cześć, ostatnio zakupiłem swojego pierwszego growkita, którego zalałem na jakieś 9godzin 3lipca, 16 lipca pojawiły się pierwsze piny, lecz zaczęły rosnąć na ściankach growkita, a nie na substracie, tak jak widać to na zdjęciu niżej(zrobione 23 lipca). Kilka grzybów rośnie całkiem szybko w porównaniu do innych, lecz i tak powoli, a przynajmniej tak mi się wydaje, niektóre bardzo powoli, a niektóre piny dalej się pojawiają, te największe grzyby poobrywały się oczywiście ze ścianek i leżą na substracie lecz nadal rosną. I teraz są moje pytania:
-za mocno podlewałem na początku growkita i podejrzewam, że pinowanie na ściankach było tym spowodowane, dobrze uważam?
-niektóre grzyby mają ciemne kapelusze np. te na samym środku i wydaje mi się, że nie rosną lub rosną bardzo powoli, czy to aborty?
-myślicie, że będzie coś z tych grzybów na ściankach i tych oberwanych?
-na początku tak mocno zraszałem, że woda spływała na dół i stoi w folii, odlać ją i pryskać normalnie, czy zostawić i mniej pryskać?
jeżeli był już podobny temat to z góry przepraszam, ale szukałem na różne sposoby i nie mogłem nic znaleźć o pinowaniu na ściankach, a pytania o aborty i podejrzenia zadaję przy okazji, bo jestem niecierpliwy i
(temperatura to 24-26 stopnie, wietrze conajmniej 3-4 razy dziennie, nie ma bezpośredniego światła ani kompletnej ciemni)