<<< << 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 >> >>> |
۞ | Temat | Autor | Odpowiedzi | Odsłon | Ostatnia odpowiedź |
| Zapomniałem o grzybach | xd2333 | 8 | 544 | Richard Cory frywolnie: 2022.09.10 22:40:48 |
| Grzybki zatrzymały się w rozwoju- prośba o poradę | Aciddica frywolnie | 4 | 307 | McMurdo: 2020.12.02 20:22:58 |
| Prośba o ocenę pierwszego growkitu (B+) | McMurdo | 19 | 832 | PsiloPony: 2020.12.07 19:04:24 |
| KIT GT - co popsułem i jak to naprawić? | Airbender | 5 | 383 | YpsiloN: 2020.12.01 15:23:19 |
| [!KIT!] grow kit golden teacher - czy wszystko z nim w porządku? | Mlodocianyy | 9 | 768 | janiakjan112 3: 2020.11.30 17:40:39 |
| Growkit mazatapec, czy odpowiednia wilgotność | janiakjan1123 | 7 | 429 | YpsiloN: 2020.11.29 13:54:35 |
| Problem początkującego - prośba o radę | Kddkjdkd | 1 | 248 | YpsiloN: 2020.11.28 05:07:53 |
| Pierwsze Golden Teachery - Niczego nie zepsułem? | SennaPowieka | 19 | 680 | PsiloPony: 2020.12.19 12:03:58 |
| Relacja - mój pierwszy growkit (B+) | sejno | 35 | 2374 | zyleta frywolnie: 2021.01.11 00:17:27 |
| Czy wszystko z nim w porządku ? | zyletabezkarty | 4 | 398 | YpsiloN: 2020.11.26 18:53:45 |
| Pomocy! Sprzed chwili, ciemny nalot. | LcfLcf | 17 | 722 | YpsiloN: 2020.11.28 06:27:24 |
| Czy to pleśń szminkowa? | Gustawinczi frywolnie | 20 | 639 | PsiloPony: 2020.12.07 12:08:51 |
| Pilnie potrzebna porada | cichyelektryk | 6 | 356 | YpsiloN: 2020.11.25 05:22:51 |
| Średnia wałków beli słomianych | mortlove | 3 | 258 | YpsiloN: 2020.11.25 12:30:00 |
| Regeneracja ciastek. | psylonautka frywolnie | 3 | 351 | YpsiloN: 2020.11.25 05:22:51 |
| Pierwsze eksperymenty nowicjusza | GodLevel | 215 | 4851 | PsiloPony: 2021.01.06 00:58:31 |
| | casloskopicus prapsylocyb
zarejestrowano: 22.10.2020
|
Temat: Pierwsze eksperymenty nowicjusza wysłano: 2020.11.23 18:58:38 | 13.11 5x pf stanęło w miejscu 18.11 7x pf widoczne na zdj idzie jak szalone 19.11 2x karma dla ptaków mix wszystkiego najładniej kolonizujące 20.11 3x owies słoiki przypalone od spodu położyłem na szmatce a do tego wlałem ciut za mało wody ale jakoś idzie 23.11 8x pf 3 flush w drodze 1 kosmita wyrywa się przed szereg z rana pewnie zrzuci osnowke więc go wykrece W planach zakup nowego szybkiego ten rosyjskiej produkcji mieści 6 l i nadaje się jedynie do ciastek | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.11.27 16:50:47 | Myślę że słoik po lewo zostawiam już w spokoju prawym jeszcze zamieszalem Ciacho puszcza ryzo Ach ten owies pozostaje tylko cierpliwie czekac | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | YpsiloN prapsylocyb
zarejestrowano: 11.07.2020
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.11.30 09:20:12 | Jasna sprawa z tymi tackami. Niech sobie przerosną w spokoju. Jeśli inqbujesz je w temperaturze pokojowej, to za 4-5 dni powinny być gotowe Co do zboża - lepiej poczekać odrobinę dłużej i być pewnym, że 100% ziaren jest skolonizowane. Grzybnia, po zadomowieniu się w zbożu, raczej nie wpuści tam intruza. Natomiast "łysy" substrat jest w dalszym ciągu podatny na inwazję. A szkoda by było miesiąca pracy dla 2-3dni niecierpliwości Werm polecam drobniutki do ciastek (czy to rez, tacki, czy słoiki). Grzybnia szybciej przerasta, bo nie ma zbyt dużych szczelin do "przeskakiwania". Ponadto łatwiej jej nagromadzać CO2, potrzebne do rozrostu w okresie inqbacji (mniej miejsca, mniej tlenu, tak myślę). Grubszy werm na okrywę - dzięki jego gabarytom pomiędzy kamyczkami tworzą się kieszenie powietrzne, co ułatwia grzybni oddychanie, kluczowe dla owocnikowania. Obfitych plonów amigo! P.S. Jeśli te nieskolonizowane ziarna są na zewnątrz, przy wewnętrznych ściankach słoika (możliwe, że przykleiły się do nich), to możnaby je wmieszać w środek masy substratowej, oczywistą oczywiście techniką energicznego miąchania | Zrobisz tak - wezmisz czarno kure... | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.01 14:00:45 | Postanowiłem zajrzeć jak tam z tackami obrastają sobie Ypsi miałem parę ml w strzykawie zaszczepilem te rozgotowaną karmę w ramach eksperymentu i porównania czasu kolonizacji 4 flush dał mi 50 g ale chociaż 3 odciski beda | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.03 15:59:05 | Dziś nastąpił ten dzień tacki wystawiam do terarium i czekamy na zastosowanie późnej okrywy Owies ta. Gdzie dotyka ścianek niechce zbytnio kolonizować trochę za duża wilgotność w środku trzeba to dopracować Tym razem za radą kolegi na rez dałem drobny werm | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
|
|
|
| | Ypson frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.06 19:47:16 | Ciastka spoko, ladnie nimi udekorowac domowe zacisze, czy obdarowac ziomeczkow, aczkolwiek w kwestii wydajnosci nijak maja sie IMO do monotuba w wersji rez z pozna okrywa. Pamietaj tylko, zeby dobrze dostosowac ilosc substratu do pojemnosci boxa. Najlepiej wg mnie, jesli masy substratowej (w tej sytuacji zboze i werm, przy stosunku 1:1) jest w sumie na jakies 5 wysokosci (licze bez okrywy). Polecam tez dac jak najwiekszy werm na okrywe. Tak na 1cm (tak ok 10-15% wys masy substratowej) Pamietam jeden z pierwszych monotub rez sporzadzilem z 1l zyta i 0.8 wermu. Wyszlo tego niespelna 2cm, ze wzgledu na zbyt duza powierzchnie podloza boxa. I dalo to do kupy (w 2 rzutach) MAX 120g swiezyzny, w dodatku samych maluszkow XD | | |
|
|
| | Ypsztylon frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.06 21:47:13 | To 5 dawaj do monotuba, a tego jednego zostaw, niech sobie dojdzie w spokoju, a potem hyc go na respawn. Optymalny stosunek zaszczepiacza zbozowego do zboza 1:8 I witamy w Krainie Wiecznych Zniw | | |
|
|
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.07 12:18:14 | Hmm podczas operacji wyciągania kociego włosa znalazłem takie to wygibasy na moich tackach grzybnia czegoś szuka czy to pierwsze primordia Biała wypustka idzie ich dostrzec więcej Tu po lewo jak by pierwsze zaczatki | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
| | Ypsyloncjuszo wiec frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.07 23:21:13 | @casloscopikus tak Tobie powiem, ze na upartego to I pewnie 3 skolonizowane ziarna starczylyby na respawn type ze czas kolonizacji bylby dlugi. Mi do szybkowara wchodzi 4 sloje. Dlatego daje proporcje 1:7 I robiez 1 kolejne 8. Myk myk 2tyg I gotowe | | |
|
|
| | Ypsik frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.08 05:08:06 | Jesli to sa naprawde 2-3 nieskolonizowane ziarna i juz rzeczywiscie nie chca dokolonizowac to ja bym tego uzyl. jakkolwiek, ale najlepiej chyba wyowocnikowal. tylko monotube/ciastka/growkit czyco tam chcesz zmontowac przygotowlbym w jak najczystszych warunkach. to jedno ziarno jak zlapie jakis syf, moze byc przyczyna inwazji obcej cywilizacji, ktora grzybnia potem zacznie wpierdzielac i wydalac (albo na odwrot). no ewentualnie respawn - wtedy tez w czystosci (tak jak to wsumie tak czy siak sie robi ) | | |
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.08 10:29:04 | Wstawiam zdj na ocenę Owies reż 5 dni od wymieszania kolonizacja w temp pokojowej niestety grzybnia na owsie nie jest tak gęsta jak z karmy wolniej kolonizuje | Gotta Catch 'Em All |
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.08 10:35:47 | A tu słoik z karma do oceny jego sytuacji szczepiony był 19go T Dużo tych matabolitow nie ma lecz myślę że mogło być to wynikiem skokow temp ponieważ jeden z domowników odłączył mi mate w inku | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Ypsztyk frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.09 05:14:45 | Mozna, tylko, ze "wewnetrzny zyd" podpowiada perlit bo jest tanszy, a wystarczajacy. Jak wysypiesz odpowiednia warstwe to tak szybko nie odda wody Tylko po co shotgun IMO monotube nadaje sie do wszystkiego najlepiej | | |
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.09 11:50:54 | Trochę się martwię o tacki gdzieniegdzie zmieniają kolor wygląda mi to bardziej na psylo niż plechę identyczne działo mi się przy moim gk lecz tam mogłem uszkodzić mechanicznie podczas oklejania tu zaś mają pełny spokój i jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś kropla wody przy wachlowaniu Niektóre z ciemniejszych punktów to pestki słonecznika z Ogólnie zauważyłem to wczoraj po pracy oczywiście poprosiłem wcześniej kobitkę żeby przewachlowala dotykać nie dotykała ale z pokrywy mogły spać krople wody | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Ypsik frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.15 18:37:14 | 12 dzien inqbujesz boxa rez w monotubie? W jakich warunkach? Chodzi mi glownie o temperature. No i czy dokładnie okryłeś go folia? Trzeba o to zadbac, w przeciwnym wypadku czesc moze byc jeszcze nieskolonizowna, a na pozostalej czesci moze sie zaczac owocnikowanie, jak tylko swiatlo sie tam dostanie.
Powiedz tez, Dobry Czlowieku, jakie tam dales proporcje zaszczepiacz zbozowy:werm i w jakim stopniu byl ten werm wilgotny. Jak ociekal woda, to slabo...
I jeszcze pytanko, czy wyciales juz otwory na wymiane gazowa, czy jeszcze nie? | | |
|
|
|
|
|
| | Yps frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.15 19:47:07 | Hmm... Z tego co piszesz wynika, ze potrzebne warunki zostaly spelnione... Moze ewentualnie gdzies trafilo sie jakies nieskolonizowane ziarno/ziarna, ktore zlapalo zakazenie jakas agresywna plesnia w niewidocznej na powierzchni czesci substratu i grzybnia nie kolonizuje substratu, bo zuzywa zapas energetyczny na walke i inwazja... Nie wiem...
Z tym lukrowaniem to o tyle nie glupi pomysl, ze moze swiezy zaszczepiacz chwyci reszte i jakos to ruszy. Niestety nie bedziesz mogl miec pewnosci, bo jedyne co bedzie widac, to ze z wierzchu zaroslo grzybnia. Nie wiadomo jak pod ta wierzchnia warstwa pierzyny rozwinie sie sytuacja | | |
|
|
| | Yps frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.15 20:21:20 | Ugniotles cala mase substratowa po wylozeniu jej po powierzchni dna boxa? to moze byc w tym rzecz. Jak masz drobny werm to on dosyc mocno skupia sie wokol zaszczepiacza zbozowego i nie trzeba, a nawet nie jest wskazane ugniatanie tego. Tylko mieszasz dokladnie ze skolonizowanym zbozem, rozkladasz rowniutko po dnie boxa i przykrywasz folia. Nie tak, zeby docisnac, tylko tak zeby odseparowac od doplywu swiatla. Jak przygnieciesz pozadnie nasaczony wermikulit to pusci woda. Mozliwe, ze na dnie boxa zebrala sie woda w postaci cieklej. Jesli tak jest, to prawdopodobnie dla tego grzybnia nie chce przerastac. Kilka miesiecy temu robilem pierwsze ciastka slomiane. Sytuacja bardzo podobna. Grzybnia skolonizowala lekko z wierzchu i stanela. Sprowokowalem polnarodziny i w momencie odwrocenia ich do gory dnem wyplynela z nich kaluza. Tyle bylo z ciastek | | |
|
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.15 20:33:55 | Nie pozostaje Ci nic innego jak czekać. Werm nie musi być cały skolonizowany. Ważne aby ziarna się połączyły grzybnią w całość bo inaczej małe grudki grzybni wydadzą mało małych grzybków. Jak sieć grzybni będzie przeplatać się z nie skolonizowanym wermem to nic nie szkodzi. Grunt aby ziarna utworzyły połączoną sieć. | | |
|
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.15 20:56:53 | Na owsie nie pracowałem. Widać, że grzybnia strasznie się ślamazarzy ale ziarna w końcu powinny się połączyć. Jeszcze trochę to pewnie potrwa ale za wiele z tym nie zrobisz. Ruszania tego teraz tylko wszystko jeszcze bardziej wydłuży. Obserwuj. | | |
|
| | Yps frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.15 21:04:03 | @Mordeczka, tutaj Pan @Casloscopikus ciekawa mi postawil zagwozdke - ja pracowalem na zycie i qqrydzy i nie spostrzeglem roznicy w strukturze, fakturze, czy innym walorach wizualnych grzybni. Pracowales z roznymi zbozami? Wypowiesz sie jakos w tej kwestii? | | |
|
|
| | ;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.15 21:28:54 | Ja pracowałem na życie i pszenicy. Zawsze złodowanych. Mam zajoba na punkcie cukrów i dodaję je zawsze. Tutaj sprawa jest prosta - osłonki łusek ziaren ograniczają grzybni dostęp do cukrów tkanki miękiszowej ziaren. Grzybnia potrzebuje po prostu trochę czasu aby przetrawić się przez te osłonki. |
|
|
|
|
;) frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.16 19:47:31 | Niema tu za wiele do opisywania. Po prostu gotuję ziarno w takim roztworze, odsączam, czekam aż wyschnie i sterylizuję. Pozostały roztwór po ~3 krotnym rozcięczeniu nadaje się do LC. Proporcji r-ru do ziarna nie podam bo nie pamiętam. Musiałbym zerknąć do notatek. Sprawdźcie je sobie sami. Roztworu musi być tyle aby ziarna PO napęcznieniu jeszcze w miarę swobodnie w nim pływały aby można było całość wygodnie mieszać aby się nie przypaliła podczas gotowania. To chyba było 2,2 x waga zboża ale nie pamiętam - sprawdźcie to sami.
Minusem jest to, że takie zboże się skleja i nie da się nim wstrząsać w słoikach. Metoda bardziej do toreb.
|
|
|
|
|
|
| | Yps frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.15 22:40:46 | To nie rozumiem, za co ludzie zachwalają tak ten owies. Z lenistwa, bo nie trzeba obgotowywać w garnku przez 40min? Bo wiele wskazuje na to, że tak. Tylko że w zamian dłużej czeka się na skolonizowanie substratu przez grzybnię... Wtedy można jeszcze dłużej oddawać się słodkiemu lenistwu Tak czy siak czekam na przesyłkę z owsem i sam zobaczę niebawem jak się ma do qqrydzy w obsłudze | | |
|
|
|
|
|
|
| | Yps frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.16 20:28:40 | @casloscopikus jak przygotowujesz owies przed autoklawowaniem? Wg "przepis na owies idealny dla mimbli", czy masz inna technike? | | |
|
|
| | psajstyl prapsylocyb
zarejestrowano: 08.01.2020
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.17 01:09:34 | @casloskopicus jak robisz okrywę włókno kokosowe + werm nie łapie ci tego pleśń? Zawsze jak robiłem taka okrywę to pojawiał się zielony nalot, aby uniknąć tego problemu zrezygnowałem z kokosu i stosuje sam werm. @PsiloPony co do tacek ja używam pojemników do żywności na zgrzew, zakupionych w portalu alleaukcyjnym, wysokość 5cm wymiary 27x18 (21zl za50) i 18x13 (13zl za50). Są czarne wiec odpada nam zaklejanie boków. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Yps frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.17 17:54:47 | Chyba możesz użyć Ca(OH)2. Nie wiem tylko jakie proporcje. Ja bym skomponował roztwór 1-1,5g wapna /ll wody i porządnie namoczył tę ziemię, następnie sprawdził zasadowość pHmetrem. Od biedy może być papierek lamkusowy (chyba da radę).
| | |
|
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.18 10:49:44 | Na jedyne ciastko ktorym coś wyrosło zauważyłem różowe miejsce proszę o identyfikację Reszta ciastek poszła do garnka z wodą to odseparowalem moczy się osobno Niewiem co z ciastek będzie ponieważ mam coraz lepszy węch i w pojemniku z ciastkami nie pachnie za ładnie coś w rodzaju stęchlizny | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
| | Yps frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.18 16:36:11 | Mokry werm ma specyficzny zapach, takich jakby skarpet bawelnianych po 6h w trampkach. Perlit - nie wydaje mi sie | | |
|
|
|
|
| | Yyyypsssss frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.18 21:48:02 | @casloskopicus w watku o ekspresowej kolonizacji jest patent z dodawaniem miodu do wody na zboze. Tyle ze to sie moze potem karmelizowac w szybkowarze. Zastosowalbym ten trick uzywajac dextrozy. Powinna ulatwic grzybni robote przy kolonizacji owsa | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.19 17:45:32 | Ztą 5-6cm warstwą chodzi o to, że przy takiej ilości tematu ziarna będą dosyć blisko siebie i grzybnia stworzy skondensowaną sieć transportującą substancje odżywcze. Jak substratu jest mniej, to z reguły ziarna są od siebie poodalane na tyle, że w ciastku tworzą się pomniejsze sieci grzybni i nie owocnikuje to tak wydajnie, jakby mogło. gwoli przykładu qqrydza ma tej minus, że nie da rady IMO przeprowadzić efektu rez stosując cienki perlit w proporcjach 50:50. Już tak robiłem i ciacho miało te 5-6cm wysokości, substrat był w pełni skolonizowany, a mimo wszystko do kupy wydało to może 400g świeżyzny (w 3 rzutach). Po prostu ziarna qq są zbyt duże i w 1 litrze jest ich mniej niż np żyta czy owsa. Stąd rozsypując 2l przy wysokości ciacha 5cm będą one względnie daleko od siebie, co utrudni grzybni stworzenie jednolitej siecitransportującej cały temat | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.19 17:47:40 | Mam wrażenie, że coś pomierdałem ze zmęczenia, ale nie mogę dojść, co takiego, także przefiltrujcie te info poproszę. Co bym nie wproadził nikogo w ewentualny błąd |
|
Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.19 22:33:27 | Dobra, juz widzę ze pomieszalem osobne aspekty komponowania boxa. Zmeczonko-bredzonko Tak, czy siak odwoluje, co napisałem nieco powyżej. Co by nie siać farmazonów | | |
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.19 18:30:36 | Tak się prezentuje koko karma https://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/11916595 Kokos według tego przepisu | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.20 21:29:04 | No i zebrane 64,55 g Zalewam na 12 teraz tak myślałem że Mogłem dać im czas do rana | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.21 17:00:10 | Wikipedia Pony. Tam jest o nim w zasadzie wszystko co potrzebne. Ew erowid.com Jest dostępny w aptece w postaci tabletek na kaszel pod nazwa Acodin. Pare lat temu, jak jeszcze mieszkałem w PL byl za 5 zeta bez recki. Casloskopicus wrzucasz na raz powiedzmy po 3-5 tabletek dziennie przez tydzien i juz czuć efekty. Zdazalo mi się korzystać z tej opcji z 12 lat temu, jak wcinalem "nalogowo" psychodliczne tryptaminy Tylko bardzo dobrze poczytaj o tym leku, jesli się zdecydujesz bo mixowanie go np z empatogenami moze prowadzic do przełomu serotoninowego a w konsekwencji nawet do śmierci. Jesli się zdecydujesz - dokladnie się wywiedz wszystkiego na ten temat. Używany z glowa najlepiej ze wszystkiego leczy kaszel i lagodzi objawy tolerancji XD Używany bez mozgu może zrobić krzywde | | |
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.21 17:41:38 | Żeby nie było - ja nikogo do niczego nie namawiam. Dzielę się tylko wiedzą teoretyczno-praktyczną, a każdy decyduje o sobie.
A na stronie głównej Sz.P. Admin umieścił starą jak świat i słuszną informację, iż każdy lek niewłaściwie stosowany może zagrażać życiu lub zdrowiu. | | |
|
|
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.26 10:27:21 | Wieczorem otworza się parasolki wpadnie kilka printow Nie udany eksperyment rez owies ale do okoła wyskoczyło nowych pinów Tu primordIa przekształcają się już w piny wystawione do owocowania 7 dni temu 2 tacka trochę wolniej | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.29 10:37:12 | No sporo tego To kultura wielozarodnikowa, ciekawe jaki % z nich w pelni sie rozwinie. Ostatnio zaszczepilem 4x1l owsa. Kazdy sloik dostal po 20cm/3 plynnej kultury. Do obrobki owsa dodalem Ca (OH) 2. Dzis chyba zerkne, co tam sie dzieje; D | | |
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.29 17:14:20 | No właśnie, a propos... @caslo, może Ty byś zaspokoił moją ciekawość. Prócz zdjęć z forum i z 1-2 razy w życiu to ja growkita na oczy nie widziałem Jak dokładnie jest zmontowany taki growkit? Czy są różne, zależnie od producenta? Ja swoją zabawę od razu zacząłem od ciastek PF, potem próby z tackami, a obecnie od x czasu jestem w Krainie Wiecznych Żniw | | |
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.29 19:56:06 | A te ziarna (jakiekolwiek zboże by to nie było) były wymieszanez wermem/perlitem? Ciekawi mnie, czy producenci growkitów stosują coś a'la efekt rez, czy tak po prostu wrzucają skolonizowane zboże na warstwę "uwilżacza"... Aż się zacząłem zastanawiać, czy sobie nie sprawić takiego growkita na tester, z czystej ciekawości | | |
|
|
| | Y psi lon cjusz frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.30 00:57:56 | Nie jestem pewiem, czy dobrze rozumiem przyświecającą Tobie ideę, więc powiem tak:
IMHO okrywa jest głównie po to, aby utrzymywać optymalny poziom wilgoci. Jeszcze lepiej, kiedy czyni to nie odcinając grzybni powietrznej dostępu do świeżego powietrza.
Empiria podpowiada, iż dostatecznym rozwiązaniem jest po prostu okryć powierzchnie masy substratowej cienką warstwą wilgotnego wermu (czy tam czego dusza zapragnie) "pro forma" (oczywiście jeżeli masa substratowa ma odpowiedni poziom wilgotności). W moich boxach utrzymuję okolicę 95-97% wilgotności, z całkiem wymiernymi efektami. Wydaje mi się, że przecholowanie ze stężeniem H2O w boxie doprowadzi do jej skraplania się wewnątrz rzeczowego boxa, a woda w postaci ciekłej (zwłaszcza w nadmiarze) raczej nie sprzyja rozwojowi porządanych efektów.
Kolejna kwestia - im większą warstwę okrywy rzucasz na wierzch grzybni, tym bardziej odcinasz ją od bezpośredniego dostępu do tlenu, który jak wiemy jest iście dla niej istotny. Zdecydowanie bardziej praktycznie wg mnie jest dawać grzybni jak najwięcej opcji oddychania, niźli ją od niej odcinać.
Reasumując - jeśli masz odpowiednio wilgotny, dobrze dożywiony substrat, to wystarczy ta 1cm owa warstwa grubego wermu. Jedynie po to, aby trzymać odpowiedni poziom wilgotności, oraz aby odparowywująca z substratu woda nie skraplała się bezpośrednio na grzybni powietrznej, wytwarzając "kałuże" | | |
|
|
| | Ypsi lon frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.30 10:41:16 | I tak ladnie to idzie. Jesli niewielki odsetek zabortuje bedzie ladny plon.
Ja wlasnie dlatego uzywam werm I tylko werm. Grzybnia sie nim nie zywi, nie kolonizuje go. Ba! Nawet go niemalze nie przerasta | | |
|
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.31 10:25:40 | Caslo tak też przypuszczam. Po to właśnie późna okrywa - aby nieskolonizowana warstwa okrywowa utrzymywała odpowiedni poziom wilgoci. Warto, aby werm był gruboziarnisty. Wtedy pomiędzy kamyczkami tworzą się kieszenie, co ułatwia grzybni powietrznej wymianę gazową, co z kolei sprzyja rozmnażaniu. Widać różnicę w plonach Psajstyl powodzenia z Cyanami! Trzymam kciuki. Też planuję się zabrać. Zarówno za nie, jak i za Azureny. To już w przyszłym roku. Moje postanowienie noworoczne dotyczy takze uprawy Boczniaka Ostrygowatego i Soplówki Jeżowatej oraz rozsiewanie Amanita Muscaria po całej NL | | |
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.31 16:28:17 | Teraz już wiem że 3 l wody to za mało przypaliło mi się trochę dno =/ Żyto nie wytrzymało 3 h warowania jest do wyrzucenia pszenica wygląda ok na dodatek pękło mi pokrętło od pokrywki i musiałem odkręcać kluczem 13 ... Prawie nic nie poszło zgodnie z planem podkleilem spoiny taśma dla pewności co by podczas gniatania nie pękło góra miała być zgrzane pakowarke próżniowa ale była wilgoć i musiałem związać sznurkiem z dratwy | Gotta Catch 'Em All | | |
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2020.12.31 19:53:31 | Jeśli mnie wzrok nie myli, torby dotykały wewnętrznych ścian szybkowaru. Prawdopodobie dlatego się "zpsiukało". Warstwa folii nie wystarczy. Substrat nadal ma kontakt z naczyniem | | |
|
|
| | Ypsi frywolnie
nienotowany
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.01 14:27:53 | Z pszenicy nie pracowała, także się nie wypowiem. Żyta nie używam,bo ciężko w moich stronach nabyć je w relacji dobra jakość-niska cena. Spróbuj może z popcornem w torbach. Jest mega prosty w obsłudze, a żeby go rozgotować trzeba się naprawdę postarać | | |
|
|
|
|
|
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.04 19:26:14 | 3 rzut doszprycowany po 30 ml 4% glukozy Na 2 rzut dodałem okrywę z grubego wermu 2 tacka stoi w miejscu fajerwerków jak przy pierwszym rzucie nie będzie Tu pierwszy rzut już widze gościa do sklonowania tacka po prawo była wystawiona w tym samym czasie tam dopiero pojawiają się minipiny tacka około 3 dni wolniejsza ale jest z pół litra większą i nie karma lecz owies | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
góra ost.odpowiedź # link do tego postu dółwysłano: 2021.01.05 15:59:13 | Mono b+ 3,3 l karmy 1l drobny werm 1l werm kokos Mazatap w tych samych proporcjach z tym że ziarno owies w okrągłych na dno dałem warstwę drobnego wermu I tymi oto zdj kończę wątek Pierwsze eksperymenty już mnie są pierwsze będę w wolnych chwilach wrzucał fotki na gallery pozdrawiam kosmitów | Gotta Catch 'Em All | | |
|
|
|
|
| Fiolki z zarodnikami | casloskopicus | 19 | 671 | YpsiloN: 2020.12.02 18:56:33 |
| [KIT] Golden Teacher - dobrze to wygląda? | Arturro frywolnie | 74 | 4157 | hardygoryl: 2020.12.28 12:51:18 |
| Golden Teacher - Pierwszy zbiór. | hardygoryl | 11 | 1517 | ElGrzybunio: 2020.11.22 19:30:36 |
| 15 dniowe GT czy wszystko z nimi ok? | imaima | 14 | 858 | Melvi1: 2020.11.28 23:20:30 |