Forum Psilocybe

Do prawidłowego funkcjonowania forum wymagane są ciastka/cookies,
proszę włączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki.

Tematów na stronę

login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ
Forum› »Uprawa« ‹Surowce›  ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
1615
odsłon:
5559607

Ostatnie posty . . .

¤ Growkit GT - po pierwszym zbiorze piny nie rosną
     ¤ Pierwszy GT, mata grzewcza, opinie, porady
     ¤ Uderzenie manualne pinów
     ¤ Szybkowar, słoiki, strzykawki, itp. - sprzedaż
     ¤ GT 7 dzień pojawiła się zielonkawa narośl
     ¤ Początek fazy wzrostu. Czy to pleśń? Czy uratuje przyszły?
     ¤ Melmac na PC lub Mexicana
     ¤ prośba o printa chejacho
     ¤ Pomoc z growkitem GT
     ¤ Auto growkit

<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  
۞
TematAutorOdpowiedziOdsłonOstatnia odpowiedź
Problem z wysychaniem ciastka - substratu
babucha
3596babucha:
2024.02.21
10:54:15
Słoiki z żytem - pleśń czy prawidłowa grzybnia?
Komornik
0267brak
Problem z kolejnym boksem Golden Teacher. Wilgotność? Jakiego producenta wybierać?
dejwwhh frywolnie
0642brak
Pomoc w identyfikacji
Qaszqai1223
0390brak
Pierwsze growkity - kilka pytań
papiesz
0798brak
Odmiana blue - pomocy
rav316
4518rav316:
2023.12.28
09:52:09
Żółta warstwa na growkicie
ailazor frywolnie
1347Horonszy:
2023.12.16
19:31:06
Golden teacher brak pinów
Dejman frywolnie
1462Horonszy:
2023.12.16
19:57:01
Growkit Golden Teacher Problem
Kosma63 frywolnie
5777Perekle:
2023.12.17
20:23:03
Kosma63
frywolnie

nienotowany

Temat: Growkit Golden Teacher Problem
wysłano: 2023.12.02 01:15:24
Hejka, zakupiłem mój pierwszy growkit Golden Teachera! Wszystko zrobiłem sterylnie, namoczyłem growkita godzinę i 15min wodą demineralizowaną, gdy po odlaniu wody na niego popatrzyłem zauważyłem mały wykręcony ogonek i mała bulwę(wszystko bardzo małe ale jest). Powąchałem growkita i poczułem zapach grzyba. Czy to jest możliwe że podczas transportu już coś zaczęło rosnąć? Czy to pleśń? Growkit przyszedł mi dzisiaj i od razu po jego odebraniu zacząłem się za jego przygotowania. Liczę na pomoc od kogoś bardziej doświadczonego. Poniżej zamieszczam zdjęcia Liczę na jakąś formę pomocy

odpowiedzodpowiedz tu
Perekle
psylorodek

zarejestrowano: 27.04.2023

ost.odpowiedź       # link do tego postu
dół
wysłano: 2023.12.02 18:35:02
To białe na ostatnim zdjęciu to najprawdopodobniej część grzybni wyrastającej spoza wermikulitu, co do pina to dziwnie trochę wygląda ja bym obstawiał na jakiegoś aborta (może na jakimś etapie przechowywania/transportu grzybnia chciała wypuścić piny ale nie miała warunków np braku powietza). Jeżeli pachnie grzybem to raczej nie masz się o co martwić, teraz ciekawe czy będziesz musiał czekać trochę dłużej czy grzybnia nie zapada w jakieś stadium remisji po takim jednym pinie dawaj znać jak będziesz coś więcej widział. Ja bym nie zaczynał wietrzyć jak na razie ale obserwuj bo jak by rósł to może i wzejść tylko czy wtedy nie miałbyś jednego dużego bo innych pinów nie widać a też nie wiesz kiedy to było. Także nic tylko obserwować ale na pewno nie jest to pleśń.
odpowiedzodpowiedz tu
Kosma63
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2023.12.04 12:46:20
Jasne, będę obserwował na razie to ten pin zrobił się trochę większy, dobrze że to nie pleśń. Mam jeszcze jeden problem a raczej pytanie. Więc chodzi o trzymanie poziomu wilgoci do czasu wypuszczenia pinów. Przez dwa dni growkit stał w wodzie(nalałem jakoś 200ml) ale wogule nie widziałem żeby wodą lub wilgoć jakoś osadzała się na ściankach baga. Więc wylałem wodę i teraz psikam ścianki baga 3x dzinnie. Sposób z wlaną wodą do baga wydaje się wygodniejszy ale nie wiem czy u mnie zadziałał(górę torby mam zawinięta 2x i zapięta dwoma spinaczami). Może masz jeszcze jakąś radę co do nawilżania. Dzięki za odpowiedź!
Perekle
psylorodek

zarejestrowano: 27.04.2023

dół
wysłano: 2023.12.17 20:23:03
Ogólnie to nie chce dawać jakiś rad bo sam jestem początkujący ale napiszę jak ja robiłem przy swoich growkitach jeżeli ma tobie jakoś to pomóc ogólnie nie fiksuj się na jednym punkcie np że nie ma kropli wody na bagu (choć to dobra obserwacja) i odrazu wylewasz wodę z baga bo takie kombinowanie gdy nie ma jeszcze silnej grzybni np wyjmowanie go itp może mu zaszkodzić. To tak z tego co widziałem u innych nie ma jednej słusznego sposobu. Ja np gdy nie widziałem wody na bagu dopryskiwałem ścianki od czasu do czasu nie chciałem przedobrzyć, potem kupiłem higrometr i wsadziłem go na grzybnie na sreberku w koncie tam gdzie nie rosły niby trochę się cykałem czy on by nie miał jakiś zarazków (czy jest dobrze zdezynfekowany itp) ale po pewnym czasie miałem trochę wywalone na to xD. I se go tak wsadzałem/wyciągałem i patrzyłem czy ma odpowieni % wilgotności dzięki czemu wiedziałem ile pryskać w jakich odstępach w akurat tym mieszkaniu i o tej porze roku. Ludzie jak hodują monotube to mają miejsce go dać z boku a tu trochę ciężej ale jak się postarać to nawet na tym plasticzku delikatnie można go oprzeć. No ale na oko tak jak robisz też jest kozak patrzeć. Wgl praca z grzybami jest bardzo przyjemna one dają znać co im dolega tylko trzeba obserwować zmiany jakie zachodzą np jakby za długie się robiły to więcej wietrzysz jak za grube to mniej jak się kapelusze rozwalają i pękają to wiesz że dostała się tam woda itp itd. Wiem że trochę późno piszę ale na przyszłość na pewno pomoże kupno takiego higrometru i samemu decydować co robić nie tylko ślepo za instrukcją iść bo jak masz czas je obserwować to naprawdę łatwo to wyczuć.
odpowiedzodpowiedz tu
Rise
frywolnie

nienotowany

dół
wysłano: 2023.12.14 06:36:14
Ja się podepne do tematu jeśli mogę
Panowie mam problem ze swoim growkitem. Mianowicie zatrzymały mi się coś w miejscu
.pojawiły się piny i od dwóch tygodni nie ruszyły się o centymetr. Co robić ?

odpowiedzodpowiedz tu
Horonszy
starszy psylocyb

zarejestrowano: 2018.12.10

dół
wysłano: 2023.12.16 19:47:03
Nie były za często wietrzone, prawda? Czynników może być ogrom. Po pierwsze powiedz jaki mają zapach, tak by stwierdzić czy jest sen to ratować. Wygląda to jak typowy brak tlenu. Inne opcje jakie mi wpadają do głowy to bardzo wysoka wilgoć (również przez zbyt rzadkie wietrzenie) albo jakaś aberracja temperaturowa. Ewentualnie mix czynników. Dlatego na dobry początek zapach i w miarę dokładny opis tego jak przebiegała opieka nad nimi.
Biol-chem zmienia ludzi bardziej niż V poziom
odpowiedz
Słaby rozwój GT - 22 dzień
muminex227
0378brak
GK 21 dni - 1 pin b+
eternal009
2390Horonszy:
2023.12.16
19:52:26
GT v. 2.0 pleśń na grzybach
julszyk
3538Perekle:
2023.12.17
20:33:04
Malabar białe dziwadło
Sarenka
2474Shennong:
2023.11.14
21:15:03
łysiczka lancetowata
harymary frywolnie
3614MaszMasz:
2023.11.16
00:52:54
pytanie do pierwszego growkitu
Dejvid
0467brak
Pomoc w growkicie McKennai
needredemtion
4582casloskopicu
s:
2023.10.26
09:30:11
Uprawa McKennaii
Jangcy999
0434brak
grow kit po otworzeniu wygląda dziwnie
kvcxw
0428brak
Mutacja / infekcja GT?
X frywolnie
5614zbychu
frywolnie:
2023.10.17
19:32:27
czy to pleśń? łzy w oczach :(
Asia2003x
0478brak
<<<   <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >>   >>>  

Ostatnie posty . . .

¤ Growkit GT - po pierwszym zbiorze piny nie rosną
     ¤ Pierwszy GT, mata grzewcza, opinie, porady
     ¤ Uderzenie manualne pinów
     ¤ Szybkowar, słoiki, strzykawki, itp. - sprzedaż
     ¤ GT 7 dzień pojawiła się zielonkawa narośl
     ¤ Początek fazy wzrostu. Czy to pleśń? Czy uratuje przyszły?
     ¤ Melmac na PC lub Mexicana
     ¤ prośba o printa chejacho
     ¤ Pomoc z growkitem GT
     ¤ Auto growkit

Forum› »Uprawa« ‹Surowce›  ‹Sprzęt / Materiały›  ‹Odmiany›  ‹Konserwacja›  ‹Kulinaria›  ‹Wymiana›  ‹Psychonautyka / TripRaport›  ‹TipsAndTricks›  ‹Archiwum›  ‹Inne›  nowy wątektematów:
1615
odsłon:
5559607

Tematów na stronę

login:
hasło:

zapomniane hasło

regulamin       ZAREJESTRUJ

programmed by cjuchu noncorp. 2006

PoradnikI ]   [ GatunkI ]   [ Honorowi psilodawcY ]   [ PsilosOpediuM ]   [ FaQ ]   [ GalerY ]   [ TripograM ]   [ DarwiN ]   [ LinkI ]   [ EmaiL ]  

© psilosophy 2001-2024