecznie. Taki cukrowy granulat to może być dobry eksperyment. Cukrów nigdy za wiele. Oczywiście max do 10% wagowych. Biorąc pod uwagę LC i słodowanie ziarna to może z 6-7%. Tylko dobrze by było odmierzyć tyle roztworu ile potrzeba dla optymalnej wilgotności. (Nadmiar r-ru wypłukuje substancje odżywcze.) Tylko to oczywiście w ramach porównania do czystego, pasteryzowanego obornika którego wyników jestem bardzo ciekaw. | | |
|
|
|
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.20 14:56:59 | 2 w 1. Jak wysterylizujesz osobno, to musisz je potem otworzyć, żeby zmieszać, przed dodaniem zaszczepiacza. Tak będzie wygodniej IMO. Tylko zadbaj o odpodnieni poziom wilgotności dla obydwu składowych, przed zabiegiem | | |
|
|
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.20 21:56:38 | Nie, no po co się tak ceregielić? Namaczanie nie musi być absolutnie sterylne bo potem i tak trzeba wymieszać go z pożywką (jak przy ciastkach). Przed sterylizacją wystarczy jak zachowacie czystość naczyń, narzędzi i rąk w swobodnym miejscu pracy. | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.21 00:42:02 | Jest jak mówisz, Księciuniu. Ja po prostu pracuję w warunkach gdzie prócz mojej sypialni i laboratorium pleśń i bakterie potrafią organizować wojny podjazdowe i partyzantkę, warcząc i gryząc przy tym. Mniemam, że niektórzy badacze mogą mieć podobnie, stąd te "dmuchanie na zimne" | | |
|
|
|
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.26 11:03:12 | Wstawione w zeszły wtorek wieczorem kubeczki z pasteryzowanym chemicznie granulatem i wermem mają się wyśmienicie. Większość prawie w pełni skolonizowana. Dam im jeszcze nieco przerosnąć, żeby nie rozpadły się po wyjęciu ciastka z formy. Jeden (eksperymentalnie) nie otrzymał otworów w górnej warstwie folii aluminiowej. Jedyne źródło tlenu to szczeliny w folii, którą jest dosyć luźno opatulony. Tutaj skolonizowane jest dopiero około 35-40% powierzchni. Zostawiam go tak z czystej ciekawości, ile czasu zajmie grzybni przerośnięcie oborniczka. Za momencik wkleję foty, następna aktualizacja będzie perinatalna | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.26 11:27:11 | Oto foto A tak w zbliżeniu. Na brak wilgoci póki co nie mam co narzekać. Dzięki za poradę Panie Mordeczko, stosunek zboża do obornika do wermu 1:1:1 robi robotę. Nawet odrobine za mokro Zobaczymy, jak to będzie trzymać wilgoć po wyjęciu z formy, aczkolwiek jestem dobrej myśli | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.26 11:32:51 | Na przyszłość chyba porobiłbym więcej lub większe otwory w foremkach i zakleił je taśmą microporową. Tak zrobiłem w przypadku kilku tacek, które zostały zmontowane przedwczoraj. Zaszczepiacz:słoma:werm:obornik granulowany - 1:1:1:1. Pasteryzacja termiczna słomy i granulatu. Obornik, z racji wykazania pH w okolicach obojętnego/lekko zasadowego nie był dodatkowo alkalizowany. Słoma również (chociaż nie sprawdziłem pH ). | | |
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.26 23:45:57 | Uwzględniłem kilka postów wstecz - forma jest wynikiem działań natchnionego ziomeczka. A zreszta - czemu nie? Poza tym przedmiotem badań nie jest uzyskanie jak największej wydajności, a stestowanie zdatności obornika granulowanego w różnych wariacjach. Jeśli eksperyment się powiedzie, można rozważać słomiany-shitotube | | |
|
|
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.27 14:45:19 | No i okleilbym ten słoik z zewnątrz, coby nie pinowal po zewnętrzych ścianach słoika. No chyba, ze to nie wadzi | | |
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.02.02 13:56:04 | W tych plastikowych foremkach nie było problemu. Wystarczyło ścisnąć przy górnej krawędzi. Masa odkleiła się od formy i wyślizgnęła wprost na miejsce owocnikowania. | | |
|
|
|
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.02.24 22:12:13 | Podsumowując kilkanaście rożnego rodzaju prób z tym substratem (w sumie jakieś 4-5tyg pracy i obserwacji w systemie ratalnym); Nie powiedziałbym, że substrat ten jest do niczego. Wymaga on jednak licznych eksperymentów, rozciągniętych w czasie. Z moich obserwacji - wydaje mi się, iż mógłby się nadać; kwestia odpowiedniej obróbki i (co IMHO najistotniejsze) - dobrania odpowiednich proporcji do reszty składników, stanowiących całość masy substratowej. Nie będę się spuszczał nad badaniami, powiem tylko tak: jeśli macie dostęp do świeżego, prawilnego obornika - zostawcie granulat, szkoda zachodu. Jeśli nie macie dostępu - myśle, ze dałoby radę; kwestia dobrania odpowiednich proporcji, odkwaszania i odpowiedniej opieki. Czy warte zachodu? Wg mnie nie, skoro krowie/konskie/baranie placki wyściełają 3/4 Polszy | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.03.09 11:12:17 | Jednakowoż jeśli już się odpowiednio go spreparuje (pierdzieląc się przy tym co nie miara) rezultaty potrafią być nawet niezgorsza. Oto tacka objętości >1l (qqrydza:werm:granulat w proporcjach 1:1:1) Pierwszy flush około 180g. Drugiego niestety nie będzie, gdyż tacka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach XD. Popcorn zaszczepiony strzykawką z roztworem zarodnikowym. Dodam jeszcze, że po spożyciu ~0,6g suszu wystąpiły całkiem niespodziewane efekty wizualne | | |
|
| Ekstrakt slodowy | Ypsi frywolnie | 4 | 1236 | Ypsi frywolnie: 2021.03.06 00:40:44 |
| Ziarna z Lidla ala Uncle Bens | benykali frywolnie | 38 | 5729 | PsiloPony: 2021.03.04 13:57:51 |
| Łupiny soi | YpsiloN | 4 | 1093 | Ypsi frywolnie: 2021.01.24 08:32:06 |
| Żyto idealne dla Mimbli (0_o') | PsiloPony | 11 | 2272 | Patroo: 2021.01.22 20:49:34 |
| Szybki - Zależność temperatury od ciśnienia roboczego. | PsiloPony | 5 | 1235 | PsiloPony: 2021.01.20 18:29:30 |
| Ciastka z owsa/zboża (-.-) WTF?! | PsiloPony | 6 | 1549 | PsiloPony: 2020.12.09 23:24:20 |
| Psylocibe - samosiew ? | anonim :) frywolnie | 6 | 2440 | PsiloPony: 2020.12.02 18:44:03 |
| PRZEPIS NA OWIES IDEALNY DLA MIMBLI ;) | Psynonim | 12 | 5993 | casloskopicu s: 2020.11.28 08:57:44 |
| regeneracja chlorku wapnia | psylonautka frywolnie | 15 | 2726 | YpsiloN: 2020.11.09 14:11:03 |
| Kasztany jako substrat? | YpsiloN | 23 | 3351 | YpsiloN: 2020.10.02 13:17:01 |
| żyto- grzybnia przestała się rozwijać | Silverwind | 3 | 1458 | Silverwind: 2020.04.26 06:53:52 |
| Odcisk, strzykawka poradnik | Bbking | 3 | 2219 | omnomo frywolnie: 2020.04.30 20:26:47 |
| Sprawdzony agar-agar | JK frywolnie | 1 | 1255 | hagar frywolnie: 2020.01.29 16:20:40 |