HELP już drugi rzut grzybków zatrzymuje się w miejscu.
felix909011
3
1049
oscar: 2024.03.20 12:33:48
felix909011 nowy użytkownik
zarejestrowano: 17.12.2023
Temat: HELP już drugi rzut grzybków zatrzymuje się w miejscu.
wysłano: 2023.12.17 09:29:33
Siema wszystkim,
Będę wdzięczny za pomoc. Kupiłem z miesiąc temu growkit mazatapec. Jego instrukcja polega na zalaniu na max godzine i pozniej dolewasz szklanke przegotowanej wody do worka wokol growkita i czekasz na piny. Piny pojawiły się po 10 dniach i wylałem wode bo tak przeczytalem na forum ze to moze byc ognisko bakteri a po prostu pryskałem i wietrzyłem z 3/4 razy dziennie. Grzybów nie wyrosło dużo ale zaczęly ładnie wysoko rosnąć. W pewnym momencie wzrost się zatrzymał i zaczęły one tak jakby blednąć. Były 4 dni na tym samym etapie i nie chciały otworzyć kapeluszy a wyglądały coraz gorzej więc je zerwałem(70g). Drugi rzut zrobiłem tak samo i wyrosło zdecydowanie więcej pinów już po 3 dniach ale znowu zatrzymały się a niektóre to nawet główki mają białe i stoją. Widzę że tak jakkby szarzeją te grzybki i tracą kolor więc dolałem do środka wody bo wygładały tak sucho. Nic się nie poprawia i nie wiem z czego to może wynikać. Temperatura cały czas 23-25 stopni. Wietrze 3/4 razy dziennie ile się da, jak tylko krople schodzą z baga to pryskam wodą a teraz jeszcze dolałem na spód właśnie też wody.
Dolej im tej wody do baga i po prostu wietrz. Grzyb to nie roślina, tlenu sobie nie wytworzy sam. Woda w bagu może być źródłem zakażenia jedynie jak jest jakaś syfiasta, największym jej minusem jest to że trzeba często wietrzyć by równoważyć potężną wilgoć którą daje. I zalecam wietrzyć też zanim pojawią się piny. Pilnuj im tej wilgoci, mazatapec od tego producenta (o ile dobrze rozpoznaje po bagu i wermikulicie że to te co wysyła shroom) uwielbia mieć wilgoć w powietrzu i dobrze sobie radzi. Konkluzja jest taka ze szklanka dobrej wody do baga i wietrzyc 3x dziennie. I boki pudła oklej czymś ciemnym. Pozdrawiam.