Sprawa wygląda tak, że ostatnio dociera tu wiele historii, w których ludzie donoszą że im GK przy drugim rzucie przestają rosnąć, a stanowiska są podzielone. Jedni twierdzą że to wina producenta i obwiniają słaby substrat (bazę, z której grzyby pobierają wartości odżywcze), a drudzy w tym, że w instrukcjach do GK zostały naniesione zmiany, jakoby miało się moczyć cały box w wodzie ok. 5min i nie więcej niż godzinę. Przedtem rekomendowane moczenie ciastek wynosiło 12-16 godzin w lodówce. Podziel się proszę jak ty to rozwiązałeś i ile trzymałeś zamoczone ciastka - to gra naprawdę istotną rolę w całym procesie. Jeśli mniej niż 8-12, resetuj i mocz jeszcze raz przez min. 12h, po czym zrób z nimi co zrobiłeś i nie dotykaj aż do pojawienia się widocznych okiem pinów.
Co do temperatury, zdecydowanie za wysoka. Już lepiej żebyś wstawił lampkę do ciemniej chłodnej szafy i tam to kontynuował, 28C to zabójstwo dla grzybów i podłoże do rozwoju innych, niepożądanych ich wariantów. Nie przekraczaj 25C, bo nigdy ci tak nie wyrosną

Maila nie sprawdzam, chyba że najdzie mnie na to ochota. Jak napisałeś/aś, daj o tym znać w odpowiedzi pod którymś z moich postów.
Jeśli możesz, wstaw też zdjęcia tych, które nie chcą rosnąć